2008-at írunk újra: itt tart a hitelezés Magyarországon

Pénzcentrum
2012. március 31. 17:05

Szinte teljesen leállt a normál lakossági hitezés az elmúlt hónapokban Magyarországon, hisz a bankokat a végtörlesztés és a végtörlesztési célú hitelezés foglalta le. Februárban már csillapodott a dömping, a hitelezés azonban még nem tért vissza a rendes kerékvágásba. A végtörlesztés mérlege viszont már megvonható: a lakosság deviza jelzáloghiteleinek állománya a szeptember végi 5303 milliárd forintról 25%-kal 3974 milliárd forintra csökkent február végére. Ez utóbbi közel akkora szám, mint a 2008. októberi érték, vagyis a végtörlesztés csak az azóta végbement forintgyengülés hatásait tüntette el. Ami pedig a lakosság betétállományát illeti, februárban még mindig csökkent, bár közel sem olyan mértékben, mint amekkora betétkivonást január hónapban láthattunk.

Lakossági hitelek

Közzétette februárra vonatkozó hitelezési statisztikáit a Magyar Nemzeti Bank. Ezek alapján a múlt hónapban 183,6 milliárd forint összegben nettó hiteltörlesztő volt a lakosság, vagyis ennyivel több hitelt törlesztett, mint amennyit felvett. Ez szinte kizárólag a végtörlesztésnek köszönhető, ugyanis a devizahitelek állománya (tranzakciós alapon) 266,5 milliárd forinttal csökkent, miközben a forinthiteleké a végtörlesztési célú hiteleknek köszönhetően 82,9 milliárd forinttal nőtt.

Ennyit ért a végtörlesztés: 2008 októberét írjuk


Az előző két hónaphoz hasonlóan februárban is alig folyósítottak olyan hitelt a bankok, melyet ne végtörlesztésre fordítottak volna az ügyfelek. Különösen a jelzáloghitelekre igaz ez, melyből február hónapban 65,1 milliárd forintnyit nyújtottak az MNB statisztikájában szereplő hitelintézetek. Ennek 57%-a, 37,1 milliárd forint volt lakáscélú hitel, a többi pedig szabad felhasználású. A 65,1 milliárd forint elmarad a januáritól, de továbbra is az elmúlt évek egyik legmagasabb értéke, de ez kizárólag a végtörlesztésnek köszönhető.

Ennyit ért a végtörlesztés: 2008 októberét írjuk


Mivel a végtörlesztés februárban véget ért, márciustól elvileg ismét a normál kerékvágás szerint hitelezhetnek a bankok, ami az elmúlt évek tapasztalatai alapján alacsony intenzitású hitelkihelyezést jelent. Ehhez képest a hitelezés szempontjából pozitív és negatív tényezők is jelentkeznek. Pozitív, hogy 1. a futamidő első öt évére szóló állami kamattámogatott program segíti a lakáshitelezést a következő hónapokban,2. a végtörlesztés miatt az elmúlt hónapokban kielégítetlen hitelkereslet most megjelenhet. Valamelyest negatív tényező azonban, hogy az új árfolyamrögzítés a végtörlesztéshez hasonlóan komoly terhet jelenthet a bankok kapacitására nézve, igaz, ezt enyhíti a kérvények befogadásának három lépcsőssé tétele.

Ennyit ért a végtörlesztés: 2008 októberét írjuk


Ahogy arról korábban beszámoltunk, a PSZÁF adatai szerint 169 ezer deviza jelzáloghitel-szerződést érintett a végtörlesztés, és ezzel piaci árfolyamon 1354 milliárd forintnyi devizatartozástól szabadultak meg az ügyfelek. A végtörlesztések, a normál törlesztések és a forint árfolyamának együttes hatására a bankok deviza jelzáloghitel-állománya az MNB adatai szerint a szeptember végi 5303 milliárd forintról február végére 3974 milliárd forintra csökkent, vagyis a deviza jelzáloghitelek negyede a végtörlesztés következtében eltűnt. Az egy évvel korábbihoz képest ez 18,8%-kal alacsonyabb érték, legutóbb pedig valamikor 2008 októberében volt ilyen "alacsony" az állomány. Mivel azóta nem voltak aktívak a bankok a devizahitelezésben (másfél éve pedig nem is nyújtanak ilyen hitelt), ez azt jelzi, hogy a végtörlesztés a 2008 októbere óta bekövetkezett forintgyengülés hatásainak eltüntetésére volt csak jó. Nem beszélve arról, hogy azóta a normál hiteltörlesztés is zajlott.

Ennyit ért a végtörlesztés: 2008 októberét írjuk


Akik lakáscélú forinthitelből végtörlesztettek, azok az MNB (kissé visszamenőleg is módosított) adatai alapján januárban és februárban is 12,31%-os átlagos hiteldíj mellett tették meg ezt. Ez több mint 2 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbi átlagos lakáshitel-díjnál.

Ennyit ért a végtörlesztés: 2008 októberét írjuk


Februárban a korábbi hónapokkal ellentétben már a fogyasztási hitelek átlagos hiteldíja is nőtt. Ennek folytatódása várható a jövőben is, hiszen a többi fogyasztási hitelnél alacsonyabb hiteldíjú, végtörlesztési célú "szabad felhasználású" jelzáloghitelek aránya várhatóan csökkenni fog a fogyasztási hiteleken belül. A növekedés azonban nem lesz korlátlan, hisz április 1-től bizonyos kivételek mellett 31%-os THM-plafon lesz rájuk érvényben.

Ennyit ért a végtörlesztés: 2008 októberét írjuk

 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ennyit ért a végtörlesztés: 2008 októberét írjuk


A lakossági hitelállományának nagysága február végén 7633,8 milliárd forint volt, ami a jelzálog- és fedezetlen hiteleket egyaránt tartalmazza. A végtörlesztés előtti, szeptember végi értékhez képest ez 12%-os csökkenést jelent.

Ennyit ért a végtörlesztés: 2008 októberét írjuk


Lakossági betétek

Februárban 208 milliárd forintot fordítottak végtörlesztésre a háztartások, ebből 88 milliárd forintot hitelből fedeztek. A maradékot elsősorban megtakarításból kellett előteremteniük, ezért sem csoda, hogy februárban még csökkent a lakosság betétállománya. Igaz, e csökkenés meg sem közelítette a januári 263,2 milliárd forintot, hisz most csak 39,1 milliárd forint volt.

Ennyit ért a végtörlesztés: 2008 októberét írjuk


A betéti tranzakciókat mutató (nem kiigazított) adatok a betétállomány 22,9 milliárd forintos csökkenésére utalnak, mely a forintbetétek közel 47,2 milliárd forintos csökkenését és a devizabetétek közel 24,4 milliárdos növekedését takarja. A devizabetétek csaknem egy éve mutattak utoljára növekedést.

Ennyit ért a végtörlesztés: 2008 októberét írjuk


Miután a forrásköltségek megemelkedtek, likviditásuk és hitel/betét arányuk javítására is fokozott figyelmet fordítanak a bankok. Betéti kamataik e tényezőknek köszönhetően tovább nőttek. Egy éven belül lekötött forintbetétre átlagosan 6,6%-ot fizettek februárban.

Ennyit ért a végtörlesztés: 2008 októberét írjuk


Február végén 7490,4 milliárd forintnyi betétállománnyal rendelkeztek a bankok, mely éves szinten 1,5%-os emelkedést jelent a januári jelentős betétkivonás ellenére is. A devizabetétek aránya február végén 13,2% volt, szemben az egy évvel korábbi 15,8%-kal.

Ennyit ért a végtörlesztés: 2008 októberét írjuk

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem