25 °C Budapest

Tokaji Aszú: indul az amerikai export

2010. július 28. 09:32

A Tokaj Kereskedőház Zrt. a héten kezdi exportálni a tengerentúlra 3 puttonyos aszúját. A társaság borai 2010-ben már 24 országban találnak piacra - közölte Kiss István vezérigazgató a tegnap Tolcsván tartott sajtótájékoztatón.

A pénzügyi-gazdasági válság ellenére dinamikusan nő a kizárólag állami tulajdonban lévő Tokaj Kereskedőház exportja, az évente átlagosan értékesített 7 millió palack borból 3 millió jut külpiacra, ebből 2,5 millió a kelet-európai országokba.

A vezérigazgató elmondta, hogy a cég és az amerikai Costco üzletlánc megállapodása alapján csütörtökön megkezdik amerikai exportjukat, az idén 250 ezer palack 2001-es évjáratú, díszdobozos csomagolású, 3 puttonyos aszút forgalmaznak a tengerentúlon.

Tokaji: a mindennapok hungarikuma - interjú a vezérigazgatóval

A vezérigazgató - akit a július eleji rendkívüli közgyűlésen az állami tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. megerősített posztján - hozzátette, hogy a boraik 60%-a belföldön, 40%-a külföldön talál vevőre.

Tavaly mintegy 10%-kal, 3,2 milliárd forintra csökkent a társaság árbevétele, elsősorban a nehezedő gazdasági körülmények miatt. A belföldi eladások estek vissza 15%-kal, az export pedig 8%-kal haladta meg a megelőző évit. Idén, a tavalyihoz hasonló árbevétellel, és mintegy 55 ezer hektoliter bort értékesítésével számol a cég.

Magyar sikertörténet: itt a mindennapi hungarikum!

A kereskedőház kétezer Tokaj-hegyaljai szőlősgazdával áll szerződéses kapcsolatban, az alapanyagot tőlük vásárolja fel, és pontosan, meghatározott időn belül fizet nekik - hangoztatta a vezérigazgató. Megfogalmazása szerint a gazdákkal való összefogás szélesítésén túl nemzeti egységre is szükség van a "Tokaji" érdekében, a cél az, hogy a Magyarország egyik védjegyévé vált bor minél több országban jelenjen meg.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Elmondta: az elmúlt években olyan jelentős fejlesztések valósultak meg a történelmi borvidéken a kereskedőháznak köszönhetően, amelyek révén megújulnak a szőlődűlők, a borvidék egyik legkorszerűbb borászati technológiáját hozták létre.

Hoppá! Magyarországról cikkez a New York Times!

A magyar borpiac egyik legnagyobb problémájának a pincészetek közötti összefogás hiányát, a megfelelő minőség és mennyiség produkálását nevezte a vezérigazgató, aki szerint a Tokaj Kereskedőház úgy törekszik minél több pincészet integrálására, hogy közben megőrzi a térség hagyományait.

Marcinkó Ferenc, a cég termelési és műszaki igazgatója a sajtótájékoztatón arról szólt, hogy az idei év rendkívüli csapadékos, egyben kánikulai időjárása nem kedvez a szőlőnek, a borvidéken várhatóan a tavalyinál mintegy 30%-kal kevesebb szőlő terem.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22