2 °C Budapest

Hódít a netes vásárlás: mire érdemes figyelni

2011. május 24. 14:02

A bankkártyák internetes használata több mint háromszor akkora mértékben növekedett az elmúlt egy évben, mint a hagyományos, üzletben végzett bankkártyás vásárlásoké, jóllehet ez utóbbi is 15%-kal magasabb értéket mutat, mint az elmúlt év hasonló időszakában - közölte a MasterCard.

A számokból az is kiderül, hogy a magyar kártyabirtokosok szeretnek belföldön maradni az internetes vásárláskor, a növekedés motorját ugyanis elsősorban a hazai e-kereskedők forgalomnövekedése adta, amely többszörösen felülmúlja a külföldi oldalakon magyar kártyákkal generált volumennövekedést.

Az internetes kártyahasználat jelenlegi felfutása elsősorban annak köszönhető, hogy a magyar kártyabirtokosok közül nagyon sokan már tavaly az év végi ünnepek előtt megtették az első lépést és bankkártyával fizették ki az interneten megrendelt árut.

"Tapasztalatunk szerint az első sikeres internetes bankkártya tranzakció után, mikor a vásárlók látják, hogy ez egy kényelmes, gyors és biztonságos módja a fizetésnek, jellemzően megjön az emberek kedve a világhálón elérhető árucikkekhez, és egyre gyakrabban veszik elő a plasztikkártyát a monitor előtt is. Az első pozitív élmény után sokszor az a kártyabirtokos is gyakori internetes vásárlóvá válik, aki azt megelőzően kizárólag üzletben illetve ATM-nél vette elő a bankkártyáját. Ezt a folyamatot támasztja alá, hogy az árut interneten, bankkártyával fizetők aránya meredeken növekszik: jelenleg a kártyabirtokosok 10%-a vásárol rendszeresen a világhálón" - mondta el Kovács Szabolcs, a kártyatársaság internetes kereskedelem fejlesztéséért felelős vezetője.

Az internetes kártyahasználat ugyanazon az elven működik, mintha kártyánkat fizikai elfogadóhelyen, azaz egy üzlet pénztáránál használnánk - emelte ki a szakértő. A fizetés minden esetben az elfogadó bank weboldalán történik, adatainkat is itt adjuk meg.

Néháy jótanács internetes vásárláshoz:

- Az interneten is igaz, hogy a vásárlás a kártyabirtokos számára többnyire díjmentes, és azokat a kártyákat fogadják el, melyeknek logója megjelenik az elfogadó helyen, az internet esetében a honlapon.

- Ha szeret biztosra menni, de fontos a jó ár, ha teheti, nézze meg a terméket az üzletben, majd összehasonlítva az árakat rendelje meg és fizesse ki bankkártyával az interneten.

- Ellenőrizze a webáruházat: régóta működő, megbízható kereskedőről van-e szó? A honlapon keressük a nagy kártyacégek biztonsági logóját vagy egyéb titkosítást pl. SSL-kódot.

- Növeli a biztonságot, ha SMS-szolgáltatást igénylünk bankunktól, hogy a számlán történt változásokról azonnal értesüljünk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- Saját gépről vásároljunk, kerüljük a nyilvános internetes kávézókat, hotspotokat!

- A készpénzfelvételnél, illetve vásárlásnál használt PIN kódot sohase adjunk meg internetes vásárlás esetén!

- Hasonlóan az üzletben történő vásárláshoz, az internetes áruházak oldalán is ajánlott elolvasni a szerződési feltételeket és az apró betűs részeket.

- Nézzen utána a webáruház elérhetőségének. A jogszabályok szerint a kereskedőnek fel kell tüntetnie címét, telefonszámát.

- Őrizze meg, ha szükséges, nyomtassa ki az internetes vásárlás visszaigazolását, adatait. Figyelje, hogy a megrendelt árucikk valóban megérkezik-e a jelzett határidőn belül, ha nem, lépjen kapcsolatba az internetes kereskedővel.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm