Szörnyű nyár: még a bevásárlóturizmus is elmarad!

Pénzcentrum
2010. június 24. 10:30

Korábban a magyar-szlovák határ túloldalán élő, euróval fizető vásárlók megrohamozták a hazai üzleteket, ha a forint kellő mértékben gyengült, most azonban a bevásárlóturizmus is elmarad. A hűvös, esős nyár szintén nem tesz jót a forgalomnak - állítja a Népszabadság.

A lapnak nyilatkozó kereskedők nem tapasztaltak nagyobb forgalmat az elmúlt hetekben, holott a forintárfolyam ismét hullámvasútra került.

Igaz a mostani árkülönbség nem olyan mértékű, mint tavaly tavasszal, mikor az euró a 300 forint feletti szinteket súrolta, így már nem biztos, hogy megéri 20-30 kilométert autózni egy bevásárláshoz.

Tavaly határ közeli üzletekben 30-40 százalékkal is olcsóbban vásárolhattak a határ túloldaláról érkezők, így nem ritkán szervezett buszokkal jöttek a vásárlók. Fodor Attila, a CBA szóvivője úgy emlékezik, hogy néhány hónapig lényegében karácsonyi forgalmat bonyolítottak le.

A Tesco, a Spar és a CBA egyaránt arról számolt be, hogy a forgalmuk lényegében a tavalyi forintgyengülés előtti időszakra állt vissza. Azért van olyan kereskedőcég, amely most is jól jár: az északi határszélen az eurós vásárlókból a Praktiker profitál. Az esztergomi áruházban a nyitást követő öt munkanap alatt több mint tizennégyezer vásárlót regisztrált a cég - túlnyomó részük a szlovák területről érkezett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szeszélyes időjárás is hatással van a kiskereskedelemre: a Praktikernél például a hűvös időjárás miatt nem indult be a kereslet a jellegzetesen nyári termékkörök iránt, de teljességgel tervezhetetlenné vált a sör, az üdítők vagy éppen a strandfelszerelések forgalma is.

A Tescónál elmondták: a szezonális termékek sokkal rövidebb ideig elérhetők, illetve sokkal kisebb mennyiségben érkeznek hozzájuk, mint a korábbi években. Így az eper, cseresznye, meggy - bár hazai beszállítóktól érkezik - kevesebb, mint előző években. A Tescónál most arra számítanak, hogy várhatóan szűkös lesz a kínálat dinnyéből és barackból is.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?