1 °C Budapest

Nincs menekvés, kíméletlenül emelkednek az árak

Pénzcentrum
2012. március 29. 10:38

Idén 5-6 százalékkal nőhetnek az átlagos fogyasztói árak - áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) inflációs jelentésében. A számottevő drágulás az év eleji adóemelésekre és költségsokkra vezethető vissza.

A Magyar Nemzeti Bank ma megjelent inflációs jelentése szerint az infláció az idei évben költségsokkok és adóintézkedések következtében számottevően az inflációs cél felett alakulhat. Az indirekt adóemelések közvetlen inflációs hatásainak kifutásával az árindex 2013 elején 3 százalékra süllyedhet. A hazai növekedési kilátásokat a lassuló nemzetközi környezet és a tartósan gyenge belső kereslet együttese alakítja. Az idei évben a gazdaság stagnálására, míg jövőre lassú növekedésre számíthatunk.

Az MNB prognózisa alapján a magas és továbbra is emelkedő nyersanyagárak, valamint az adóintézkedések számottevően, 5-6 százalék közötti szintre emelik a fogyasztóiár-indexet az idei évben. 2013-ban ugyanakkor az indirekt adóemelések hatásának kiesésével, illetve a nyersanyag-költségek növekedésének várható stabilizálódásával a gyenge keresleti környezet válhat meghatározóvá az infláció alakulásában. Az árindex gyorsan mérséklődhet, és a jövő év elején elérhetővé válik az inflációs cél.

 

 

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?