23 °C Budapest

107,6 milliárdnyi cuccot loptak tavaly a magyar áruházakból

Pénzcentrum
2010. július 23. 09:32

A brit Centre for Retail Research társaság felmérése szerint 2009-ben Szlovákiában és Csehországban nőtt a leggyorsabban a bolti lopások értéke 2008-hoz képest. Az előbbiben 9,8%-kal, az utóbbiban pedig 6,5%-kal ugrott meg az eltulajdonított termékek értéke - írja a Napi.

A korábban a Mladá Fronta Dnes cseh napilap által ismertetett adatok szerint Magyarországon kevésbé súlyos a helyzet, hiszen míg a magyar boltokból 2009-ben 489 millió dollár (107,6 milliárd forint) értékű árut vagy üzleti titkot loptak el, addig a hasonló lélekszámú Csehországban 510 millió dollár volt ez a mutató.

A jelentés kiemeli, hogy nem csupán a vevők lopnak, becslések szerint a lopások mintegy egyharmadát az üzletek alkalmazottai követik el.

A vagyonvédelemmel foglalkozó Special Service International társaság szerint az erőteljes és szinte általános tavalyi növekedés a világválság negatív hatásaira vezethető vissza. Térségünkben 2009-ben mindössze Ausztriában esett vissza a lopások értéke.

A jelentés kiemeli, hogy az árucikkek mellett a szellemi termékek, bizalmas üzleti információk eltulajdonítása is nő. A cseh lap szerint a kormány a lopások megfékezése érdekében már a kisebb értékű lopásokat is bűnténynek minősítené.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?