12 °C Budapest

Újabb drágulás: robbannak a ruhaárak

Pénzcentrum
2010. november 9. 05:22

Mióta tőzsdén lehet kereskedni a gyapottal, még sosem volt ilyen magasan az ára. Az átlagembert bizonyára hidegen hagyja a hír. Pedig a gyapot a pamutfonál legfontosabb alkotórésze, így ha a nyersanyag drágul, a belőle készült ruhafélék ára is emelkedni fog. Szakértők 30-35 százalékos emelkedést sem tartanak kizártnak.

Másfél évtizede nem láttak akkora áremelkedést a gyapot piacán a tőzsdei alkuszok, mint amekkorát az elmúlt két évben tapasztaltak. 2008 ősze és 2010 nyara között a gyapot ára 80 százalékkal ment feljebb. A drágulás azonban most is tart, az ár már 130 centhez közelít fontonként. A kilátások sem kedvezőek, így a további áremelkedés sem kizárt.

Az árrobbanás magyarázata egyszerű: zavarok keletkeztek a világ nyersgyapot ellátásában. A legnagyobb exportőr India például a gyenge termés miatt az elmúlt szezonban kiviteli tilalmat rendelt el, nehogy saját feldolgozói nyersanyag nélkül maradjanak. A legnagyobb termelő és felhasználó, a világot olcsó ruhafélével ellátó Kína viszont emiatt csak drágán jut gyapothoz. Még saját forrásból is. A kínai gyapotföldeket ugyanis az indiaiakhoz hasonlóan megviselte a hűvös és rendkívül csapadékos időjárás, így optimista becslések szerint a termés 8 százalékkal kevesebb lehet. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma úgy számol, hogy mindezek hatására a világ pamuttermelése 4 százalékkal, 22 millió tonnára esik vissza.


A világ gyapottermelése erősen függ az időjárástól - állítja Máthé Csabáné, a Textilipari Műszaki és Tudományos Egyesület vezetője. A szakember azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy a gazdasági válság miatt világszerte visszaesett a kereslet a pamut iránt. Erre reagálva a gazdálkodók lecsökkentették a gyapot termőterületét. A rendkívüli időjárás pedig az amúgy is kisebb termés egy részét is elvitte. Időközben azonban kiderült, hogy a világgazdaság válsága valószínűleg nem tart túl sokáig. A textil és ruhagyárak újra beindultak, a kereslet pedig megnőtt a gyapot és a pamut iránt. A várakozások szerint a bővülés idén 3 százalékos lesz. A kereslet tehát jóval nagyobb a kínálatnál, ami törvényszerűen felhajtja az árakat.

Nagy kérdés, hogy a gyapot és a pamut árának növekedése mennyivel drágítja meg a ruházati termékeket. A ruhaféléknek ugyanis csak egy része készül pamutból, a nagy részüket szintetikus műszálból állítják elő. Máthé Csabáné szerint termelői áremelés van, anyaghiány is tapasztalható a világpiacon, a késztermékek ára azonban eddig nem változott. A ruhagyártók ugyanis attól tartanak, hogy elveszítik vevőiket. Sokáig ellenállni a piaci folyamatoknak nem lehet, az ágazat jövedelemtermelő képessége ugyanis kicsi - figyelmeztet Máthé Csabáné.

A Pénzcentrum.hu féltucatnyi gyártó és kereskedő céget kérdezett meg arról, szerintük mennyivel fognak drágulni a pamutból készült ruházati cikkek. Kérdéseinkre csak névtelenséget kérve válaszoltak néhányan. Mindegyikük attól tart, ha ország világ előtt bejelenti, hogy árat emel, akkor elveszíti vevőit. Az érintettek azonban nem hagytak kétséget afelől, hogy a gyapot árának robbanása 30-35 százalékos késztermék drágulást indokol. Április óta ugyanis minden héten kilónként 3-4 centtel drágult a pamutfonál ára.

A drágulás a magyar piacra beömlő kínai ruhaféléknél is jelentkezni fog, jóllehet nem 30 százalékos mértékben. Az ázsiai ország ugyanis komoly alkupozícióval rendelkezik, ráadásul az ott gyártott ruhafélék a különféle trükkök révén vám és adómentesen jutnak el a fogyasztókhoz. Nem lesz viszont áremelkedés a márkás ruházati termékeknél. Az alapanyag drágulás ezeket is érinti ugyan, ám a nagy márkák akkora haszonnal értékesítik a termékeiket, hogy egy ekkora alapanyag áremelést simán le tudnak nyelni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A lakosság kiadása ruházkodásra, milliárd forint (Forrás: GfK)


Okosan kell azonban árat emelniük a ruhakereskedőknek, mert ha a kereslet visszaesik, akkor könnyen öngólt lőhetnek ezzel a lépéssel. Márpedig a kereslet a ruhafélék iránt mostanság sem túl nagy. A GfK Hungária Piackutató Intézet felmérése szerint a csökkenő jövedelmű magyar családok spórolnak a ruházkodáson. 2009-ben a ruházati üzletek forgalma 6 százalékkal csökkent, a lakosság ruhafélékre fordított kiadásai pedig 8 százalékkal apadtak. A visszaesés 2010 első félévében is folytatódott, a GfK további 6 százalékos csökkenést mért.

                          

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem