Újabb drágulás: robbannak a ruhaárak

Pénzcentrum
2010. november 9. 05:22

Mióta tőzsdén lehet kereskedni a gyapottal, még sosem volt ilyen magasan az ára. Az átlagembert bizonyára hidegen hagyja a hír. Pedig a gyapot a pamutfonál legfontosabb alkotórésze, így ha a nyersanyag drágul, a belőle készült ruhafélék ára is emelkedni fog. Szakértők 30-35 százalékos emelkedést sem tartanak kizártnak.

Másfél évtizede nem láttak akkora áremelkedést a gyapot piacán a tőzsdei alkuszok, mint amekkorát az elmúlt két évben tapasztaltak. 2008 ősze és 2010 nyara között a gyapot ára 80 százalékkal ment feljebb. A drágulás azonban most is tart, az ár már 130 centhez közelít fontonként. A kilátások sem kedvezőek, így a további áremelkedés sem kizárt.

Az árrobbanás magyarázata egyszerű: zavarok keletkeztek a világ nyersgyapot ellátásában. A legnagyobb exportőr India például a gyenge termés miatt az elmúlt szezonban kiviteli tilalmat rendelt el, nehogy saját feldolgozói nyersanyag nélkül maradjanak. A legnagyobb termelő és felhasználó, a világot olcsó ruhafélével ellátó Kína viszont emiatt csak drágán jut gyapothoz. Még saját forrásból is. A kínai gyapotföldeket ugyanis az indiaiakhoz hasonlóan megviselte a hűvös és rendkívül csapadékos időjárás, így optimista becslések szerint a termés 8 százalékkal kevesebb lehet. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma úgy számol, hogy mindezek hatására a világ pamuttermelése 4 százalékkal, 22 millió tonnára esik vissza.


A világ gyapottermelése erősen függ az időjárástól - állítja Máthé Csabáné, a Textilipari Műszaki és Tudományos Egyesület vezetője. A szakember azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy a gazdasági válság miatt világszerte visszaesett a kereslet a pamut iránt. Erre reagálva a gazdálkodók lecsökkentették a gyapot termőterületét. A rendkívüli időjárás pedig az amúgy is kisebb termés egy részét is elvitte. Időközben azonban kiderült, hogy a világgazdaság válsága valószínűleg nem tart túl sokáig. A textil és ruhagyárak újra beindultak, a kereslet pedig megnőtt a gyapot és a pamut iránt. A várakozások szerint a bővülés idén 3 százalékos lesz. A kereslet tehát jóval nagyobb a kínálatnál, ami törvényszerűen felhajtja az árakat.

Nagy kérdés, hogy a gyapot és a pamut árának növekedése mennyivel drágítja meg a ruházati termékeket. A ruhaféléknek ugyanis csak egy része készül pamutból, a nagy részüket szintetikus műszálból állítják elő. Máthé Csabáné szerint termelői áremelés van, anyaghiány is tapasztalható a világpiacon, a késztermékek ára azonban eddig nem változott. A ruhagyártók ugyanis attól tartanak, hogy elveszítik vevőiket. Sokáig ellenállni a piaci folyamatoknak nem lehet, az ágazat jövedelemtermelő képessége ugyanis kicsi - figyelmeztet Máthé Csabáné.

A Pénzcentrum.hu féltucatnyi gyártó és kereskedő céget kérdezett meg arról, szerintük mennyivel fognak drágulni a pamutból készült ruházati cikkek. Kérdéseinkre csak névtelenséget kérve válaszoltak néhányan. Mindegyikük attól tart, ha ország világ előtt bejelenti, hogy árat emel, akkor elveszíti vevőit. Az érintettek azonban nem hagytak kétséget afelől, hogy a gyapot árának robbanása 30-35 százalékos késztermék drágulást indokol. Április óta ugyanis minden héten kilónként 3-4 centtel drágult a pamutfonál ára.

A drágulás a magyar piacra beömlő kínai ruhaféléknél is jelentkezni fog, jóllehet nem 30 százalékos mértékben. Az ázsiai ország ugyanis komoly alkupozícióval rendelkezik, ráadásul az ott gyártott ruhafélék a különféle trükkök révén vám és adómentesen jutnak el a fogyasztókhoz. Nem lesz viszont áremelkedés a márkás ruházati termékeknél. Az alapanyag drágulás ezeket is érinti ugyan, ám a nagy márkák akkora haszonnal értékesítik a termékeiket, hogy egy ekkora alapanyag áremelést simán le tudnak nyelni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A lakosság kiadása ruházkodásra, milliárd forint (Forrás: GfK)


Okosan kell azonban árat emelniük a ruhakereskedőknek, mert ha a kereslet visszaesik, akkor könnyen öngólt lőhetnek ezzel a lépéssel. Márpedig a kereslet a ruhafélék iránt mostanság sem túl nagy. A GfK Hungária Piackutató Intézet felmérése szerint a csökkenő jövedelmű magyar családok spórolnak a ruházkodáson. 2009-ben a ruházati üzletek forgalma 6 százalékkal csökkent, a lakosság ruhafélékre fordított kiadásai pedig 8 százalékkal apadtak. A visszaesés 2010 első félévében is folytatódott, a GfK további 6 százalékos csökkenést mért.

                          

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?