1 °C Budapest

Jön az új magyar üzletlánc első boltja

2011. október 20. 05:17

Október végén nyílik meg az első magyar kézműves nagykereskedés: a budapesti üzletben leginkább kis cégek, családi vállalkozások hazai termelésű, minőségi élelmiszereit árulják majd. Ismét lesz Kézműves Magyar Ízek Vására is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Új üzletláncot indítanak Magyarországon a Kézműves Magyar Ízek Vására nevű rendezvény szervezői. Az első bolt október végén nyílik Budapest III. kerületében - tudta meg a Pénzcentrum.hu. A budapesti üzletben elsősorban kis cégek, családi vállalkozások hazai termelésű, minőségi élelmiszereit árulják majd.

Pap Krisztián a Kézműves Magyar Ízek Kft. ügyvezetője korábban arról számolt be, hogy a tervek szerint magyar élelmiszereket árusító boltokat nyitnak majd Budapesten kívül az összes megyeszékhelyen - a következő üzlet várhatóan Debrecenben indul majd. A tervek között szerepel, hogy elindítják az internetes kereskedést is, ahol az ország összes részéből és a határon túli termelőktől érkező termékeket is árusítják.

Akik tudatosan keresik a hazait

Felmérések szerint az elmúlt években mérhetővé vált egy olyan - 10 százaléknál még nem nagyobb - szegmens a magyar társadalomban, amely keresi a hazai termékeket, és bizonyos határokig elfogadja ezek magasabb árát, ha érzékel olyan hozzáadott értéket, amely fontos számára.

 


A hozzáadott értékek köre általában a kiemelkedő minőség, az élelmiszerbiztonság, illetve a hazai gazdaság támogatását, illetve ezek kombinációit fedi le. A magyar termékekhez lojális fogyasztás nem elsősorban a jövedelem függvénye, hanem jelentős befolyással bír a nem, az életkor, illetve a végzettség is.

Jó példa, rossz példa

Az elmúlt években több példát is láthattunk áruházláncok részéről arra, hogy tradicionális magyar termékekkel próbáltak piacra lépni. A kevésbé sikeresek közé tartozik például az idén január végén megszűnt Koppány bolthálózat: a tulajdonos azért döntött a bezárás mellett, mert esélytelennek ítéli a multiláncokkal szemben a hazai termelők élet-halál harcát.

Ugyanakkor a legnagyobb láncok is felismerték, hogy komoly erővel bír, ha tradicionális magyar vagy székely termékeket is felvesznek kínálatukba - még ha csak időszakosan is. Láthattunk ilyet az elmúlt időszakban például az Auchan, a Cora, vagy a Tesco kínálatában is. Ugyanakkor például a Magyar Ízek Háza nevű bolt már másfél éve sikeresen üzemel Budapesten, és más szervezetek - például a Hargita Megyei Agrárkamara- is hasonló profilú üzletekkel szándékoznak piacra lépni.

Ismét Kézműves Magyar Ízek Vására

November 18-20. között ismét megrendezik a Kézműves Magyar Ízek Vásárát a budapesti Millenárison. A vásár eddig sosem látott kezdeményezés csúcspontja is lesz: hazánkban először, a szervezők a vásárlókkal együtt kóstolóturné keretében keresik Magyarország kedvenc ízeit.

 


A novemberi vásáron a már megismert magyar ízek mellett olyan újdonságokat fedezhetünk fel, mint a vízibivaly szalámi, a faszenes, tufapincében érlelt sajt, vagy a homoki fehérszarvasgombás sárgadinnye lekvár. A több mint 100 termelőnek az első vásárhoz hasonlóan, most sem kell helypénzt fizetnie. A magyar- és az erdélyi termelők mellett idén újdonságként Felvidékről, Szlovéniából és a Vajdaságból is várnak kiállítókat.

A szervezők tájékoztatása szerint a februári Vásáron közel 100 millió forint értékben vásárolt magyar ízeket a 15 ezer látogató, a novemberi rendezvényen is hasonló forgalomra számítanak.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 29. hétfő
Taksony
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?