19 °C Budapest

Hungarikum Falu a Szigeten: idén a kenyér a központi téma

2010. július 9. 10:42

Idén is helyet kap a tavaly nagy sikerrel működő Hungarikum Falu a Sziget Fesztiválon. A több mint egyhektáros területen megvalósuló, a népművészetet, kézművességet, gasztronómiát egyaránt átfogóan bemutató helyszín idén az aratás és a kenyér tematikáját járja körül. Ezt a hetet az Európa szerte híres magyar búzának, a hatalmas alföldi kenyereknek, a rábaközi perecnek, a töpörtyűs pogácsának és az aratáshoz kapcsolódó szokásoknak szentelik a szervezők.

A magyar nép a búzát "életnek" hívta és féltő gonddal óvta egész évben, hiszen a nyár derekán egész évi táplálékának alapját takarította be, a mindennapi kenyértől a karácsonyi kalácsig. A Péter-Pálkor vagy Sarlós Boldogasszony napján megindult hatalmas munka, az aratás minden közösség legfontosabb nyári eseménye volt. Rengeteg szokás, hiedelem és speciális eszköz kapcsolódik az aratáshoz, aminek végét mindenhol nagy aratóbálokkal ünnepelték.

 

 

A Sziget öt napján képzeletben bebarangolhatjuk a magyar vidék búzatábláit, és amit reggel learattunk, azt napközben feldolgozzuk és a nagy munka végét minden este bállal ünnepeljük meg. A sátrakban a szentendrei SKANZEN és a Langalló Program kiállításai mellett kézműves és tánc műhelyek várják az érdeklődőket, akik végigkövethetik a búza életét a magtól a kenyérig, kipróbálva a learatott búza körüli munkafázisokat, a cséplést, a szelelést és az őrlést. A lisztből lehet kenyeret, kalácsot, perecet dagasztani, sütni, de lesz szalmafonás, aratókoszorú készítés is.

Kora délután táncokat, népi játékokat, népdalokat tanulhatunk Mezőföldtől a Rábaközön, Gyimesen, Moldván keresztül egészen a Palócföldig. A nap legfontosabb, legszínesebb eseménye a táncegyüttesek délutáni felvonulása lesz. A gyönyörűen ünneplőbe öltözött táncosok saját tájegységük dalait, táncait, viseleteit mutatják be végigvonulva az egész szigeten. Az impozáns menet időről időre megáll, hogy táncba húzza az útja mentén bámészkodókat, kedvet csinálva az esti bálhoz. A Hungarikum Falu központi helyszínén, a csűrben, ahol napközben a cséplés, szelelés, zsákolás embert próbáló munkája folyik, éjszaka szívderítő mulatságra vár mindenkit Pál István Szalonna és bandája. A Hungarikum faluban minden a magyar hagyományokról szól. A táncegyüttesek, népzenekarok, kézművesek hagyományőrző programjai mellett a kistermelők és nagyobb vállalkozások borai, pálinkái, mangalica kolbászai, sajtjai és más egyedi termékei közül válogathatunk.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


Több tucat kemencében sülnek a magyar búzát dícsérő kalácsok, pogácsák, perecek, cipók, lángosok, amihez őstermelőktől vehetünk sajtot, túrót, gyümölcsöt. Szombaton délelőtt igazi vásárba várjuk az érdeklődőket, ahol régi ruhák, csizmák, vászonneműk, zsákok, szőttesek, kasok, kosarak, csuprok között válogathatunk. Vasárnap délelőtt kenyérszenteléssel egybekötött, ökumenikus Istentiszteletre várjuk a szigetlakókat. Az újdonságokkal teli színes forgatagban tavalyi ismerősökkel is találkozhatunk, idén is lehet majd hajat fonatni, népi motívumos testfestést kérni, régi népi játékokkal játszani, lesznek hagyományos magyar ételek és ha az aratás embert próbáló munkája után estére már csak egy pohár bor mellett van kedvünk ügyörögni, a Borfaluban még az is megtörténhet, hogy az asztalunkhoz lép a prímás, hogy elhúzza a nótánkat. Ilyenkor jöhetnek jól a napközben tanultak, mert addigra már tudni fogjuk, hogy "Kossuth lova megérdemli a zabot...".

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 18. 16:33