26 °C Budapest

Több tízmilliárd hungarikumokra: januártól hivatalt is kaphatnak

Pénzcentrum
2010. augusztus 12. 09:47

Önálló hivatal felügyelheti jövő januártól a hungarikumokat, ha a parlament elfogadja az erről szóló törvényt - írja a Népszabadság.

A hungarikum kifejezést eddig nem rögzítette hazánkban jogszabály, azonban ősszel napirendre kerül a kérdés. Ha megszavazzák a jogszabálycsomagot, akkor már januártól megkezdheti működését a csak Magyarországhoz köthető szellemi termékek, áruk, hagyományok összegyűjtésére, regisztrálására és állami "menedzselésére" létrehozott új önálló intézmény, amit a jogszabálytervezetben "Magyar ÉrtékTár - Hungarikum Házként" említenek.

Arról még nem tudni, hogy az új rendszer kialakítására és működtetésére, illetve a besorolt termékek menedzselésére mennyi állami pénz juthat majd, Birinyi József, a Parlamenti Hungarikum Munkacsoport vezetője azonban reméli, hogy akár több tízmilliárd forint is juthat erre évente.


Az új szervezet várhatóan vagy a vidékfejlesztési tárca, vagy a Miniszterelnöki Hivatal felügyelete alatt működik majd.

az új paragrafusokat egyeztetni kell számos vám- és adójogszabállyal, nemzetközi megállapodással és természetesen az unió belső jogrendjével is. Tisztázni kell, hogy például egy német cég, legálisan megszerzett licenc birtokában, gyárthat-e csabai kolbászt.

Az intézmény formailag "nulláról" (lista nélkül) indul, bár az olyan, nemzetközileg is elfogadott, illetve európai oltalom alatt álló "márkák" esetében, mint például a makói hagyma, vagy éppen a szegedi szalámi, természetesen nem kérdéses, hogyan dönt majd. Új termékek, vagy eddig használt fogalmaink szerint nem "hungarikumként" kezelt termékek, szellemi produktumok esetén (erre példa lehet az üvegbeton, vagy akár a Kodály-féle zeneoktatási módszer is) szigorú szűrés következik majd.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az elképzelések szerint a Magyar ÉrtékTárba kerülő elemek nagyon komoly gazdasági előnyökhöz juttathatják majd tulajdonosaikat. Végső soron akár adókedvezményhez is, de ennél valószínűbb, hogy a rendelkezésre álló hazai és nemzetközi pályázati források meghatározott részét - akár 20-40 százalékát is - a nemzeti értékek közé sorolt termékek fejlesztésére kell majd fordítani.

Egy korábbi cikkünkben mi is bemutattuk, hogy mit jelent az, hogy valami hungarikum: Mitől hungarikum a hungarikum? Eddig honatyáink sem tudták...

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?