19 °C Budapest

Németek menthetik meg a magyar vendéglátósokat

Pénzcentrum
2011. április 8. 16:02

A magyar vendéglátósokat az élelmiszerárak, a rezsiköltség és a minimálbér növekedése is sújtja, az egy évvel korábbinál mégis 7,7 százalékkal több ilyen főtevékenységgel bejelentett vállalkozás működött márciusban. Bár a magyar uniós elnökség mostanáig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a közelgő nyári szezonban a német turisták felfuttathatják a forgalmat.

A tavaly januárihoz képest 28 százalékkal - 69-ről 50-re - csökkent a felszámolás alá került cégek száma idén a vendéglátásban, februárban viszont 22,8 százalékkal - 70-ről 86-ra - nőtt. Az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint márciusban 80 ilyen eljárást regisztráltak országszerte, ami 19 százalékkal kevesebb, mint a 2010 harmadik hónapjában mért 98. Országosan ugyanakkor 7,7 százalékkal több ilyen tevékenységgel foglalkozó vállalkozás működött, mint 2010 márciusában: összesen 23 735.

"A közösségi étkeztetés piaca tavaly bővült, vélhetően többen próbálkoznak az ágazat e szegmensében, mint korábban. Más területeken azonban egyelőre nem érzékeljük a forgalom növekedését. Tagjaink visszajelzései alapján az európai uniós elnökség sem hozott annyit eddig, mint azt a szakmabeliek várták" - mondja Dr. Böröcz Lajos, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) főtitkára. Ami a hamarosan kezdődő nyári szezont illeti, a vendéglátósok javulásra számítanak, hiszen az európai - különösen a magyar turizmus szempontjából is különös jelentőséggel bíró német - gazdaság beindulni látszik.

Ugyanakkor az élelmiszerárak növekedése, a víz-, az energiaköltségek, a csatornadíj inflációt meghaladó mértékű emelkedése és a minimálbér, valamint a szakmunkás minimálbér emelése nehezíti a vendéglátás terén működő cégek életét, ráadásul idéntől a munkavállalóknak havonta adható 18 ezer forint étkezési támogatás élelmiszerre is felhasználható az áruházakban, ami nem tesz jót az éttermek, vendéglők forgalmának - hívja fel a figyelmet a szakember. Hosszabb távon problémát okoz majd a dohányzás betiltása is. "Azok a nyugati példák, amelyekkel azt bizonygatják, hogy az éttermek forgalma a tiltás bevezetése után röviddel visszaáll az eredeti szintre, dinamikusan növekvő gazdaságokról szólnak, még a krízis kitörése előtti időszakból. A magyar vendéglátás viszont valószínűleg még 2012-ben sem lesz kint a gödörből teljesen. Emellett a hazai turizmus fontos küldő piacain - Németországban, Ausztriában, a Balkánon, illetve Oroszországban - a nálunk bevezetendőnél liberálisabb a szabályozás" - mutat rá Dr. Böröcz Lajos, aki a fokozatosságot és az alternatív lehetőségeket hiányolja a vendéglátóhelyi dohányzást betiltó tervekből.

A cégek számának növekedésével párhuzamosan a foglalkoztatottak száma valamelyest csökkent a vendéglátásban, legalábbis az idei első negyedév adatainak tanúsága szerint: míg 2010 decemberében a vendéglátó ipari társaságok 79 346 főt alkalmaztak, 2011 januárjában már csak 79 131-et, februárban 78872-t, márciusban pedig 78 765-öt.

Területi bontás

Közép-Magyarországon 116-ra nőtt a felszámolással érintett vállalkozások száma 2011 első 3 hónapjában az egy évvel korábbi 80-ról, ám összességében így is 8 százalékkal - 10 734-ről 11 634-re - nőtt a vendéglátással foglalkozó egységek száma az Opten március végi adatai szerint.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Dunántúlon összesen 43 új felszámolást indítottek idén az első három hónapban, ami csaknem 40 százalékkal kevesebb, mint a 2010-ben mért 70. A működő cégek száma a tavaly márciusi adathoz képest 6,8 százalékkal nőtt: 5790-ről 6186-ra.

A Dunán innen - a Dél-, az Észak-Alföldön, valamint Észak-Magyarországon - 87-ről 53-ra csökkent az új felszámolási eljárások száma, ez 43 százalékos csökkenés. A működő cégek száma ugyanakkor 7,3 százalékkal 5510-ről 5915-re nőtt 2010 márciusa óta.

 

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?