1 °C Budapest

Nagyon spórolóssá vált a magyar lakosság - Mi jön ezután?

Pénzcentrum
2012. március 30. 12:42

Bár év végére minimálisan csökkent, de a tavalyi év átlagában a lakosság a rendelkezésére álló jövedelemének mintegy 9%-át takarította meg, ami legalább hat éve messze a legmagasabbnak számít. Ez persze nem véletlen a gazdasági válság, illetve például a magánnyugdíjpénztári rendszer átalakításából fakadó óvatossági megtakarítások miatt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Magyar Nemzeti Bank tegnap megjelent inflációs jelentésének a lakossági fogyasztással foglalkozó részében egy érdekes ábrát láthatunk arról, hogy az elmúlt években a lakosság a rendelkezésére álló jövedelmét hogyan használta fel a három lehetséges célra. Amint látható: a fogyasztási célú felhasználás (fogyasztási ráta) a 2008-ban indult válság előtt volt a legmagasabb, 93% körüli, miközben nettó értelemben negatív tartományba hajlott a megtakarítási ráta. A válsággal azonban együtt járt az emelkedő munkanélküliség, az emelkedő hitel törlesztő részlet és a fokozódó bizonytalanság, amely fájdalmas alkalmazkodást indított el. Ennek jeleként a fogyasztási ráta süllyedt, míg a megtakarítási ráta újra pozitív tartományba emelkedett.

Nagyon spórolóssá vált a magyar lakosság - Mi jön ezután?


Az elmúlt években sorozatosan csökkenő kiskereskedelmi forgalom tükörképeként látszik az, hogy a fogyasztási ráta 2011-ig fokozatosan süllyedt, tavaly azonban emellett az első negyedévben ugrásszerűen nőtt a megtakarítási ráta. Ez az év egészében is kitartott, sőt fokozódott, így az év átlagában 8,9%-os szintet ért el. Ez azt jelenti, hogy a 2005 óta rendelkezésre álló idősor alapján tavaly legalább hat éve a messze a leginkább spórolós volt a magyar lakosság.

Nagyon spórolóssá vált a magyar lakosság - Mi jön ezután?


Óvatosak maradhatnak a fogyasztók

Az MNB szakértői az inflációs jelentésben arra számítanak, hogy idén év elején a lakossági fogyasztás tovább csökkenhet. Érvelésük szerint azért, mert a lakosság jövedelmi alapfolyamatai továbbra is gyengék. Emlékeztetnek arra, hogy a vártnál magasabb infláció és a minimálbér-emelés kompenzációja körüli késések felerősíthetik a reáljövedelmek várt csökkenését az idei év első hónapjaiban. Az alacsony szinten alakuló bizalmi indikátorok rövid távon szintén óvatos fogyasztói magatartásra utalnak. Amint az alábbi táblázatból látszik, a háztartások fogyasztási kiadása idén 0,9%-kal csökkenhet, majd jövőre minimálisan, 0,2%-kal emelkedhet. Mindez szorosan összefügg azzal, hogy az MNB becslése szerint idén a lakossági reáljövedelem 2,2%-kal eshet és még jövőre is csak stagnálás várható.

Az MNB inflációs jelentésének további fontos üzenetei:

2012.03.29 10:01 MNB: stagnáló gazdaság és egyelőre magas infláció várható (3.)

2012.03.29 12:33 Nem nő idén a foglalkoztatottság a versenyszférában

2012.03.29 13:48 Mennyire fájna az országnak az IMF hiánya, vagy a drága benzin?

2012.03.29 14:19 Hatalmas megszorítás jön idén - De még ez sem elég?

2012.03.29 15:14 Ennyivel segít rajtunk a Mercedes-gyár - Mit mond Orbán Viktor?

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 29. hétfő
Taksony
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?