4 °C Budapest

Vigyázz az okostelefonnal, többmilliós is lehet a számlád!

Pénzcentrum
2012. május 10. 19:52

2 millió 350 ezer forintos telefonszámlát kapott kézhez egy pécsi magánszemély. Kiderült, készüléke mobilinternete rákapcsolódott a horvátországi hálózatra, amikor a határtól 20 kilométerre, a Siklós melletti szőlőhegyen tartózkodott - írja a Bors.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nem hitt a szemének az a pécsi lakos, aki nemrégiben kézhez kapta mobiltelefon-számláját. A csekken 2 millió 350 ezer forint szerepelt. Kiderült: készüléke önállósította magát, és mobil internete zabálta fel a pénzt.

- A barátnőm siklósi szőlőjében dolgoztunk március elején. Ebédszünetben csevegtem fél órát a Németországban élő fiammal - mesélte a Borsnak Baranyai Géza. Mint kiderült, a bekapcsolva hagyott készülék mobilinternete rákapcsolódott az egyik horvát mobilhálózatra, pedig a férfi nem hagyta el az országot, a határtól 20 kilométerre volt a Siklós melletti szőlőhegyen. Nem vette észre, hogy a szomszédos ország rendszerére kapcsolódott a modemje, ahogyan az erre figyelmeztető SMS-t sem látta.

Észrevétlenül bonyolított le egy CD-nyi adatforgalmat. A férfi reklamált a szolgáltatónál, végül csaknem kétmillió forintot elengedtek a számlaösszegből. A maradék 350 ezret egy év alatt kell törlesztenie. A szolgáltató nem nyilatkozik, mindössze egy általános tájékoztatóban azt fejtették ki, hogy az ügyfeleknek körültekintően kell használniuk a készüléküket.

Mint arra korábban a Pénzcentrum.hu felhívta a figyelmet, hogy a határ mellett élőknek és gyakori utazóknak ki kell kapcsolniuk a roamingot, ez a külföldi hálózaton történő internetezést engedő beállítás ugyanis súlyos ezresekbe kerülhet a gyanútlan telefontulajdonosnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

KATTINTS! Hiába cseng a Matelcsy: így kerüld ki a telefon-különadót

Pórul járhatnak azok is, akik a régi előfizetésük mellé most vásárolnak okostelefont, ha nem kötnek azonnal mobilnet-előfizetést is. Amennyiben még nincs előfizetésünk és használni szeretnénk az új készülékünket, akkor első dolgunk legyen a mobilnet letiltása a menüben. Tízezres számlákat kaphatnak, akik ezt elfelejtik. Egy tavalyi határozat értelmében az új sim kártyák esetében már nem lehet aktiválni a mobilnetet az ügyfél külön kérése nélkül, de azért így is érdemes vigyázni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20