Állampapír vásárlásra ösztönöz a kormány

MTI
2012. április 6. 15:02

A kormány növelni kívánja a lakosság állampapír-állományát, ennek érdekében számos intézkedésről döntött, az intézkedéseket tartalmazó határozat a Magyar Közlöny csütörtöki számában jelent meg. A tervek között szerepel, hogy április végéig meg kell vizsgálnia az illetékes miniszternek az okostelefonon történő értékpapír-forgalmazás fejlesztésének lehetőségeit.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A kormány azonnali határidővel 1,958 milliárd forint átcsoportosítását rendelte el a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló keretből a Magyar Államkincstár (MÁK) valamint a fővárosi, megyei kormányhivatalok javára a lakosság állampapír-állományának növelése érdekében, az ehhez szükséges számítástechnikai fejlesztések, marketing tevékenység, új értékesítési pontok valamint azokhoz közvetlenül kapcsolódó többletkiadások finanszírozására. A pénzzel december 20-ig kell elszámolni, a fel nem használt összeget is addig kell visszafizetni.

A nemzeti fejlesztési miniszternek április 10-ig meg kell vizsgálnia a közbeszerzési törvény módosításának lehetőségét, hogy a MÁK értékpapír-forgalmazásához közvetlenül kapcsolódó európai uniós értékhatár alatti beszerzései a közbeszerzési törvény hatálya alól minél szélesebb körben kivételt képezzenek.

A Start-számlákkal kapcsolatban több módosítást is jóváhagyott a kormány, így a számlanyitási feltételek közül törlik a családi pótlékról szóló igazolás benyújtási kötelezettségét és az éves befizetési korlátot, s megvizsgálják a számlanyitásra jogosultak, valamint a számlatulajdonosok körének bővítési lehetőségét. Mindezekért ugyancsak a nemzetgazdasági miniszter felelős, a határidő április 10.

Az intézkedések között szerepel továbbá, hogy a Start-értékpapírszámlákat a jövőben kizárólag a MÁK vezeti (a törvénymódosítás hatályba lépését követően, új kedvezményezettek javára nyitott számlák esetében), az ehhez szükséges törvénymódosítást április 10-ig kell kezdeményeznie a nemzetgazdasági miniszternek.

A nemzetgazdasági miniszternek az Államadóság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. útján április 10-ig intézkednie kell a jelenleg kibocsátott lakossági állampapíroknál rövidebb futamidejű lakossági papír kibocsátásáról, valamint meg kell vizsgálnia, hogy milyen, a MÁK-nál elérhető folyamatos, állampapírba történő befektetési lehetőség teremthető meg.

A miniszternek a MÁK útján haladéktalanul intézkednie kell új budapesti Állampénztári Iroda kirendeltségek kialakításáról, első ütemben a XI. kerületi Bartók Béla úton, a második ütemben a II. kerületi Csalogány utcában, a harmadik ütemben pedig az V. kerületi Hold utcában.

A MÁK-nak meg kell vizsgálnia új vidéki Állampénztári iroda kirendeltségek nyitásának feltételeit valamint helyét is, tekintettel a lakossági állampapír-forgalmazás kiterjesztése mellett folyamatosan bővülő kincstári számlavezetési ügyfélkörre.

A Magyar Posta Zrt. a kormányhatározat szerint fontos szerepet tölthet be a lakosság állampapír-állományának növelésében, ezért a nemzeti fejlesztési miniszternek április 10-ig meg kell vizsgálnia a Posta szerepvállalásának lehetőségeit.

Az illetékes minisztereknek április 10-ig meg kell vizsgálniuk azt is, hogy az okmányirodáknál milyen lehetőségeket lehet teremteni értékpapír-számla nyitására valamint az értékpapír-forgalmazás bevezetésére.

A nemzetgazdasági miniszternek a MÁK-on keresztül haladéktalanul intézkednie kell az informatikai rendszerek kapacitásbővítéséhez és fejlesztéséhez szükséges hardverek beszerzéséről; az értékpapír-forgalmazással összefüggésben április 10-ig áttekinthetőbbé kell tenni a MÁK honlapját, május 31-ig pedig az értékpapír-forgalmazás markánsabb marketingje érdekében kell fejlesztéseket végezni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A MÁK értékpapír-kereskedési rendszerét is több lépésben fejleszteni kell, április 30-ig a Webkincstár számlanyitási regisztráció valamint a számlanyitás egyszerűsítése, augusztus 31-ig pedig az ügyfélbarátabb működés érdekében.

Április 30-ig meg kell vizsgálni az okostelefonon történő értékpapír-forgalmazás fejlesztésének lehetőségeit is, különös tekintettel arra, hogy ezzel új ügyfélkör bevonására nyílhat lehetőség.

A kormány ösztönözni kívánja a közszférában dolgozók állampapírvásárlását, ennek érdekében egyebek mellett felkéri a nemzetgazdasági minisztert arra, május 31-ig hozzon intézkedéseket arról, hogy a MÁK a közszférában minden munkavállaló számára értékpapírszámlát nyisson, jóváhagyása esetén.

Erről már voltak korábban kiszivárgott hírek:

A nemzetgazdasági valamint a közigazgatási és igazságügyi miniszternek április 10-ig kezdeményezniük kell a közszféra központosított illetményszámfejtési rendszerébe (KIR) tartozó munkavállalói által - a munkáltatón keresztül - adott nyilatkozat alapján történő értékpapírvásárlás jogszerűvé tétele érdekében a foglalkoztatási jogviszonnyal kapcsolatos és egyéb jogszabályok módosítását, különös tekintettel a személyes adatok védelmére.

A nemzetgazdasági miniszternek április 10-ig javaslatot kell tennie egy, a lakosság állampapír-tartásának növelését elősegítő marketingkampányra, s annak keretében kialakítani a megyei, helyi médiákban való megjelenés és a potenciális ügyfelek megszólításának lehetséges elemeit, meghatározva a költségeket is, különös tekintettel a helyi újságokban való hirdetésekre, szórólapokra és ügyfélmegállító táblákra.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20