6 °C Budapest

Robbant a nyugdíjbomba, 20 százalékos szja-val fizetünk érte

2011. július 3. 18:32

A héten felrobbant a nyugdíjbomba. Nem túlzás azt állítani, hogy a Pénzcentrum.hu-n megjelent, majd az egész ország sajtójában szétcincált nyugdíjtervezet az egyik legnagyobb változás az ellátási rendszerben a kötelező nyugdíjpénztárak bevezetése (majd eltörlése) óta. Az is kiderült, hogy milyen áldozatokkal jár majd a rendszer. Úgy néz ki, végleg elfelejthetjük a 16 százalékos szja-t. A kisnyugdíjas sütizések is drágulnak, hiszen a cukrászdában fogyasztott édességek áfatartalma is nő. De el lehet kerülni az adófizetést? Ez történt a héten, legalábbis itt a Pénzcentrum.hu-n.

Pénzcentrum.hu-n megírtuk: a kormány kezében már ott a svédesített nyugdíjrendszer tervezete. Így kapjuk majd a nyugdíjunkat!

Állami nyugdíjpara: jön a szuperbruttó szuperbruttója

Az állami nyugdíjrendszerben is csak az egyéni járulékbefizetések után járna nyugdíj, s az így felhalmozott összeget lehetne örökölni - derül ki a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) által a kormány részére készített Nemzeti Nyugdíjpolitikai Koncepcióról szóló előterjesztésből. Igaz, hogy az egyéni nyugdíjjárulék mértéke a duplájára emelkedne a Pénzcentrum.hu birtokába került dokumentum szerint.


Megszűnnek a korhatár előtti nyugdíjak

Tényleg vége minden korhatár előtti nyugdíjnak

Minden öregségi korhatár alatti korkedvezményes nyugdíj jövedelempótló juttatássá alakul át - derül ki a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) által a kormány részére készített előterjesztésből. Ráadásul a juttatás mellett nem lehetne dolgozni, és a nyugdíjjal ellentétben nem emelkedne az összege. Jó hír viszont, hogy az öregségi nyugdíjkorhatárnál több mint öt évvel fiatalabbaknak nem kellene újra dolgozniuk.


Mi változik még a nyugdíjrendszer miatt?

Nyugdíjreform: lőttek a 16 százalékos személyi jövedelemadónak

Ámítás maradna a 16 százalékos szja-kulcs Magyarországon, ha megvalósulna a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) által javasolt nyugdíjkoncepció. Valójában jövőre több mint 20 százalék lenne a személyi jövedelemadó mértéke, akárcsak az idén. Ráadásul emelkedne az egészségbiztosítási járulékteher.


De kifizeti meg a magasabb kulcsot, ha ki is lehet kerülni az szja-fizetést?

Hogyan lehet megúszni az szja-t? Adóparadicsommá válhatunk

Megkönnyebbülhetnek az offshore cégeken keresztül nyerészkedők, hiszen három olyan bekezdés került ki a személyi jövedelemadó törvényből, amelyek eddig értelmetlenné tették az adóparadicsomba történő jövedelemátcsoportosítást. A megszüntetett rendelkezések és a már negyedszer meghosszabbított adóamnesztia révén Magyarország is az adózás paradicsoma lehet. Az államkassza mindeközben milliárdokat bukik az ügyeskedő vállalkozások miatt.


Amit viszont kikerülni nem lehet: egy falat süti, egy kis adó!

Brutális áfaemelés! Bajban a pizzázók, cukrászdák

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Július 1-től 25 százalékos áfát kell felszámítani az éttermekben, cukrászdákban elfogyasztott sütemények, pizzák után. Ha valaki elviszi a termékeket az üzletből, akkor továbbra is a kedvezményes, 18 százalékos áfakulcs terheli. 

Ennyit az adókról, jöhetnek az egyéb "jó" hírek? 

Így emelkednek a folyószámlavezetési díjak

Július 1-től árat emelnek a lakossági folyószámla-szolgáltatásoknál egyes hazai hitelintézetek - írja a Világgazdaság. Az áremelés mögött a szokásos folyószámla-kondíciók felülvizsgálata áll, melyet a hitelintézetek évente kétszer, év elején és év közepén hajtanak végre.


Sokan kerültek nehéz helyzetbe pénteken, nekik ajánljuk


Kezdődnek a kilakoltatások: kinek, mihez van joga?

A mai nappal véget ér a kilakoltatási moratórium. Bár nem kell attól tartani, hogy tömegével utcára kerülhetnek az adósok, azonban nem árt tudni, milyen szabályai vannak a kilakoltatásoknak, milyen jogokkal rendelkeznek az érintettek.

Gyárak zárhatnak be a chipsadó miatt, munkahelyek veszélyben

Az biztosnak tűnik, hogy szeptembertől jön az egészségtelen élelmiszereket drágító chipsadó, és az is valószínűsíthető, hogy komoly piaci hatásokkal jár majd. Egyes vélemények szerint többezres elbocsátásokat, gyárbezárásokat eredményez a népegészségügyi termékadó, a javaslat kidolgozói szerint azonban a gyártók inkább áttérnek az egészséges élelmiszerekre.


És a végére tényleg egy vidám hír, vadonatúj rovatot avathattunk: Tech!

Mobilnetezz olcsón: itt vannak a legjobb tarifák

Előző körképünkkel ellentétben most kivétel nélkül minden szolgáltatónál találunk megfelelő mobilinternet csomagot. Az átverések időszakának úgy néz ki, hogy vége lehet. A körültekintő okostelefon tulajdonosok végre szabadon böngészhetnek okostelefonján. Milyen csomagok vannak és mire figyeljünk? 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem