19 °C Budapest

Tokaji: a mindennapok hungarikuma - interjú a vezérigazgatóval

Pénzcentrum
2010. június 25. 05:20

A szlovákok használhatják a Tokaji nevet, ha Az elmúlt hetek heves esőzései és árvizei után a napokban viharos szél tombolt a történelmi Tokaji-borvidék térségében. Ennek tükrében kérdeztük a vállalat idei várakozásairól a Tokaji Kereskedőház Zrt. vezérigazgatóját. Dr. Kiss István a kedvezőtlen időjárási körülmények hatásai mellett a kistermelőkkel kötött szerződések részleteiről, valamint a szlovákok "Tokaji" névhasználatáról is beszélt. Válaszaiból az is kiderül, hogy a gyűjtőknek és a ínyenceknek mennyit kell fizetniük egy palack muzeális Tokaji borért.

Pénzcentrum: Az elmúlt hetekben heves esőzések és árvizek voltak Tolcsva térségében. Milyen hatással lehet ez az idei termésre? Mire számít a Tokaj Kereskedőház és mire számíthatnak a kistermelők?


Dr. Kiss István, a Tokaj Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója

Dr. Kiss István: A heves esőzések jelentős felszíni vizeket okoztak, melyek sodró hatása a szőlőültetvényekben is komoly talajeróziót váltott ki. Az árvizek után viharos szél tombolt, ami elsősorban a hajtásokban okozott nagy kárt.

Az is gondot okoz a Hegyalján, hogy a kedvezőtlen időjárási körülmények következtében a növényvédelmet sem megfelelő időben, sem megfelelő mértékben nem lehet elvégezni. Tartunk tőle, hogy a növényvédelmi lépések csúszása miatt az idei nem lesz a legkiemelkedőbb évjárat, ráadásul a növényvegetációs időszak is kitolódik, tehát késésben van a szőlő.

A máskor rendkívül gyenge vízhozamú Tolcsva-patak egymás után több alkalommal is kilépett a medréből és a település 700 házának közel a felét veszélyeztette, amivel nagyon nehéz volt megküzdeni. Több borospincében is kár keletkezett, a beömlések és szivárgások ellen szivattyúzással védekeztek a borosgazdák, de a pincék kiszáradása még időbe telik. A vállalat saját kúttal rendelkezik, a vízellátó rendszerrel is volt gond, de már kezeltük.

Az értékesítés nettó árbevétele (1999-2009)

Pénzcentrum: Jelenleg 2300 kistermelővel állnak kapcsolatban. A velük kötött együttműködési megállapodások tartalmaznak-e úgynevezett kvótákat, vagyis maximálják-e az adott területről átvehető szőlő mennyiségét? Egy ilyen lépés ösztönözheti-e a minőségi termelésre a gazdákat?

Dr. Kiss István: A kölcsönös egymásra utaltság fényében az a politikánk, hogy mivel a gazdálkodók kiszolgálnak minket, nekünk olyan kereteket kell megalkotni, amiben lehet dolgozni. A beszállítóinkat a minőségre szeretnénk ösztönözni, viszont a várhatóan elérhető felvásárlási árak nem teszik lehetővé, hogy utasítsuk őket. Korábban volt erre példa, jelenleg javaslatokkal látjuk el a termelőket. A Tokaji Kereskedőház közvetítő szerepet tölt be a termelő és a fogyasztó között, az ő termékeiket visszük a piacra, a piac visszaigazolását tudjuk tükrözni az árakban.

A szerződésekben négyzetméterenként 1 kilogramm szőlő a kvóta, ami hektáronként 100 mázsának felel meg. Ez némileg elmarad a törvényben meghatározott 1,4 kg-os limittől, ami nagyobb minőséget predesztinál. A limit fölött hektáronként vásárolhatunk még 2 mázsa aszúszemet, ami átszámítva 10 mázsa ép szőlőnek felel meg, vagyis összességében hektáronként 110 mázsa a felvásárlási limit.

Pénzcentrum: Milyen határidővel tudnak fizetni a szerződött beszállítóknak?

Dr. Kiss István: Úgy határoztunk, hogy a gazdáknak minden év december 15. napjáig fizetünk, ami nagyban meghatározta a fizetési fegyelmet a Hegyalján, mivel vannak olyan felvásárlók, melyek korábban éveket késtek a kifizetésekkel.

A borértékesítés mennyisége (1999-2009)

Pénzcentrum.hu: Hogyan értékeli a szlovákok "Tokaji" névhasználatát?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Dr. Kiss István: Ismert történelmi okai vannak annak, hogy ők is használhatják a "Tokaji" nevet. Nem is lenne ezzel semmi gond, sőt az lenne a legjobb, ha egy borvidék lennénk, de ehhez az kellene, hogy ott is azokat a szabályokat alkalmazzák, mint itt Magyarországon.

Mi is azt szorgalmaztuk, hogy az általuk igényelt 565 hektár akkor elfogadható, ha minden másban átveszik a mi szabályozásunkat és technológiánkat, de ez eddig nem történt meg. Most mindkét ország politikai vezetésében változások mennek végbe, egyelőre nem tudjuk megmondani, hogy ez könnyíti, nehezíti, vagy ugyanabban a mederben tartja ezt az ügyet. Reméljük, hogy könnyíti és nemsokára megoldást találunk erre a problémára.

Pénzcentrum.hu: A Tokaj Kereskedőház mintaboltjában számos borkülönlegességgel találkozhatnak az érdeklődők. Melyik a legdrágább bor, valamint a pincészetekben milyen muzeális borokkal találkozhatnak az érdeklődők?

Dr. Kiss István: A forgalomban lévő palackok közül az 1993-as évjáratú aszúeszenciánk a legdrágább kategóriájú borunk. Ez a bor a közelmúltban rendezett VinAgora Nemzetközi Borversenyen champion-díjat nyert, ami azt jelenti, hogy az aranyérmes borok közül lett kiválasztva, mint a legjobbak legjobbika.

Díjnyeres Tokaji borok

Egy palack körülbelül tízezer forintba kerül, de a muzeális boraink között vannak olyan különleges évjáratok, melyekből egy üveg akár 200-300 ezer forintba is kerülhet.

Kína és az USA felé is terjeszkedne a cég

"Több csatát már megnyertünk, de a - jó értelemben vett - háború még nem ért véget" - hangzott el a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék legnagyobb borászati és borkereskedelmi vállalkozásának sajtótájékoztatóján. A Tokaj Kereskedőház Zrt. tavalyi eredményeit is kedvezőtlenül érintette a gazdasági válság, amit a vállalat a külföldi piacok szélesebb meghódításával igyekszik kompenzálni.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44