19 °C Budapest

Mobil-para: a számhordozás buktatói

2011. július 20. 16:02

Kedvezőbb lehetőségek, olcsóbb beszélgetés és SMS-ek ugyanazzal a telefonszámmal: ezt nyújthatja a számhordozhatóság intézménye, ha okosan és tudatosan élünk vele. Nem árt azonban tudni, hogy milyen szabályokat kell betartanunk ahhoz, hogy ne utasítsák el erre vonatkozó igényünket.

A számhordozhatóság évek óta adott lehetőség a fogyasztók számára, mégis sokan azért nem élnek vele, mert szerintük bonyolult az eljárás. Holott ez nem így van: ha kedvezőbb tarifacsomagokat, kedvezményeket találunk egy másik szolgáltatónál, legyen szó mobil vagy otthoni készülékről, számunk megtartása mellett könnyen válthatunk. Sőt, ezt akár többször is megtehetjük, még a korábbi szolgáltatóhoz való visszatéréssel is - hívja fel a figyelmet a Közép-Magyarországi Fogyastóvédelmi Egyesület.

Fontos tudni, hogy az egyes szolgáltatók általános szerződési feltételei részletesen szabályozzák a számhordozhatóság feltételeit, így ezeket sem árt áttanulmányoznunk. Természetesen léteznek kizáró okok is, melyek a váltást akadályozzák: így ha lejárt számlatartozásunk van, azt teljesítsük, különben elutasítás lesz az átadó szolgáltató válasza.

Ugyancsak elutasíthatnak, ha korábbi adataink nem egyeznek a jelenlegiekkel, így nem azonosítható a fogyasztó: bárkinél előfordulhatott lakhelyváltozás, személyi igazolvány csere, sőt, akár nevünk is módosulhatott az évek során! Javasoljuk ezért, hogy minden egyes apró részletre kiterjedően kérjünk adategyeztetést az átadó szolgáltatónál, nehogy egyetlen irányítószám cserén múljon a számhordozásunk.

Egyébiránt mobiltelefon használata esetén a régi és az új, választott szolgáltatónál is bejelenthetjük igényünket, míg helyhez kötött telefonszolgáltatás esetén csak az átvevő vállalkozásnál. Az egyes szolgáltatóknak szigorú együttműködési kötelezettségük van, elősegítve ezzel is a gyors és egyszerű számhordozhatóságot a fogyasztók számára.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mindezek mellett nagyon fontos a tudatos döntés: így a készüléktípusok mellett hasonlítsuk össze azt is, az egyes szolgáltatók milyen feltételekkel nyújtják nekünk szolgáltatásaikat, az adott csomagok mennyire kedvezőek számunkra, tekintettel arra is, hogy kikkel beszélünk telefonon gyakrabban, mennyire használjuk az SMS és egyéb szolgáltatásokat, mennyit internetezünk. Mindez elősegítheti, hogy havi számlánk alacsonyabb legyen, vagy éppen ritkábban kelljen pénzt tenni feltöltő-kártyánkra, ezzel is megspórolva jelentős összegeket havi költségvetésünkben.

 

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem