16 °C Budapest

Tokaji: a mindennapok hungarikuma - interjú a vezérigazgatóval

Pénzcentrum
2010. június 25. 05:20

A szlovákok használhatják a Tokaji nevet, ha Az elmúlt hetek heves esőzései és árvizei után a napokban viharos szél tombolt a történelmi Tokaji-borvidék térségében. Ennek tükrében kérdeztük a vállalat idei várakozásairól a Tokaji Kereskedőház Zrt. vezérigazgatóját. Dr. Kiss István a kedvezőtlen időjárási körülmények hatásai mellett a kistermelőkkel kötött szerződések részleteiről, valamint a szlovákok "Tokaji" névhasználatáról is beszélt. Válaszaiból az is kiderül, hogy a gyűjtőknek és a ínyenceknek mennyit kell fizetniük egy palack muzeális Tokaji borért.

Pénzcentrum: Az elmúlt hetekben heves esőzések és árvizek voltak Tolcsva térségében. Milyen hatással lehet ez az idei termésre? Mire számít a Tokaj Kereskedőház és mire számíthatnak a kistermelők?


Dr. Kiss István, a Tokaj Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója

Dr. Kiss István: A heves esőzések jelentős felszíni vizeket okoztak, melyek sodró hatása a szőlőültetvényekben is komoly talajeróziót váltott ki. Az árvizek után viharos szél tombolt, ami elsősorban a hajtásokban okozott nagy kárt.

Az is gondot okoz a Hegyalján, hogy a kedvezőtlen időjárási körülmények következtében a növényvédelmet sem megfelelő időben, sem megfelelő mértékben nem lehet elvégezni. Tartunk tőle, hogy a növényvédelmi lépések csúszása miatt az idei nem lesz a legkiemelkedőbb évjárat, ráadásul a növényvegetációs időszak is kitolódik, tehát késésben van a szőlő.

A máskor rendkívül gyenge vízhozamú Tolcsva-patak egymás után több alkalommal is kilépett a medréből és a település 700 házának közel a felét veszélyeztette, amivel nagyon nehéz volt megküzdeni. Több borospincében is kár keletkezett, a beömlések és szivárgások ellen szivattyúzással védekeztek a borosgazdák, de a pincék kiszáradása még időbe telik. A vállalat saját kúttal rendelkezik, a vízellátó rendszerrel is volt gond, de már kezeltük.

Az értékesítés nettó árbevétele (1999-2009)

Pénzcentrum: Jelenleg 2300 kistermelővel állnak kapcsolatban. A velük kötött együttműködési megállapodások tartalmaznak-e úgynevezett kvótákat, vagyis maximálják-e az adott területről átvehető szőlő mennyiségét? Egy ilyen lépés ösztönözheti-e a minőségi termelésre a gazdákat?

Dr. Kiss István: A kölcsönös egymásra utaltság fényében az a politikánk, hogy mivel a gazdálkodók kiszolgálnak minket, nekünk olyan kereteket kell megalkotni, amiben lehet dolgozni. A beszállítóinkat a minőségre szeretnénk ösztönözni, viszont a várhatóan elérhető felvásárlási árak nem teszik lehetővé, hogy utasítsuk őket. Korábban volt erre példa, jelenleg javaslatokkal látjuk el a termelőket. A Tokaji Kereskedőház közvetítő szerepet tölt be a termelő és a fogyasztó között, az ő termékeiket visszük a piacra, a piac visszaigazolását tudjuk tükrözni az árakban.

A szerződésekben négyzetméterenként 1 kilogramm szőlő a kvóta, ami hektáronként 100 mázsának felel meg. Ez némileg elmarad a törvényben meghatározott 1,4 kg-os limittől, ami nagyobb minőséget predesztinál. A limit fölött hektáronként vásárolhatunk még 2 mázsa aszúszemet, ami átszámítva 10 mázsa ép szőlőnek felel meg, vagyis összességében hektáronként 110 mázsa a felvásárlási limit.

Pénzcentrum: Milyen határidővel tudnak fizetni a szerződött beszállítóknak?

Dr. Kiss István: Úgy határoztunk, hogy a gazdáknak minden év december 15. napjáig fizetünk, ami nagyban meghatározta a fizetési fegyelmet a Hegyalján, mivel vannak olyan felvásárlók, melyek korábban éveket késtek a kifizetésekkel.

A borértékesítés mennyisége (1999-2009)

Pénzcentrum.hu: Hogyan értékeli a szlovákok "Tokaji" névhasználatát?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Dr. Kiss István: Ismert történelmi okai vannak annak, hogy ők is használhatják a "Tokaji" nevet. Nem is lenne ezzel semmi gond, sőt az lenne a legjobb, ha egy borvidék lennénk, de ehhez az kellene, hogy ott is azokat a szabályokat alkalmazzák, mint itt Magyarországon.

Mi is azt szorgalmaztuk, hogy az általuk igényelt 565 hektár akkor elfogadható, ha minden másban átveszik a mi szabályozásunkat és technológiánkat, de ez eddig nem történt meg. Most mindkét ország politikai vezetésében változások mennek végbe, egyelőre nem tudjuk megmondani, hogy ez könnyíti, nehezíti, vagy ugyanabban a mederben tartja ezt az ügyet. Reméljük, hogy könnyíti és nemsokára megoldást találunk erre a problémára.

Pénzcentrum.hu: A Tokaj Kereskedőház mintaboltjában számos borkülönlegességgel találkozhatnak az érdeklődők. Melyik a legdrágább bor, valamint a pincészetekben milyen muzeális borokkal találkozhatnak az érdeklődők?

Dr. Kiss István: A forgalomban lévő palackok közül az 1993-as évjáratú aszúeszenciánk a legdrágább kategóriájú borunk. Ez a bor a közelmúltban rendezett VinAgora Nemzetközi Borversenyen champion-díjat nyert, ami azt jelenti, hogy az aranyérmes borok közül lett kiválasztva, mint a legjobbak legjobbika.

Díjnyeres Tokaji borok

Egy palack körülbelül tízezer forintba kerül, de a muzeális boraink között vannak olyan különleges évjáratok, melyekből egy üveg akár 200-300 ezer forintba is kerülhet.

Kína és az USA felé is terjeszkedne a cég

"Több csatát már megnyertünk, de a - jó értelemben vett - háború még nem ért véget" - hangzott el a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék legnagyobb borászati és borkereskedelmi vállalkozásának sajtótájékoztatóján. A Tokaj Kereskedőház Zrt. tavalyi eredményeit is kedvezőtlenül érintette a gazdasági válság, amit a vállalat a külföldi piacok szélesebb meghódításával igyekszik kompenzálni.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem