23 °C Budapest

Tokaji: a mindennapok hungarikuma - interjú a vezérigazgatóval

Pénzcentrum
2010. június 25. 05:20

A szlovákok használhatják a Tokaji nevet, ha Az elmúlt hetek heves esőzései és árvizei után a napokban viharos szél tombolt a történelmi Tokaji-borvidék térségében. Ennek tükrében kérdeztük a vállalat idei várakozásairól a Tokaji Kereskedőház Zrt. vezérigazgatóját. Dr. Kiss István a kedvezőtlen időjárási körülmények hatásai mellett a kistermelőkkel kötött szerződések részleteiről, valamint a szlovákok "Tokaji" névhasználatáról is beszélt. Válaszaiból az is kiderül, hogy a gyűjtőknek és a ínyenceknek mennyit kell fizetniük egy palack muzeális Tokaji borért.

Pénzcentrum: Az elmúlt hetekben heves esőzések és árvizek voltak Tolcsva térségében. Milyen hatással lehet ez az idei termésre? Mire számít a Tokaj Kereskedőház és mire számíthatnak a kistermelők?


Dr. Kiss István, a Tokaj Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója

Dr. Kiss István: A heves esőzések jelentős felszíni vizeket okoztak, melyek sodró hatása a szőlőültetvényekben is komoly talajeróziót váltott ki. Az árvizek után viharos szél tombolt, ami elsősorban a hajtásokban okozott nagy kárt.

Az is gondot okoz a Hegyalján, hogy a kedvezőtlen időjárási körülmények következtében a növényvédelmet sem megfelelő időben, sem megfelelő mértékben nem lehet elvégezni. Tartunk tőle, hogy a növényvédelmi lépések csúszása miatt az idei nem lesz a legkiemelkedőbb évjárat, ráadásul a növényvegetációs időszak is kitolódik, tehát késésben van a szőlő.

A máskor rendkívül gyenge vízhozamú Tolcsva-patak egymás után több alkalommal is kilépett a medréből és a település 700 házának közel a felét veszélyeztette, amivel nagyon nehéz volt megküzdeni. Több borospincében is kár keletkezett, a beömlések és szivárgások ellen szivattyúzással védekeztek a borosgazdák, de a pincék kiszáradása még időbe telik. A vállalat saját kúttal rendelkezik, a vízellátó rendszerrel is volt gond, de már kezeltük.

Az értékesítés nettó árbevétele (1999-2009)

Pénzcentrum: Jelenleg 2300 kistermelővel állnak kapcsolatban. A velük kötött együttműködési megállapodások tartalmaznak-e úgynevezett kvótákat, vagyis maximálják-e az adott területről átvehető szőlő mennyiségét? Egy ilyen lépés ösztönözheti-e a minőségi termelésre a gazdákat?

Dr. Kiss István: A kölcsönös egymásra utaltság fényében az a politikánk, hogy mivel a gazdálkodók kiszolgálnak minket, nekünk olyan kereteket kell megalkotni, amiben lehet dolgozni. A beszállítóinkat a minőségre szeretnénk ösztönözni, viszont a várhatóan elérhető felvásárlási árak nem teszik lehetővé, hogy utasítsuk őket. Korábban volt erre példa, jelenleg javaslatokkal látjuk el a termelőket. A Tokaji Kereskedőház közvetítő szerepet tölt be a termelő és a fogyasztó között, az ő termékeiket visszük a piacra, a piac visszaigazolását tudjuk tükrözni az árakban.

A szerződésekben négyzetméterenként 1 kilogramm szőlő a kvóta, ami hektáronként 100 mázsának felel meg. Ez némileg elmarad a törvényben meghatározott 1,4 kg-os limittől, ami nagyobb minőséget predesztinál. A limit fölött hektáronként vásárolhatunk még 2 mázsa aszúszemet, ami átszámítva 10 mázsa ép szőlőnek felel meg, vagyis összességében hektáronként 110 mázsa a felvásárlási limit.

Pénzcentrum: Milyen határidővel tudnak fizetni a szerződött beszállítóknak?

Dr. Kiss István: Úgy határoztunk, hogy a gazdáknak minden év december 15. napjáig fizetünk, ami nagyban meghatározta a fizetési fegyelmet a Hegyalján, mivel vannak olyan felvásárlók, melyek korábban éveket késtek a kifizetésekkel.

A borértékesítés mennyisége (1999-2009)

Pénzcentrum.hu: Hogyan értékeli a szlovákok "Tokaji" névhasználatát?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Dr. Kiss István: Ismert történelmi okai vannak annak, hogy ők is használhatják a "Tokaji" nevet. Nem is lenne ezzel semmi gond, sőt az lenne a legjobb, ha egy borvidék lennénk, de ehhez az kellene, hogy ott is azokat a szabályokat alkalmazzák, mint itt Magyarországon.

Mi is azt szorgalmaztuk, hogy az általuk igényelt 565 hektár akkor elfogadható, ha minden másban átveszik a mi szabályozásunkat és technológiánkat, de ez eddig nem történt meg. Most mindkét ország politikai vezetésében változások mennek végbe, egyelőre nem tudjuk megmondani, hogy ez könnyíti, nehezíti, vagy ugyanabban a mederben tartja ezt az ügyet. Reméljük, hogy könnyíti és nemsokára megoldást találunk erre a problémára.

Pénzcentrum.hu: A Tokaj Kereskedőház mintaboltjában számos borkülönlegességgel találkozhatnak az érdeklődők. Melyik a legdrágább bor, valamint a pincészetekben milyen muzeális borokkal találkozhatnak az érdeklődők?

Dr. Kiss István: A forgalomban lévő palackok közül az 1993-as évjáratú aszúeszenciánk a legdrágább kategóriájú borunk. Ez a bor a közelmúltban rendezett VinAgora Nemzetközi Borversenyen champion-díjat nyert, ami azt jelenti, hogy az aranyérmes borok közül lett kiválasztva, mint a legjobbak legjobbika.

Díjnyeres Tokaji borok

Egy palack körülbelül tízezer forintba kerül, de a muzeális boraink között vannak olyan különleges évjáratok, melyekből egy üveg akár 200-300 ezer forintba is kerülhet.

Kína és az USA felé is terjeszkedne a cég

"Több csatát már megnyertünk, de a - jó értelemben vett - háború még nem ért véget" - hangzott el a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék legnagyobb borászati és borkereskedelmi vállalkozásának sajtótájékoztatóján. A Tokaj Kereskedőház Zrt. tavalyi eredményeit is kedvezőtlenül érintette a gazdasági válság, amit a vállalat a külföldi piacok szélesebb meghódításával igyekszik kompenzálni.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?