15 °C Budapest

Mobil-para: a számhordozás buktatói

2011. július 20. 16:02

Kedvezőbb lehetőségek, olcsóbb beszélgetés és SMS-ek ugyanazzal a telefonszámmal: ezt nyújthatja a számhordozhatóság intézménye, ha okosan és tudatosan élünk vele. Nem árt azonban tudni, hogy milyen szabályokat kell betartanunk ahhoz, hogy ne utasítsák el erre vonatkozó igényünket.

A számhordozhatóság évek óta adott lehetőség a fogyasztók számára, mégis sokan azért nem élnek vele, mert szerintük bonyolult az eljárás. Holott ez nem így van: ha kedvezőbb tarifacsomagokat, kedvezményeket találunk egy másik szolgáltatónál, legyen szó mobil vagy otthoni készülékről, számunk megtartása mellett könnyen válthatunk. Sőt, ezt akár többször is megtehetjük, még a korábbi szolgáltatóhoz való visszatéréssel is - hívja fel a figyelmet a Közép-Magyarországi Fogyastóvédelmi Egyesület.

Fontos tudni, hogy az egyes szolgáltatók általános szerződési feltételei részletesen szabályozzák a számhordozhatóság feltételeit, így ezeket sem árt áttanulmányoznunk. Természetesen léteznek kizáró okok is, melyek a váltást akadályozzák: így ha lejárt számlatartozásunk van, azt teljesítsük, különben elutasítás lesz az átadó szolgáltató válasza.

Ugyancsak elutasíthatnak, ha korábbi adataink nem egyeznek a jelenlegiekkel, így nem azonosítható a fogyasztó: bárkinél előfordulhatott lakhelyváltozás, személyi igazolvány csere, sőt, akár nevünk is módosulhatott az évek során! Javasoljuk ezért, hogy minden egyes apró részletre kiterjedően kérjünk adategyeztetést az átadó szolgáltatónál, nehogy egyetlen irányítószám cserén múljon a számhordozásunk.

Egyébiránt mobiltelefon használata esetén a régi és az új, választott szolgáltatónál is bejelenthetjük igényünket, míg helyhez kötött telefonszolgáltatás esetén csak az átvevő vállalkozásnál. Az egyes szolgáltatóknak szigorú együttműködési kötelezettségük van, elősegítve ezzel is a gyors és egyszerű számhordozhatóságot a fogyasztók számára.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mindezek mellett nagyon fontos a tudatos döntés: így a készüléktípusok mellett hasonlítsuk össze azt is, az egyes szolgáltatók milyen feltételekkel nyújtják nekünk szolgáltatásaikat, az adott csomagok mennyire kedvezőek számunkra, tekintettel arra is, hogy kikkel beszélünk telefonon gyakrabban, mennyire használjuk az SMS és egyéb szolgáltatásokat, mennyit internetezünk. Mindez elősegítheti, hogy havi számlánk alacsonyabb legyen, vagy éppen ritkábban kelljen pénzt tenni feltöltő-kártyánkra, ezzel is megspórolva jelentős összegeket havi költségvetésünkben.

 

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?