18 °C Budapest

Újabb glicerines bor borzolja a kedélyeket

Pénzcentrum
2010. július 16. 12:02

Az elmúlt napokban új elemekkel bővült a Vidékfejlesztési Minisztérium "Az élelmiszerláncban történt jogsértések" címet viselő listája. A vizsgálatokon két bortermelő és egy uborkakészítő akadt fenn - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Szintetikus glicerint és azorubin színezéket találtak a Balaton-Vin Kft. két borában. Az azorubin (E 122) szintetikus színanyag használatát a cég "Doncella" félédes vörös asztali borában mutatták ki. A társaság egy másik termékéről, 2008-as évjáratú Szekszárdi Cabernet Sauvignonról pedig a mintavételi eljárás során bebizonyosodott, hogy glicerin hozzáadásával készült.

Farsang Tibor egri pincészetéből származó 2008-as évjáratú Egri Ottonel Muskotály fehér borból pedig mesterséges édesítőszert, szacharint mutattak ki. Az ilyen anyagok felhasználásával készített borokat pedig a szőlőtermesztésről és borgazdálkodásról szóló törvény értelmében közfogyasztásra tilos forgalomba hozni.

A jogsértések sora ezzel korántsem teljes: egy miháldi termelő uborkájában az amúgy tiltólistán szereplő, felhasználását tekintve 2008. év végéig engedélyezett diklórfosz növényvédőszer hatóanyagot talált a Veszprém Megyei MgSzH NTI illetékes növényvédelmi felügyelője - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?