4 °C Budapest

Állampapír vásárlásra ösztönöz a kormány

MTI
2012. április 6. 15:02

A kormány növelni kívánja a lakosság állampapír-állományát, ennek érdekében számos intézkedésről döntött, az intézkedéseket tartalmazó határozat a Magyar Közlöny csütörtöki számában jelent meg. A tervek között szerepel, hogy április végéig meg kell vizsgálnia az illetékes miniszternek az okostelefonon történő értékpapír-forgalmazás fejlesztésének lehetőségeit.

A kormány azonnali határidővel 1,958 milliárd forint átcsoportosítását rendelte el a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló keretből a Magyar Államkincstár (MÁK) valamint a fővárosi, megyei kormányhivatalok javára a lakosság állampapír-állományának növelése érdekében, az ehhez szükséges számítástechnikai fejlesztések, marketing tevékenység, új értékesítési pontok valamint azokhoz közvetlenül kapcsolódó többletkiadások finanszírozására. A pénzzel december 20-ig kell elszámolni, a fel nem használt összeget is addig kell visszafizetni.

A nemzeti fejlesztési miniszternek április 10-ig meg kell vizsgálnia a közbeszerzési törvény módosításának lehetőségét, hogy a MÁK értékpapír-forgalmazásához közvetlenül kapcsolódó európai uniós értékhatár alatti beszerzései a közbeszerzési törvény hatálya alól minél szélesebb körben kivételt képezzenek.

A Start-számlákkal kapcsolatban több módosítást is jóváhagyott a kormány, így a számlanyitási feltételek közül törlik a családi pótlékról szóló igazolás benyújtási kötelezettségét és az éves befizetési korlátot, s megvizsgálják a számlanyitásra jogosultak, valamint a számlatulajdonosok körének bővítési lehetőségét. Mindezekért ugyancsak a nemzetgazdasági miniszter felelős, a határidő április 10.

Az intézkedések között szerepel továbbá, hogy a Start-értékpapírszámlákat a jövőben kizárólag a MÁK vezeti (a törvénymódosítás hatályba lépését követően, új kedvezményezettek javára nyitott számlák esetében), az ehhez szükséges törvénymódosítást április 10-ig kell kezdeményeznie a nemzetgazdasági miniszternek.

A nemzetgazdasági miniszternek az Államadóság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. útján április 10-ig intézkednie kell a jelenleg kibocsátott lakossági állampapíroknál rövidebb futamidejű lakossági papír kibocsátásáról, valamint meg kell vizsgálnia, hogy milyen, a MÁK-nál elérhető folyamatos, állampapírba történő befektetési lehetőség teremthető meg.

A miniszternek a MÁK útján haladéktalanul intézkednie kell új budapesti Állampénztári Iroda kirendeltségek kialakításáról, első ütemben a XI. kerületi Bartók Béla úton, a második ütemben a II. kerületi Csalogány utcában, a harmadik ütemben pedig az V. kerületi Hold utcában.

A MÁK-nak meg kell vizsgálnia új vidéki Állampénztári iroda kirendeltségek nyitásának feltételeit valamint helyét is, tekintettel a lakossági állampapír-forgalmazás kiterjesztése mellett folyamatosan bővülő kincstári számlavezetési ügyfélkörre.

A Magyar Posta Zrt. a kormányhatározat szerint fontos szerepet tölthet be a lakosság állampapír-állományának növelésében, ezért a nemzeti fejlesztési miniszternek április 10-ig meg kell vizsgálnia a Posta szerepvállalásának lehetőségeit.

Az illetékes minisztereknek április 10-ig meg kell vizsgálniuk azt is, hogy az okmányirodáknál milyen lehetőségeket lehet teremteni értékpapír-számla nyitására valamint az értékpapír-forgalmazás bevezetésére.

A nemzetgazdasági miniszternek a MÁK-on keresztül haladéktalanul intézkednie kell az informatikai rendszerek kapacitásbővítéséhez és fejlesztéséhez szükséges hardverek beszerzéséről; az értékpapír-forgalmazással összefüggésben április 10-ig áttekinthetőbbé kell tenni a MÁK honlapját, május 31-ig pedig az értékpapír-forgalmazás markánsabb marketingje érdekében kell fejlesztéseket végezni.

A MÁK értékpapír-kereskedési rendszerét is több lépésben fejleszteni kell, április 30-ig a Webkincstár számlanyitási regisztráció valamint a számlanyitás egyszerűsítése, augusztus 31-ig pedig az ügyfélbarátabb működés érdekében.

Április 30-ig meg kell vizsgálni az okostelefonon történő értékpapír-forgalmazás fejlesztésének lehetőségeit is, különös tekintettel arra, hogy ezzel új ügyfélkör bevonására nyílhat lehetőség.

A kormány ösztönözni kívánja a közszférában dolgozók állampapírvásárlását, ennek érdekében egyebek mellett felkéri a nemzetgazdasági minisztert arra, május 31-ig hozzon intézkedéseket arról, hogy a MÁK a közszférában minden munkavállaló számára értékpapírszámlát nyisson, jóváhagyása esetén.

Erről már voltak korábban kiszivárgott hírek:

A nemzetgazdasági valamint a közigazgatási és igazságügyi miniszternek április 10-ig kezdeményezniük kell a közszféra központosított illetményszámfejtési rendszerébe (KIR) tartozó munkavállalói által - a munkáltatón keresztül - adott nyilatkozat alapján történő értékpapírvásárlás jogszerűvé tétele érdekében a foglalkoztatási jogviszonnyal kapcsolatos és egyéb jogszabályok módosítását, különös tekintettel a személyes adatok védelmére.

A nemzetgazdasági miniszternek április 10-ig javaslatot kell tennie egy, a lakosság állampapír-tartásának növelését elősegítő marketingkampányra, s annak keretében kialakítani a megyei, helyi médiákban való megjelenés és a potenciális ügyfelek megszólításának lehetséges elemeit, meghatározva a költségeket is, különös tekintettel a helyi újságokban való hirdetésekre, szórólapokra és ügyfélmegállító táblákra.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 1. 07:54
Már meg is van Király az utódja a 4iG csoport által felvásárolt televíziós műsorterjesztő cég élére....
Bankmonitor  |  2022. december 1. 06:38
Újraindítja nulla százalékos forgóeszköz hitelprogramját a Magyar Fejlesztési Bank (MFB): uniós forr...
Holdblog  |  2022. december 1. 06:13
Ahogy az már-már szokássá vált, a Facebook avagy új nevén Meta negyedéves jelentését az árfolyam pán...
Kiszámoló  |  2022. november 30. 17:15
Néhány napja írtam Argentínáról, az országról, ami iskolapéldája, hogyan tud egy populista vezetés t...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58