12 °C Budapest

Új frontot nyit az MNB a hamis bankjegyek elleni harcban

Pénzcentrum
2012. április 3. 12:02

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) folytatja tavaly megkezdett programját, melynek keretében a kiskereskedelmi és a szolgáltató szektor számára nyújt támogatást UV-A/C bankjegyvizsgáló segédeszközök megvásárlásához - tájékoztatta lapunkat az MNB.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Magyar Nemzeti Bank törvényben rögzített feladata, hogy a gazdaságot megfelelő mennyiségű, minőségű és címletösszetételű készpénzzel lássa el. A jegybank kiemelt figyelmet fordít a bankjegyhamisítás elleni küzdelemre, valamint a tudatos készpénzhasználatra. Jelenleg a hamis bankjegyek elleni védekezés egyik leghatékonyabb eszköze az UV-A és UV-C fénycsővel egyaránt rendelkező bankjegyvizsgáló segédeszközök használata, ezért az MNB folytatja tavaly megkezdett programját a kiskereskedelmi és a szolgáltató szektorban UV-A/C készülékek beszerzésének támogatására.

A program első részeként a jegybank ismét partnereket keres az UV-A/C készülékek forgalmazására, azok kiskereskedők és szolgáltatók számára történő értékesítésére.

A tavalyi eljáráshoz képest változást jelent, hogy idén mindössze egy pályázatot hirdet meg az MNB, melynek keretében 2012. április 3. és 2012. október 1. között folyamatosan jelentkezhetnek a forgalmazói körhöz csatlakozni kívánó cégek. A pályázat során a jegybank elfogad minden olyan dokumentumot és nyilatkozatot — amennyiben a készülék típusa illetve a nyilatkozatok tartalma nem változott —, melyet a forgalmazók a tavalyi év során nyújtottak be az UV-készülékekkel és a különböző szolgáltatásokkal kapcsolatban.

A jegybank új partnerek jelentkezését is várja. Ezen túlmenően, az előző év pozitív tapasztalatainak köszönhetően jelentősen csökken mind a súlyos szerződésszegés esetére vonatkozó kötbér, mind a szerződéses biztosítékok esetében kiszabható összegek felső határa.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?