3 °C Budapest

Egyre kevesebben járnak moziba Magyarországon

MTI
2012. február 15. 19:34

Mintegy tíz százalékkal csökkent a hazai mozik látogatottsága - közölte a Magyarországi Filmforgalmazók Egyesülete a hozzájuk beérkezett adatokra hivatkozva.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Feldmájer Sándor, a Magyarországi Filmforgalmazók Egyesületének alelnöke-titkára az MTI-nek elmondta: 2011-ben körülbelül 9,52 millió fizető nézője volt a hazai filmszínházaknak, összesen mintegy 11,485 milliárd forint maradt a jegypénztáraknál. 2010-ben 10,7 millió néző vett jegyet mintegy 12,5 milliárd forint értékben - jegyezte meg Feldmájer Sándor, aki szerint a különbség mintegy tíz százalékos csökkenést mutat.

"A nézőszám csökkenése magasabb, mint a bevételé. Ez azzal magyarázható, hogy az átlaghelyárak három százalékkal emelkedtek" - tette hozzá az alelnök, aki szerint a drágulás főleg a 3d-s filmeknek köszönhető. Ezekre ugyanis drágább a jegy, mint a hagyományos filmekre.

A Magyarországi Filmforgalmazók Egyesületének adatai a hazai filmforgalmazóktól származnak - emelte ki a civil szervezet titkára, megjegyezve, a tagságuk lefedi a hazai filmforgalmazási piac több mint 90 százalékát. "A forgalmazók pontosan vezetik saját filmjeik forgalmi adatait, én ezeket összesítem" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a tízszázalékos csökkenés mennyire tekinthető drámainak, Feldmájer azt felelte, hogy a magyar mozik látogatottsága évek óta csökkenő tendenciát mutat, 2006-ben például még 12 millió néző váltott jegyet. "Csaknem két évtizede összesítem az adatokat, és az a tapasztalatom, hogy a tíz százalék csökkenésre még nem kell kongatni a vészharangokat" - mondta a szervezet vezetője, aki szerint ekkora változást a filmek közönségcsalogató erejének változásával is lehet magyarázni. "Ha két sikerfilm esik ugyanarra az évre, akkor máris eltűnik a lemaradás" - tette hozzá.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az Európai Audiovizuális Megfigyelő Intézet (EAO)hétfőn tette közzé éves jelentését, amely szerint tavaly kicsit kevesebb néző fordult meg az Európai Unió mozijaiban az egy évvel korábbihoz mérten, de sok országban nőtt a hazai filmek látogatottsága.

Az adatok szerint 2011-ben 960 millió mozijegyet adtak el az Európai Unióban. Ez 2010-hez képest csekély, 0,4 százalékos csökkenést mutat, akkor ugyanis 964 millió mozilátogatást számoltak össze. Huszonkét uniós tagállamból 12-ben visszaesett, tízben nőtt a mozik látogatottsága. Az országok zömében ugyan csupán kis mértékben módosultak a számok, mégis elsősorban a francia piac szárnyalásának köszönhető, hogy európai szinten alig esett vissza a mozik forgalma. Franciaországban főként a hazai filmek vonzották a közönséget.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20