12 °C Budapest

Chipsadó újratöltve: drágulhat a kávé és a sör is

Pénzcentrum
2011. október 7. 08:03

Alig egy hónappal a chipsadó hatályba lépése után a kormány máris emelné a mértéket, valamint új termékeket is bevonna az adóköteles termékek közé.

A parlament előtt lévő 2012-es költségvetési törvényjavaslatból kiderül, hogy a korábban becsült húszmilliárd helyett jövőre már harmincmilliárd forint bevételt vár a kormány az népegészségügyi termékadóból.

A Népszabadság információi szerint 25 százalékkal emelnék az energiaitalok, sós termékek, előre csomagolt cukrozott termékek és az ételízesítők adóját. A tervek szerint az adóköteles termékek közé kerülnének az utóbbi időben népszerűvé vált alkoholos üdítők, az ízesített sörök, illetve a kávé is.

A hvg.hu birtokába került tervezet szerint az ízesített sörök után literenként 35, az alkoholos frissítők után 100 forintot kellene fizetniük a gyártóknak,literenként. Az indoklás szerint erre azért van szükség, mert a narancsos, citromos, grépfruitos, almás sörök, illetve az üdítők és a röviditalt tartalmazó italok egyrészt cukrot tartalmaznak, másrészt a fiatalok is szívesen fogyasztják, így tulajdonképp segít az alkoholra való rászokásban.

A kávé és az alkoholos üdítők adójával további 10 milliárd forint folyhatna be a költségvetésbe.

Szeptembertől már él a
népegészségügyi termékadó

A jelenleg hatályos jogszabály szerint az adót a terméket belföldön első alkalommal értékesítő személynek vagy szervezetnek, vagyis a termék gyártójának, külföldi termék esetén pedig az azt belföldön elsőként értékesítőnek kell megfizetnie. Az adót - akár az áfát - az eladó szedi be, majd az adóhivatal felé önadózással számol el. Nem kell adót fizetnie a kereskedőnek, ha évente 50 liternél, illetve 50 kilogrammnál kevesebb adóköteles terméket ad el.

Az üdítőitalok adója jelenleg literenként 5 forint, az energiaitaloké literenként 250 forint, a süteményeké kilogrammonként 100 forint, a snacké és az ételízesítőké pedig kilogrammonként 200 forint. Az adóból becslések szerint mintegy 20 milliárd forint folyhat be a költségvetésbe.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Élelmiszergyártók, kereskedők korábban hangot adtak annak az aggályuknak, hogy az egészségügyi termékdíj a szürke-és feketegazdaság irányába (például piacokra, hamisított termékek vásárlására) tolja a vevőket.

Cikkünk a témában:
Ezt is lenyomják a torkunkon: hamis élelmiszerek Magyarországon

Ugyanakkor az is valószínűsíthető, hogy a fent említett termékek drágulása miatt jelentősen megnő majd a bevásárlóturizmus, a határhoz közelebb élők gyakrabban járnak majd át vásárolni.

Újabb cégek dőlhetnek be?

A népegészségügyi termékdíj szeptemberi bevezetésével szakértők azt prognosztizálták, hogy még több olyan élelmiszeripari cég kényszerül nehéz helyzetbe, amely a cukros, tartósítószeres élelmiszerek gyártására szakosodott. Itt leginkább a kisebb, néhány százmillió árbevételű vállalatok vannak veszélyben, ha teljes termékpalettájukat érinti az új adó - áll a Dun & Bradstreet, nemzetközi cégminősítő elemzésében.

Forrás: Dun & Bradstreet

 

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm