21 °C Budapest

Tesco, Auchan, Aldi: 345 milliós bírság a trükközésért

Pénzcentrum
2011. november 2. 18:31

A beszállítókkal szemben tanúsított tisztességtelen forgalmazói magatartás miatt 5 kereskedelmi láncot összesen 345 millió forintra büntetett meg a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH).

A megbüntetett kereskedelmi egységek között szerepel két multinacionális kereskedelmi lánc - az Auchan és a Tesco -, két kisebb kiskereskedelmi élelmiszerlánc - az Aldi és a Reál -, valamint a Rossmann. A hatóság az ellenőrzéseket hivatalból, illetve állampolgári bejelentés alapján végezte.

Az Auchan Magyarország Kft. és a Reál Élelmiszer Kft. büntetésének oka többek között, hogy a két cég nem tett eleget fizetési kötelezettségének a szabályos, 30 napos határidőn belül. Ezzel hátrányos helyzetbe hozták beszállítóikat. Ezen kívül hosszabb időn keresztül kérték egyes partnereiktől, hogy termékeiket olcsóbban adják el, mint azt az üzleteikben meghirdetett akcióik időtartama indokolta volna.

Az akciókkal kapcsolatos másik szabálysértés, hogy nagyobb árengedményt kértek a beszállítóktól, mint amit később a vevőknek biztosítottak. A két élelmiszerlánc ténylegesen nem nyújtott szolgáltatásért is díjat számolt fel.

A hatóság megbírságolta a Rossmann Kereskedelmi Kft.-t is, többek között a 30 napon túli kifizetésekért, és a beszállítók által nyújtott engedmények nem teljes körű továbbadásáért, illetve azért, mert tiltott szolgáltatásokért számítottak fel díjat.

A Tesco és az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt.-t beszerzési ár alatti forgalmazás miatt kapott büntetést.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A hatóság indoklása szerint azért milliós nagyságrendűek a bírságok, mert a szabálytalanság nagyon sok beszállítót érintett és folytatólagos volt. Mindegyik milliós bírsággal sújtott cég kérte a bíróságtól az MgSzH határozatának felülvizsgálatát.

 

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?