21 °C Budapest

Még mindig nem vásárolunk: csökkent a hazai kiskereskedelem

2010. július 26. 10:01

A háztartások fogyasztási kiadásai továbbra is csökkenést mutatnak: a kiskereskedelmi forgalom volumene - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2010 első öt hónapjában és májusban egyaránt 4,7-4,7%-kal csökkent az előző év azonos időszakában mérthez képest. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a májusi értékesítés volumene 0,5%-kal elmaradt az előző havitól - derül ki a KSH legfrissebb statisztikáiból. 


Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2010 első öt hónapjában 2768 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, ebből májusban 605 milliárd forint realizálódott. A kiskereskedelmi eladások 45%-a élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes-, 17%-a üzemanyag-, 13%-a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott; a többi üzlettípus együttes részesedése 25% volt.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek értékesítésének volumene 2010 első öt hónapjában 3,8, májusban 3,9%-kal csökkent az előző év azonos időszakihoz mérten. 2010 májusában az eladások jelentős részét (91%-át) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) forgalmának volumene 4,3%-kal mérséklődött 2009 májusához képest. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem májusi volumene az előző hónap szintjén maradt.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma 2010 első öt hónapjában 3,9, májusban 2,8%-kal esett vissza az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. 2010 májusában a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikküzletek, valamint az összes forgalomból kis súlyt képviselő illatszerüzletek és a csomagküldő hálózat eladásai növekedtek, miközben a többi üzlettípusban bonyolított forgalom volumene csökkent. A legnagyobb mértékű visszaesés az iparcikk jellegű vegyes üzletekben (16,8%) jelentkezett. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem eladásai 1,0%-kal maradtak el az áprilisban mért szinttől.

2010 májusában folytatódott az üzemanyagtöltő állomások eladásainak csökkenése: a forgalom volumene 2010 első öt hónapjában 9,8, májusban 11,7%-kal esett vissza az előző év azonos időszakihoz képest. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a májusi eladások 0,7%-kal mérséklődtek az áprilisihoz viszonyítva.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az Eurostat gyorsbecslése szerint - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2010 májusában az Európai Unió 27 tagállamában az előző év azonos időszakához mérten átlagosan 0,5, az eurózóna országaiban 0,3%-kal növekedett a kiskereskedelmi forgalom volumene. Az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok szerint hét tagállamban tapasztaltak növekedést, egyben stagnálást, tizenkettőben csökkenést. A legnagyobb mértékű növekedést (4,4%) Franciaországban, a legnagyobb visszaesést (10,7%) Litvániában mérték.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 2010 első öt hónapjában 28,2, májusban 10,8%-kal csökkentek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?