26 °C Budapest

Szörnyű nyár: még a bevásárlóturizmus is elmarad!

Pénzcentrum
2010. június 24. 10:30

Korábban a magyar-szlovák határ túloldalán élő, euróval fizető vásárlók megrohamozták a hazai üzleteket, ha a forint kellő mértékben gyengült, most azonban a bevásárlóturizmus is elmarad. A hűvös, esős nyár szintén nem tesz jót a forgalomnak - állítja a Népszabadság.

A lapnak nyilatkozó kereskedők nem tapasztaltak nagyobb forgalmat az elmúlt hetekben, holott a forintárfolyam ismét hullámvasútra került.

Igaz a mostani árkülönbség nem olyan mértékű, mint tavaly tavasszal, mikor az euró a 300 forint feletti szinteket súrolta, így már nem biztos, hogy megéri 20-30 kilométert autózni egy bevásárláshoz.

Tavaly határ közeli üzletekben 30-40 százalékkal is olcsóbban vásárolhattak a határ túloldaláról érkezők, így nem ritkán szervezett buszokkal jöttek a vásárlók. Fodor Attila, a CBA szóvivője úgy emlékezik, hogy néhány hónapig lényegében karácsonyi forgalmat bonyolítottak le.

A Tesco, a Spar és a CBA egyaránt arról számolt be, hogy a forgalmuk lényegében a tavalyi forintgyengülés előtti időszakra állt vissza. Azért van olyan kereskedőcég, amely most is jól jár: az északi határszélen az eurós vásárlókból a Praktiker profitál. Az esztergomi áruházban a nyitást követő öt munkanap alatt több mint tizennégyezer vásárlót regisztrált a cég - túlnyomó részük a szlovák területről érkezett.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A szeszélyes időjárás is hatással van a kiskereskedelemre: a Praktikernél például a hűvös időjárás miatt nem indult be a kereslet a jellegzetesen nyári termékkörök iránt, de teljességgel tervezhetetlenné vált a sör, az üdítők vagy éppen a strandfelszerelések forgalma is.

A Tescónál elmondták: a szezonális termékek sokkal rövidebb ideig elérhetők, illetve sokkal kisebb mennyiségben érkeznek hozzájuk, mint a korábbi években. Így az eper, cseresznye, meggy - bár hazai beszállítóktól érkezik - kevesebb, mint előző években. A Tescónál most arra számítanak, hogy várhatóan szűkös lesz a kínálat dinnyéből és barackból is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?