1 °C Budapest

Vigyázz az okostelefonnal, többmilliós is lehet a számlád!

Pénzcentrum
2012. május 10. 19:52

2 millió 350 ezer forintos telefonszámlát kapott kézhez egy pécsi magánszemély. Kiderült, készüléke mobilinternete rákapcsolódott a horvátországi hálózatra, amikor a határtól 20 kilométerre, a Siklós melletti szőlőhegyen tartózkodott - írja a Bors.

Nem hitt a szemének az a pécsi lakos, aki nemrégiben kézhez kapta mobiltelefon-számláját. A csekken 2 millió 350 ezer forint szerepelt. Kiderült: készüléke önállósította magát, és mobil internete zabálta fel a pénzt.

- A barátnőm siklósi szőlőjében dolgoztunk március elején. Ebédszünetben csevegtem fél órát a Németországban élő fiammal - mesélte a Borsnak Baranyai Géza. Mint kiderült, a bekapcsolva hagyott készülék mobilinternete rákapcsolódott az egyik horvát mobilhálózatra, pedig a férfi nem hagyta el az országot, a határtól 20 kilométerre volt a Siklós melletti szőlőhegyen. Nem vette észre, hogy a szomszédos ország rendszerére kapcsolódott a modemje, ahogyan az erre figyelmeztető SMS-t sem látta.

Észrevétlenül bonyolított le egy CD-nyi adatforgalmat. A férfi reklamált a szolgáltatónál, végül csaknem kétmillió forintot elengedtek a számlaösszegből. A maradék 350 ezret egy év alatt kell törlesztenie. A szolgáltató nem nyilatkozik, mindössze egy általános tájékoztatóban azt fejtették ki, hogy az ügyfeleknek körültekintően kell használniuk a készüléküket.

Mint arra korábban a Pénzcentrum.hu felhívta a figyelmet, hogy a határ mellett élőknek és gyakori utazóknak ki kell kapcsolniuk a roamingot, ez a külföldi hálózaton történő internetezést engedő beállítás ugyanis súlyos ezresekbe kerülhet a gyanútlan telefontulajdonosnak.

KATTINTS! Hiába cseng a Matelcsy: így kerüld ki a telefon-különadót

Pórul járhatnak azok is, akik a régi előfizetésük mellé most vásárolnak okostelefont, ha nem kötnek azonnal mobilnet-előfizetést is. Amennyiben még nincs előfizetésünk és használni szeretnénk az új készülékünket, akkor első dolgunk legyen a mobilnet letiltása a menüben. Tízezres számlákat kaphatnak, akik ezt elfelejtik. Egy tavalyi határozat értelmében az új sim kártyák esetében már nem lehet aktiválni a mobilnetet az ügyfél külön kérése nélkül, de azért így is érdemes vigyázni.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?