16 °C Budapest

Elfogadták a füsttörvényt: ez vár a dohányzókra

2011. április 26. 17:15

Elfogadta a parlament a nemdohányzók védelméről szóló törvényt. Jövő áprilistól ténylegesen megszűnhet a dohányzás a nyilvános helyeken. Az elmúlt időszakban számtalan érv és ellenérv hangzott el a dohánypárti és a füstölést ellenző oldalon egyaránt.

Jövő év januárjától lényegében minden zárt légterű helyen tilos lesz a dohányzás; munkahelyen, éttermekben és kocsmákban csak szabad levegőn, illetve a bejárat előtt lehet rágyújtani.

Az MTI tájékoztatása szerint az Országgyűlés kedden 271 igen szavazattal 37 ellenében, illetve 14 tartózkodás mellett módosította a nemdohányzók védelméről szóló törvényt. Így 2012. január elsejétől tilos a dohányzás közforgalmú intézményekben.

Mi változik?

A törvénytervezet alapján tilos lesz a dohányzás az összes közforgalmú intézményben (kocsma, étterem és minden más nyilvánosság számára nyitva álló helység), közösségi közlekedési eszközökön, munkahelyeken, zárt közterületeken (aluljáró), játszótereken és 5 méteres körzetükben, megállókban és 5 méteres körzetükben.

Dohányzóhelyek kijelölésében is szigorúan rendelkezik a törvénytervezet, ilyet nem lehet létesíteni zárt légterű helységekben, így munkahelyeken és közlekedési eszközökön sem. Iskolákban pedig még nem zárt területeken is tilos lesz a dohányzóhelyet kijelölni. Ezen rendelkezés alól kivételt képeznek a pszichiátriai intézmények, valamint a vendéglátóhelyek, ahol zárt szobákban kialakítható dohányzó. Egy másik kivétel is olvasható a tervezetben, miszerint a dohánytermékek kereskedelmi bemutatója miatt rendezett eseményeken továbbra is megengedett lesz a dohányzás.

A döntés előtt mi is összeszedtük, mi alapján dönthetnek ma a képviselők a parlamentben. Milyen érdekek és érvek feszülnek egymásnak.

Nagy dobásra készülnek Orbánék /Pénzcentrum.hu; Portfolio.hu elemzés/

Érvek a dohányzás korlátozása mellett:

- A dohányzás visszaszorításával mérséklődnének a költségvetés Egészségbiztosítási Alapból kiáramló kiadásai.
- Szakértői számítások szerint a dohányzásnak negatív a költségvetési mérlege.
- Középtávon a rokkantnyugdíjakra költött költségvetési összeg is mérséklődhet és közben javul a dohányzók és nemdohányzók életminősége.
- Az egészségesebb életmódnak és a csökkenő halálozásoknak köszönhetően kevesebb idő- és jövedelem-kieséssel lehet számolni a munkavállalók esetében.
- Az egészségben eltöltött életévek számának és a születéskor várható élettartam növekedésének kedvező gazdasági hatásai (foglalkoztatásban elsősorban)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ellenérvek:

- Kieső adóbevételek
- A várható élettartam emelkedése nyomán az eltartottak után fizetendő költségvetési terhek is növekednek.
- A dohányzók negatív diszkriminációja.
-A szigorítás nyomán bekövetkező (lehetséges) negatív gazdasági hatások: vendéglátóipari helyek forgalmának visszaesése, ezen keresztül fogyasztáskiesés, éttermek és bárok számának csökkenése, foglalkoztatottak számának csökkenése.
A teljes cikk itt olvasható

Százmilliárdokatt bukhatnak a magyar vendéglátósok

Ha a tervezett törvénymódosítás csak jövőre lesz hatályos - a tervek szerint 2012 áprilisától - úgy a vendéglátóhelyek várható tartós forgalomkiesése 16-18 százalék lehet átlagosan, a teljes nemzetgazdasági veszteség 2012-ben meghaladhatja a 260 milliárd forintot - közölte a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI).
A teljes cikk itt olvasható

Padlóra küldi a piacot a dohányzásellenes törvény

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a költségvetés módosítást kezdeményezné, amennyiben a parlament elfogadja a dohányzás visszaszorítására törekvő törvényt. A NAV ugyanis lehetetlennek tartja a költségvetési törvényben előirányzott bevételek teljesítését, mivel a hatóság kimutatása szerint a dohányzás visszaszorítása minimum 32,5, maximum 58,5 milliárd forintos lyukat ütne a jövedéki adó bevételeken.
A teljes cikk itt olvasható

A dohányzás halált okozhat: az utakon

A függőségük miatt gyakran nagy áldozatokat hozó dohányosok hajlandóak több tíz kilométert vezetni, hogy egy kocsmát találjanak, ahol megengedett a káros füsteregetés. Az ilyen ittasan hazafelé tartó dohányosok viszont balesetet okozhatnak.
A teljes cikk itt olvasható

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem