3 °C Budapest

Matolcsy bejelentése: itt vannak a konkrét adóemelési javaslatok

Pénzcentrum
2012. május 9. 15:35

Az energetikai és a közműszolgáltató cégeknek 30 százalékos társasági adót kell majd fizetniük - ismertette a kormány döntését Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. a kormány. Mentesülnek a pénzügyi tranzakciós adó alól azok az átutalások, amelyeket magánszemélyek a saját számláik között bonyolítanak. A cégek az 5 millió forint fölötti öszegeket csak átutalással teljesíthetik.

Távközlési forgalmi adónál az első mobil- és vonalas telefon esetében havonta az első 10 perc ingyenes, a további megkezdett perceket 2 forintos adó terheli, magánszemélyeknél 700 forint lehet a maximum összeg. A cégek esetében 2500 forint lesz a felső korlát. Ebben az évben nagyjából 30, jövőre 50-60 milliárd forint közötti bevétel.

OLVASD EL cikkeinket arról, hogyan spórolhatsz a telefonadóval:
Hiába cseng a Matelcsy: így kerüld ki a telefon-különadót
Így kerülheted ki a telefon-különadót

A pénzügyi tranzakciós illeték 1 ezrelékes lesz. Az összesen 600 ezer milliárd forintos pénzügyi tranzakcióból 130 ezer milliárd forintos körre terjed ki a kötelezettség, amelyből 130 milliárd forint folyhat be a költségvetésbe. Ennek az adónak a bank lesz az alanya, bár valójában a számlatulajdonosokat terheli.

Ha valaki egy hónapban 100 ezer forintot utal át a banknak 100 forintjába kerül. Ez a méltányos közteherviselés keretében elfogadható. Nagy tranzakciókat mentesíteni kell alóla, ilyenek például a Magyar Nemzeti Bank, illetve a Magyar Államkincstár által indított tranzakciók. Nem kell megfizetnük a tranzakciós adót a magánszemélyeknek, ha saját számláik között utalnak át pénzt.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke javasolta, hogy az 5 millió forint fölötti vállalati kifizetéseket mindig kötelező legyen átutalással teljesíteni. Voltak olyan javaslatok, amelyek 1 millió forinthoz kötötték volna a kötelező átutalást, ezt az ötletet a kormány elvetette. Magánszemélyek esetében nem tennék kötelezővé értékhatártól függően az átutalást.

A kormány lépéseit a társadalmi igazságosság, a méltányosság és a közteherviselés irányítja. Nem a munkát, hanem a fogyasztást kívánja további adóteherrel sújtani a kormány - nyomatékosította tegnapi tájékoztatón Giró-Szász András kormányszóvivő.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A mai kormányülés előzménye 2010. június 2-a, amikor a kormány szembesült az azonnali csődközeli helyzettel. Akkor olyan döntéseket hoztak,amelyek három évre, a méltányos közteherviselés keretében bevezetett adókat jelentette: bankadók, krízisadók, költségvetési zárolások. Elhatározták, hogy három évet követően kivezetik a bankadót és a krízisadókat, mert azt gondolták, hogy ez idő alatt erőre kap az uniós gazdaság is.

Jövő év január 1-től a bankadó fele marad benne a rendszerben, 2014-től pedig teljes mértékben megszűnik. Ha lesz megállapodás az Európai Unióban egységes tranzakciós adó bevezetésére, akkor Magyarország megfontolja annak bevezetését. A krízisadókat 2013-ban kivezetik. A kiskereskedelmi szektorban sem láttak olyan érvet, amely a különadó megtartását indokolta volna.

Az újonnan bevezetendő adók révén kialakuló közteherviselési rendszerről Matolcsy György elmondta: a növekedés záloga, hogy az egyszeri, különleges adóstruktúráról egy végleges, kiszámítható adóstruktúrára állunk át. Ebből a kijelentésből egyértelműen kiderül, hogy a telefonálást, a banki tranzakciókat terhelő adókkal nem rövidtávon számol a kormány. Ugyan a miniszter a tájékoztatón folyamatosan azt hangoztatta, hogy a tranzakciós adónak a bank az alanya, ez csak annyit jelent, hogy az adóval nem a magánszemélynek, hanem a banknak kell elszámolnia, az adót viszont végső soron a számlatulajdonosnak kell megfizetnie.

 

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.02.06 07:49
Kell-e tudás? És hogy szerezzük meg? És a gyerekeinknek hogyan adjuk át, ha bennünk megvan? Pláne, h...
hrdoktor  |  2023.02.06 06:28
A C-vitamin a legelső, legismertebb, legnépszerűbb táplálékkiegészítő, amely szinte minden család há...
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?