0 °C Budapest

2008-at írunk újra: itt tart a hitelezés Magyarországon

Pénzcentrum
2012. március 31. 17:05

Szinte teljesen leállt a normál lakossági hitezés az elmúlt hónapokban Magyarországon, hisz a bankokat a végtörlesztés és a végtörlesztési célú hitelezés foglalta le. Februárban már csillapodott a dömping, a hitelezés azonban még nem tért vissza a rendes kerékvágásba. A végtörlesztés mérlege viszont már megvonható: a lakosság deviza jelzáloghiteleinek állománya a szeptember végi 5303 milliárd forintról 25%-kal 3974 milliárd forintra csökkent február végére. Ez utóbbi közel akkora szám, mint a 2008. októberi érték, vagyis a végtörlesztés csak az azóta végbement forintgyengülés hatásait tüntette el. Ami pedig a lakosság betétállományát illeti, februárban még mindig csökkent, bár közel sem olyan mértékben, mint amekkora betétkivonást január hónapban láthattunk.

Lakossági hitelek

Közzétette februárra vonatkozó hitelezési statisztikáit a Magyar Nemzeti Bank. Ezek alapján a múlt hónapban 183,6 milliárd forint összegben nettó hiteltörlesztő volt a lakosság, vagyis ennyivel több hitelt törlesztett, mint amennyit felvett. Ez szinte kizárólag a végtörlesztésnek köszönhető, ugyanis a devizahitelek állománya (tranzakciós alapon) 266,5 milliárd forinttal csökkent, miközben a forinthiteleké a végtörlesztési célú hiteleknek köszönhetően 82,9 milliárd forinttal nőtt.

Ennyit ért a végtörlesztés: 2008 októberét írjuk


Az előző két hónaphoz hasonlóan februárban is alig folyósítottak olyan hitelt a bankok, melyet ne végtörlesztésre fordítottak volna az ügyfelek. Különösen a jelzáloghitelekre igaz ez, melyből február hónapban 65,1 milliárd forintnyit nyújtottak az MNB statisztikájában szereplő hitelintézetek. Ennek 57%-a, 37,1 milliárd forint volt lakáscélú hitel, a többi pedig szabad felhasználású. A 65,1 milliárd forint elmarad a januáritól, de továbbra is az elmúlt évek egyik legmagasabb értéke, de ez kizárólag a végtörlesztésnek köszönhető.

Ennyit ért a végtörlesztés: 2008 októberét írjuk


Mivel a végtörlesztés februárban véget ért, márciustól elvileg ismét a normál kerékvágás szerint hitelezhetnek a bankok, ami az elmúlt évek tapasztalatai alapján alacsony intenzitású hitelkihelyezést jelent. Ehhez képest a hitelezés szempontjából pozitív és negatív tényezők is jelentkeznek. Pozitív, hogy 1. a futamidő első öt évére szóló állami kamattámogatott program segíti a lakáshitelezést a következő hónapokban,2. a végtörlesztés miatt az elmúlt hónapokban kielégítetlen hitelkereslet most megjelenhet. Valamelyest negatív tényező azonban, hogy az új árfolyamrögzítés a végtörlesztéshez hasonlóan komoly terhet jelenthet a bankok kapacitására nézve, igaz, ezt enyhíti a kérvények befogadásának három lépcsőssé tétele.

Ennyit ért a végtörlesztés: 2008 októberét írjuk


Ahogy arról korábban beszámoltunk, a PSZÁF adatai szerint 169 ezer deviza jelzáloghitel-szerződést érintett a végtörlesztés, és ezzel piaci árfolyamon 1354 milliárd forintnyi devizatartozástól szabadultak meg az ügyfelek. A végtörlesztések, a normál törlesztések és a forint árfolyamának együttes hatására a bankok deviza jelzáloghitel-állománya az MNB adatai szerint a szeptember végi 5303 milliárd forintról február végére 3974 milliárd forintra csökkent, vagyis a deviza jelzáloghitelek negyede a végtörlesztés következtében eltűnt. Az egy évvel korábbihoz képest ez 18,8%-kal alacsonyabb érték, legutóbb pedig valamikor 2008 októberében volt ilyen "alacsony" az állomány. Mivel azóta nem voltak aktívak a bankok a devizahitelezésben (másfél éve pedig nem is nyújtanak ilyen hitelt), ez azt jelzi, hogy a végtörlesztés a 2008 októbere óta bekövetkezett forintgyengülés hatásainak eltüntetésére volt csak jó. Nem beszélve arról, hogy azóta a normál hiteltörlesztés is zajlott.

Ennyit ért a végtörlesztés: 2008 októberét írjuk


Akik lakáscélú forinthitelből végtörlesztettek, azok az MNB (kissé visszamenőleg is módosított) adatai alapján januárban és februárban is 12,31%-os átlagos hiteldíj mellett tették meg ezt. Ez több mint 2 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbi átlagos lakáshitel-díjnál.

Ennyit ért a végtörlesztés: 2008 októberét írjuk


Februárban a korábbi hónapokkal ellentétben már a fogyasztási hitelek átlagos hiteldíja is nőtt. Ennek folytatódása várható a jövőben is, hiszen a többi fogyasztási hitelnél alacsonyabb hiteldíjú, végtörlesztési célú "szabad felhasználású" jelzáloghitelek aránya várhatóan csökkenni fog a fogyasztási hiteleken belül. A növekedés azonban nem lesz korlátlan, hisz április 1-től bizonyos kivételek mellett 31%-os THM-plafon lesz rájuk érvényben.

Ennyit ért a végtörlesztés: 2008 októberét írjuk

 

Ennyit ért a végtörlesztés: 2008 októberét írjuk


A lakossági hitelállományának nagysága február végén 7633,8 milliárd forint volt, ami a jelzálog- és fedezetlen hiteleket egyaránt tartalmazza. A végtörlesztés előtti, szeptember végi értékhez képest ez 12%-os csökkenést jelent.

Ennyit ért a végtörlesztés: 2008 októberét írjuk


Lakossági betétek

Februárban 208 milliárd forintot fordítottak végtörlesztésre a háztartások, ebből 88 milliárd forintot hitelből fedeztek. A maradékot elsősorban megtakarításból kellett előteremteniük, ezért sem csoda, hogy februárban még csökkent a lakosság betétállománya. Igaz, e csökkenés meg sem közelítette a januári 263,2 milliárd forintot, hisz most csak 39,1 milliárd forint volt.

Ennyit ért a végtörlesztés: 2008 októberét írjuk


A betéti tranzakciókat mutató (nem kiigazított) adatok a betétállomány 22,9 milliárd forintos csökkenésére utalnak, mely a forintbetétek közel 47,2 milliárd forintos csökkenését és a devizabetétek közel 24,4 milliárdos növekedését takarja. A devizabetétek csaknem egy éve mutattak utoljára növekedést.

Ennyit ért a végtörlesztés: 2008 októberét írjuk


Miután a forrásköltségek megemelkedtek, likviditásuk és hitel/betét arányuk javítására is fokozott figyelmet fordítanak a bankok. Betéti kamataik e tényezőknek köszönhetően tovább nőttek. Egy éven belül lekötött forintbetétre átlagosan 6,6%-ot fizettek februárban.

Ennyit ért a végtörlesztés: 2008 októberét írjuk


Február végén 7490,4 milliárd forintnyi betétállománnyal rendelkeztek a bankok, mely éves szinten 1,5%-os emelkedést jelent a januári jelentős betétkivonás ellenére is. A devizabetétek aránya február végén 13,2% volt, szemben az egy évvel korábbi 15,8%-kal.

Ennyit ért a végtörlesztés: 2008 októberét írjuk

Fedezetlen hitelezés infláció idején

Az infláció miatt nominálisan növekvő fogyasztás hozzájárulhatott a személyihitel-kihelyezés bővüléséhez, de a magasabb kamatkörnyezet keresletmérséklő hatása is egyre inkább érezhető.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. december 8. 19:07
Az egyik tanácsadást kérő ügyfél most kötött egy nyugdíjbiztosítást, a kérdés a szokásos volt, nem v...
MEDIA1  |  2022. december 8. 15:03
A Media1 megtudta, hogy még idén decemberben megújul a 90.9 Jazzy Rádió, és ezentúl egyszerűbb néven...
Holdblog  |  2022. december 8. 12:04
Mely nemzet képviselteti magát a legnagyobb létszámban a foci-világbajnokságon? Másként fogalmazva;...
MNB Intézet  |  2022. december 8. 11:10
A FIFA által rendezett futball-világbajnokság a világ második legnépszerűbb sporteseménye, több mint...
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?