11 °C Budapest

A dohányzás halált okozhat: az utakon

2011. február 27. 19:02

A vendéglátóhelyek füstmentesítésének ötlete újra felmerült a kormány elképzelései között - számolt be a MTI. Ugyanezzel már próbálkoztak előző kormányok, de mindeddig sikertelen volt a kezdeményezés. Amennyiben sikerül megszavaznia az országgyűlésnek a törvényt érdemes lesz a jogalkotás során egy nemzetközi kutatást figyelembe venni, emberéletekbe kerülhet ugyanis egy rossz szabályozás!

A tanulmány tanulsága szerint a cigarettázás betiltása után több országban nőtt a halálos közúti balesetek száma. A függőségük miatt gyakran nagy áldozatokat hozó dohányosok hajlandóak több tíz kilométert vezetni, hogy egy kocsmát találjanak, ahol megengedett a káros füsteregetés. Az ilyen ittasan hazafelé tartó dohányosok viszont balesetet okozhatnak.

A Journal of Public Econonomics-ban megjelent "Drunk driving after the passage of smoking bans in bars" (Ittasan vezetnek a füsttilalom miatt ingázó dohányosok) tanulmány adatai komoly aggodalomra adhatnak okot: 13%-al több ittas vezetés okozta baleset. Ez egyenlő, 10 millió lakosra vetítve: 36 halálos balesettel és 88 halottal. A tanulmányban szereplő sokkoló számok nem biztos, hogy igazak lennének Magyarországon is, ahol kisebb ez egy lakosra jutó gépjárművek száma és szigorú az ittas vezetés elleni fellépés. Egy minisztériumi közlemény szerit csak a passzív dohányzásba 2500-an halnak meg évente. Így szükség lehet a kérdés tisztázására a friss levegőre vágyók védelmében. Elgondolkodni viszont érdemes, hogy minőségi, jó törvény szülessen: élet halál kérdése lehet!

Hogy kerülhető el a több baleset?

Ha betiltásra kerül a dohányzás, azt szigorúan be kell tartatni nemcsak a belvárosi szórakozó helyeken, éttermekben, hanem akár a város határain kívül vagy a külső kerületekben is - figyelmeztet a szerzőpáros. Ezt magas bírságokkal és gyakori ellenőrzésekkel lehetne elérni. Kérdés az, hogy erre lesz-e kapacitása a megbízott szerveknek, vagy, mint sok minden más, ez is elsikkad szomorú magyar szabályzói valóságban. 

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?