0 °C Budapest

Szörnyű nyár: még a bevásárlóturizmus is elmarad!

Pénzcentrum
2010. június 24. 10:30

Korábban a magyar-szlovák határ túloldalán élő, euróval fizető vásárlók megrohamozták a hazai üzleteket, ha a forint kellő mértékben gyengült, most azonban a bevásárlóturizmus is elmarad. A hűvös, esős nyár szintén nem tesz jót a forgalomnak - állítja a Népszabadság.

A lapnak nyilatkozó kereskedők nem tapasztaltak nagyobb forgalmat az elmúlt hetekben, holott a forintárfolyam ismét hullámvasútra került.

Igaz a mostani árkülönbség nem olyan mértékű, mint tavaly tavasszal, mikor az euró a 300 forint feletti szinteket súrolta, így már nem biztos, hogy megéri 20-30 kilométert autózni egy bevásárláshoz.

Tavaly határ közeli üzletekben 30-40 százalékkal is olcsóbban vásárolhattak a határ túloldaláról érkezők, így nem ritkán szervezett buszokkal jöttek a vásárlók. Fodor Attila, a CBA szóvivője úgy emlékezik, hogy néhány hónapig lényegében karácsonyi forgalmat bonyolítottak le.

A Tesco, a Spar és a CBA egyaránt arról számolt be, hogy a forgalmuk lényegében a tavalyi forintgyengülés előtti időszakra állt vissza. Azért van olyan kereskedőcég, amely most is jól jár: az északi határszélen az eurós vásárlókból a Praktiker profitál. Az esztergomi áruházban a nyitást követő öt munkanap alatt több mint tizennégyezer vásárlót regisztrált a cég - túlnyomó részük a szlovák területről érkezett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A szeszélyes időjárás is hatással van a kiskereskedelemre: a Praktikernél például a hűvös időjárás miatt nem indult be a kereslet a jellegzetesen nyári termékkörök iránt, de teljességgel tervezhetetlenné vált a sör, az üdítők vagy éppen a strandfelszerelések forgalma is.

A Tescónál elmondták: a szezonális termékek sokkal rövidebb ideig elérhetők, illetve sokkal kisebb mennyiségben érkeznek hozzájuk, mint a korábbi években. Így az eper, cseresznye, meggy - bár hazai beszállítóktól érkezik - kevesebb, mint előző években. A Tescónál most arra számítanak, hogy várhatóan szűkös lesz a kínálat dinnyéből és barackból is.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 7. csütörtök
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem