19 °C Budapest

A dohányzás halált okozhat: az utakon

2011. február 27. 19:02

A vendéglátóhelyek füstmentesítésének ötlete újra felmerült a kormány elképzelései között - számolt be a MTI. Ugyanezzel már próbálkoztak előző kormányok, de mindeddig sikertelen volt a kezdeményezés. Amennyiben sikerül megszavaznia az országgyűlésnek a törvényt érdemes lesz a jogalkotás során egy nemzetközi kutatást figyelembe venni, emberéletekbe kerülhet ugyanis egy rossz szabályozás!

A tanulmány tanulsága szerint a cigarettázás betiltása után több országban nőtt a halálos közúti balesetek száma. A függőségük miatt gyakran nagy áldozatokat hozó dohányosok hajlandóak több tíz kilométert vezetni, hogy egy kocsmát találjanak, ahol megengedett a káros füsteregetés. Az ilyen ittasan hazafelé tartó dohányosok viszont balesetet okozhatnak.

A Journal of Public Econonomics-ban megjelent "Drunk driving after the passage of smoking bans in bars" (Ittasan vezetnek a füsttilalom miatt ingázó dohányosok) tanulmány adatai komoly aggodalomra adhatnak okot: 13%-al több ittas vezetés okozta baleset. Ez egyenlő, 10 millió lakosra vetítve: 36 halálos balesettel és 88 halottal. A tanulmányban szereplő sokkoló számok nem biztos, hogy igazak lennének Magyarországon is, ahol kisebb ez egy lakosra jutó gépjárművek száma és szigorú az ittas vezetés elleni fellépés. Egy minisztériumi közlemény szerit csak a passzív dohányzásba 2500-an halnak meg évente. Így szükség lehet a kérdés tisztázására a friss levegőre vágyók védelmében. Elgondolkodni viszont érdemes, hogy minőségi, jó törvény szülessen: élet halál kérdése lehet!

Hogy kerülhető el a több baleset?

Ha betiltásra kerül a dohányzás, azt szigorúan be kell tartatni nemcsak a belvárosi szórakozó helyeken, éttermekben, hanem akár a város határain kívül vagy a külső kerületekben is - figyelmeztet a szerzőpáros. Ezt magas bírságokkal és gyakori ellenőrzésekkel lehetne elérni. Kérdés az, hogy erre lesz-e kapacitása a megbízott szerveknek, vagy, mint sok minden más, ez is elsikkad szomorú magyar szabályzói valóságban. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?