25 °C Budapest

Tízmilliós bírság a Media Marktnak: a hatóság sem hülye

Pénzcentrum
2010. augusztus 8. 11:02

Jogsértő módon akciózott tavaly júniusban a Media Markt - állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Emiatt a műszaki kiskereskedelmi láncnak 10 millió, az akcióban szintén részt vevő Credigen Banknak pedig 15 millió forint bírságot kell fizetnie.

A Media Markt ingyen hitelként népszerűsítette a Credigen által kínált áruvásárlási hitelt. A versenyhatóság megállapította, hogy az állítás nem volt valós, mivel a Credigen a hitel folyósításának feltételeként hitelfedezeti biztosítás megkötését írta elő. Ennek viszont költségei vannak az ügyfelek számára.

A GVH szerint az ingyen hitelről a fogyasztó nem feltételezi, hogy ha a hitelképességi vizsgálat számára kedvezőtlen eredménnyel zárul, a kölcsönt akkor is megkapja, de már nem ingyen, hanem havi 0,51 százalékos biztosítási díj fejében. Ez azt jelenti, hogy egy 170 ezer forintos notebook 30 hónapos hitellel történő megvásárlása, 26 ezer forint többletköltséggel jár. Emiatt a Media Markt hirdetései a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvénybe ütköztek.

A GVH szerint a jogsértésért mind bank, mind a kereskedő felelős. Utóbbi ugyanis az akció révén növelhette forgalmát és bevételeit. Így a Credigen végül 15 millió, a Media Markt pedig 10 millió forint bírságot kapott.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?