14 °C Budapest

Így változik a gyógyszered ára

Pénzcentrum
2011. szeptember 26. 09:31

Októbertől érdemes lesz tájékozódni a gyógyszerárakról. Az általános orvosok által fölírható szerek közül mindössze 430 termék lesz olcsóbb, míg hétszázért biztosan többet kell majd fizetni - írja a Népszabadság.

A változások miatt már a korábban fölírt receptek kiváltása előtt is érdemes tájékozódni az árakról. Az eddig elvben térítésmentesen, a gyakorlatban 300 forintos dobozdíjas szerek árai is okozhatnak meglepetéseket.

A napilap kalkulációja szerint drasztikus változásra számíthatnak például a súlyos betegek, mert az eddig 300 forintos dobozdíjért elérhető mintegy 1400 készítményből körülbelül 180-ért jóval többet kell majd fizetniük, mint 300 forint.

A teljes paletta csaknem tíz százalékát a korábbinál lényegesen olcsóbban adják a cégek a hazai biztosítónak, viszont a többi terméknél "óriási magasságokba is szállhattak" az árak.

A közgyógyellátás keretében gyógyulók a övőben a gyógyszerpalettáról csak azokat a készítményeket kaphatják meg, amelyek az úgynevezett preferált ársávba tartoznak. Ez azt jelenti, hogy például a gyomorfekélyre ható terápiák legolcsóbb készítményeinek az árához szabják a támogatás mértékét.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az egészségbiztosító által bevezetett módszer nem titkolt célja, hogy mintegy 120 milliárd forinttal lefaragja a mostani 300 milliárdról a gyógyszerbüdzsét.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?