0 °C Budapest

Nagyon spórolóssá vált a magyar lakosság - Mi jön ezután?

Pénzcentrum
2012. március 30. 12:42

Bár év végére minimálisan csökkent, de a tavalyi év átlagában a lakosság a rendelkezésére álló jövedelemének mintegy 9%-át takarította meg, ami legalább hat éve messze a legmagasabbnak számít. Ez persze nem véletlen a gazdasági válság, illetve például a magánnyugdíjpénztári rendszer átalakításából fakadó óvatossági megtakarítások miatt.

A Magyar Nemzeti Bank tegnap megjelent inflációs jelentésének a lakossági fogyasztással foglalkozó részében egy érdekes ábrát láthatunk arról, hogy az elmúlt években a lakosság a rendelkezésére álló jövedelmét hogyan használta fel a három lehetséges célra. Amint látható: a fogyasztási célú felhasználás (fogyasztási ráta) a 2008-ban indult válság előtt volt a legmagasabb, 93% körüli, miközben nettó értelemben negatív tartományba hajlott a megtakarítási ráta. A válsággal azonban együtt járt az emelkedő munkanélküliség, az emelkedő hitel törlesztő részlet és a fokozódó bizonytalanság, amely fájdalmas alkalmazkodást indított el. Ennek jeleként a fogyasztási ráta süllyedt, míg a megtakarítási ráta újra pozitív tartományba emelkedett.

Nagyon spórolóssá vált a magyar lakosság - Mi jön ezután?


Az elmúlt években sorozatosan csökkenő kiskereskedelmi forgalom tükörképeként látszik az, hogy a fogyasztási ráta 2011-ig fokozatosan süllyedt, tavaly azonban emellett az első negyedévben ugrásszerűen nőtt a megtakarítási ráta. Ez az év egészében is kitartott, sőt fokozódott, így az év átlagában 8,9%-os szintet ért el. Ez azt jelenti, hogy a 2005 óta rendelkezésre álló idősor alapján tavaly legalább hat éve a messze a leginkább spórolós volt a magyar lakosság.

Nagyon spórolóssá vált a magyar lakosság - Mi jön ezután?


Óvatosak maradhatnak a fogyasztók

Az MNB szakértői az inflációs jelentésben arra számítanak, hogy idén év elején a lakossági fogyasztás tovább csökkenhet. Érvelésük szerint azért, mert a lakosság jövedelmi alapfolyamatai továbbra is gyengék. Emlékeztetnek arra, hogy a vártnál magasabb infláció és a minimálbér-emelés kompenzációja körüli késések felerősíthetik a reáljövedelmek várt csökkenését az idei év első hónapjaiban. Az alacsony szinten alakuló bizalmi indikátorok rövid távon szintén óvatos fogyasztói magatartásra utalnak. Amint az alábbi táblázatból látszik, a háztartások fogyasztási kiadása idén 0,9%-kal csökkenhet, majd jövőre minimálisan, 0,2%-kal emelkedhet. Mindez szorosan összefügg azzal, hogy az MNB becslése szerint idén a lakossági reáljövedelem 2,2%-kal eshet és még jövőre is csak stagnálás várható.

Az MNB inflációs jelentésének további fontos üzenetei:

2012.03.29 10:01 MNB: stagnáló gazdaság és egyelőre magas infláció várható (3.)

2012.03.29 12:33 Nem nő idén a foglalkoztatottság a versenyszférában

2012.03.29 13:48 Mennyire fájna az országnak az IMF hiánya, vagy a drága benzin?

2012.03.29 14:19 Hatalmas megszorítás jön idén - De még ez sem elég?

2012.03.29 15:14 Ennyivel segít rajtunk a Mercedes-gyár - Mit mond Orbán Viktor?

NEKED AJÁNLJUK
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?