20 °C Budapest

Újabb glicerines bor borzolja a kedélyeket

Pénzcentrum
2010. július 16. 12:02

Az elmúlt napokban új elemekkel bővült a Vidékfejlesztési Minisztérium "Az élelmiszerláncban történt jogsértések" címet viselő listája. A vizsgálatokon két bortermelő és egy uborkakészítő akadt fenn - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Szintetikus glicerint és azorubin színezéket találtak a Balaton-Vin Kft. két borában. Az azorubin (E 122) szintetikus színanyag használatát a cég "Doncella" félédes vörös asztali borában mutatták ki. A társaság egy másik termékéről, 2008-as évjáratú Szekszárdi Cabernet Sauvignonról pedig a mintavételi eljárás során bebizonyosodott, hogy glicerin hozzáadásával készült.

Farsang Tibor egri pincészetéből származó 2008-as évjáratú Egri Ottonel Muskotály fehér borból pedig mesterséges édesítőszert, szacharint mutattak ki. Az ilyen anyagok felhasználásával készített borokat pedig a szőlőtermesztésről és borgazdálkodásról szóló törvény értelmében közfogyasztásra tilos forgalomba hozni.

A jogsértések sora ezzel korántsem teljes: egy miháldi termelő uborkájában az amúgy tiltólistán szereplő, felhasználását tekintve 2008. év végéig engedélyezett diklórfosz növényvédőszer hatóanyagot talált a Veszprém Megyei MgSzH NTI illetékes növényvédelmi felügyelője - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?