Van akinek van, van akinek lesz mobilnete

2011. augusztus 26. 21:31

2008 februárjában 84 ezer mobilinternet előfizető volt hazánkban, 2008 év végére már 443 ezer, 2009-re pedig már több mint fél millió. Ma már 1,1 millió mobilinternet kapcsolatot tartanak nyilván, miközben közel két millió helyhez kötött szélessávú internet előfizető van. Ehhez mérten, az évek alatt a szolgáltatói csomagok, előfizetési lehetőségek is jelentősen változtak. Azonban kevesen vannak, akik rendszeresen felülvizsgálják, hogy milyen csomagban interneteznek, hány szerződésben mire és mennyit fizetnek. Másképpen fogalmazva időről-időre célszerű átgondolni és személyre szabni, "tudatosabbá tenni" az internet előfizetési szerződéseinket.

"Mi úgy látjuk, hogy az internetezőknek döntően két nagy csoportja van: azok, akik már használnak mobilinternetet és azok, akik hamarosan fognak. Az ügyfelek igénylik a mobil technológiát, amely egyfajta kiegészítő szerepet játszik. A legtöbben a DSL vagy kábeles előfizetést tekintik alapnak, és emellett használják ki a mobilitásban rejlő szabadságot. A szolgáltatási csomagokat mi ehhez alakítjuk, olcsóbbá tesszük a helyhez kötött és a mobilinternet együttes használatát" - mondta Fejes Tibor, az Invitel lakossági ügyfélportfólió-menedzsment igazgatója. "Azonban a mobilinternetezők jó része kizárólag otthon használja ezt a megoldást, pedig elképzelhető, hogy ebben az esetben jobban járna valamilyen DSL vagy kábeles előfizetéssel" - tette hozzá.

Ezt a gondolatmenetet támasztja alá a BellResearch által készített 2010-es Infokommunikációs jelentés is: a mobilinternet használók 54%-a kizárólag otthonában használja a technológiát. Bár egyre jobban tör előre a mobilnet, megbízhatóságban, sávszélességben még mindig utcahosszal vezetnek a DSL és kábeles technológiák.

DSL? Kábel? És/vagy mobilnet? Megéri a kombinált csomag?

Ha ehhez azt is hozzávesszük, hogy az internetezési szokások egy igen nagy része sávszélességhez és stabil kapcsolathoz kötött (Pl.: zene- és film letöltés, kép- és film megosztás) még jobban érthetővé válik a tudatos választásban rejlő lehetőség. Ha csak otthon internetezünk (főleg, ha sávszélesség és adatmennyiség igényes letöltésekre használjuk a netet, pl. kép-, zene-, film letöltések, online játékok, stb.), elképzelhető, hogy jobban megéri vagy gyorsabbá, kényelmesebbé teszi a web használatot egy vezetékes előfizetés, esetleg a mobil előfizetés áráért kaphatunk egy kombinált (vezetékes+mobilnet), korlátlan DSL/kábel, de kisebb mobil adatforgalmat tartalmazó csomagot is.

Érdemes átnézni az előfizetéseket

A telekommunikációs piac elképesztően gyorsan változik, egy-két év alatt is jelentősen átalakulhat egy szolgáltató termék és előfizetői portfóliója. Az Invitel szerint éppen ezért minden előfizetőnek érdemes felülvizsgálnia a szerződéseit - időről-időre átgondolni, hogy mire és mennyit fizet ki - és megnézni, szükséges-e esetleg átalakítania az előfizetéseket a saját internet használati szokásaihoz igazítva. Ebben partnerek a szolgáltatók, folyamatosan frissítik csomag ajánlataikat lehetőséget adva a spórolásra, a tudatosabb vásárlásra.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Azonban az új csomagok nyomon követése, és az abban rejlő előnyök felismerése sokszor nem egyértelmű, hiszen az előfizetők általában nem szakemberek, nem ismerik az új technológiákat és nem is követik figyelemmel az a változásokat, trendeket.

"A szolgáltatók felelőssége az edukáció, az érthető kommunikáció, a tudatosabb döntések segítése. Igyekeznünk kell, mert a kutatások szerint, az internet-előfizetés beszerzésekor elsősorban az "informális" források - rokonok, barátok, ismerősök - véleményére támaszkodnak az ügyfelek a döntéshozatalban. Mi szolgáltatók, sok egyéb tényező előtt, csak a második legerősebb faktor vagyunk a döntési mechanizmusban" - fogalmazott Fejes Tibor.

 

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18