18 °C Budapest

Jobb lett volna euróban tartani a pénzünket?

Pénzcentrum
2012. április 2. 05:42

Az év elején különösen sokan fektették vásároltak valamilyen devizát vagy még rosszabb esetben valutát. Most ezeket visszaváltva azt vehetik észre, hogy sokkal kevesebbet ér, mint januárban. Ez nagyrészt az árfolyamkülönbség miatt van így, hiszen közben 25 forintot erősödött a forint az Euróhoz képest, ami máris 8 százalékos veszteséget jelent. De ott van még az elveszített hozam és az átváltás költsége. Aki keresni is akar valamit ezekre is gondolnia kell. Mikor éri meg devizában megtakarítani?

Az év elején sokan fektették pénzüket valamilyen devizába vagy rosszabb esetben vásároltak valutát. Most ezeket visszaváltva azt vehetik észre, hogy sokkal kevesebbet ér, mint januárban. ráadásul a párnacihában tartott valuta semmit sem kamatozott 3 hónap alatt.  A veszteség nagy része az árfolyamkülönbségből adódik, hiszen időközben 20 forintot erősödött a forint az Euróhoz képest, ami 7-8 százalékos veszteséget jelent. Persze ott van még az elveszített hozam és az átváltási költség. Aki keresni is akar valamit a deviza megtakarításán, annak ezekre is gondolnia kell. Mikor éri meg devizában takarékoskodni?

Több kockázattal is jár nem saját devizában megtakarítani. Elsősorban az árfolyamok különbségére kell figyelnünk. Gyenge forintnál a pánikszerű vásárlás azért hoz gyakran kiábrándító eredményt, mert csak kevés devizát vagy valutát tudunk ilyenkor venni. Az árfolyamkockázaton kívül még több mindenre érdemes figyelni, például a befektetésünk hozamára és az átváltási árfolyamok különbségére.

Mi a különbség a deviza és a valuta között?

A valuta maga az euró, dollár vagy bármilyen más ország bankjegye, amit a pénzváltóban is kapunk. A deviza viszont egy idegen ország pénznemében számolt követelés, bankbetét, folyószámla, vagy bármilyen más nem konkrét bankjegy és nem forintban jegyzett értékpapír. Valutában tartani a pénzünket nem célszerű, hiszen a párnacihában nem kamatozik semmi, az infláció szép lassan felemészti a megtakarításunkat. Persze valutánként eltérő, hogy mennyire (erről később). A bankszámlán tartott deviza is eltérő hozamot hoz különböző országok fizetőeszközei esetén. A bankok által fizetett hozam függ az ország átlagos piaci hozamától és az adott pénzintézet kamatpolitikájától. Amennyiben a banknak egy adott devizára van szüksége, mert abban kíván hitelezni, akkor nagyobb kamatot hajlandó fizetni, mintha azt csak nagy nehezen tudná továbbadni egy hitelfelvevőnek.

Eltérő kamatok

Nem mindegy, milyen devizát választunk, hiszen a hozamok eltérőek. A következő táblázatban néhány ország alapkamatát tüntettük fel, ami nagyban meghatározza az adott devizában elhelyezett betétek hozamát is.

Braziliában például, ahol közel 10 százalékos az alapkamat 100 ezer forintot betéve valamilyen helyi bankba 10 százalékos éves hozamot is kaphatunk, míg Svájcban alig adnak ugyanerre valamit. Magyarországon az átlagos kamatkörnyezet elég magas, az alapkamat 7 százalék, az akciós betétek hozama 8 százalék körüli. Az euróbetétek átlagos hozama ezzel szemben 3-4 százalék a hazai bankokban. Az brazil 10 százalékos hozam jól hangzik, még a magyar 7-8 százalékhoz képest is, de ha időközben az 4-5 százalékot veszít az értékéből, hiába utaztattuk a pénzünket. Ráadásul a visszaváltásnak is vannak költségei, a vételi és eladási árfolyam közötti különbséggel jó előre érdemes kalkulálni.

Az eltérő kamatok és árfolyamok miatt nehéz választani a különböző országok devizái között. Alapszabály viszont, hogy hosszú távon az alacsonyabb inflációjú ország devizája felértékelődik a magasabb inflációjú országéval szemben.

Fektessünk be 100 ezret

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Vegyünk egy példát, hét éve euróban tartott 100 ezer forint például ma 146 ezer forintot érne, ez a fizetett kamatokból és az árfolyamváltozásból tevődik össze. Forintbetétben ugyanez 161 ezer forint. A számítások során az MNB által publikált átlagos betéti kamatokkal és árfolyamokkal számoltunk. A végeredmény gyengébb forint esetén még változhat és töbször volt olyan pillanat, amikor az euróbetét állt nyerésre.

A végleges hozam számolásakor, még az egyszázalékos vételi és eladási árfolyam közötti különbséggel is, további 1 400 forintot veszítünk a pénzváltónál. A külföldi bankban tartott pénz esetén a nyugati, magasabb kamatadó és díjak miatt is fájhat a fejünk. A hazai hitelintézetek kínálnak különböző devizabetéteket, melyek hozama magasabb a külföldi bankok által kínált kamatoknál, de amikor devizabetétet választunk, számoljunk az összes költséggel és kockázattal, és ne pánikszerűen vásároljunk, amikor gyenge a forint.

 

Mi lesz a forinttal? Weinhardt Attila, a Portfolio.hu elemzője
Az elmúlt hetek azt mutatták, hogy még kifejezetten optimista nemzetközi befektetői hangulat mellett sem tudott a forint tartósan a 290 alatti szinten maradni az euróval szemben, amint viszont romlott a kockázati étvágy, vagy a befektetők bizonytalanabbá váltak a magyar kormány és az EU/IMF-megállapodás gyors megkötésével kapcsolatban, akkor hirtelen gyengült a magyar fizetőeszköz. Egyelőre a nagy esést amiatt tudta elkerülni a forint, mert a befektetők továbbra is hisznek abban, hogy (nagy szükség esetén) úgyis lesz EU/IMF-megállapodás. Így tehát nem mernek nagy összegben a forint gyengülésére "játszani". Ebből rövid távon az a kilátás fogalmazható meg, hogy nagyjából a 290-300 közötti tartományban hullámozhat a forint és amint nő az esélye, hogy megszületik az említett megállapodás, akkor a forint az erősödés felé kitörhet ebből a sávból. Ellenkező esetben pedig továbbra is meg van az esélye annak, hogy a 300 feletti tartományba drágul az euró. Ez a pénzügyi feszültségek miatt idővel úgyis kikényszerítheti a megállapodás megkötését. Közép távon valószínűleg a 280-285 alatti tartományba süllyedhet vissza az euró árfolyama, amennyiben a befektetők bizalma tartósan visszatér Magyarországgal, a magyar gazdaságpolitikával kapcsolatban.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 31. 14:20
A harminc éves múltra visszatekintő NATPE több mint 400 vásárlót vár Budapestre idén júniusban a lin...
Holdblog  |  2023. március 31. 11:59
HOLD After Hours. Összetett adásunkban lesznek ötéves hozamok, meg nem ötéves hozamok, nyafogó apuká...
Kiszámoló  |  2023. március 31. 11:05
Az Amazon oldalán vásárolni néha lutri, hiszen nem feltétlen tudod, hogy amit venni akarsz, az milye...
KonyhaKontrolling  |  2023. március 31. 07:55
Nemrég megkaptam az éves bónuszom, és azon gondolkoztam, hogy vajon megéri-e valami értelmes kamatoz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?