Étkezz biztonságosan, a legforróbb napokon is Nyáron a hőmérséklet miatt gyorsabban romlanak az élelmiszerek, gyakoribbak az élelmiszer eredetű megbetegedések. Ezekben a hetekben külső hőmérséklet miatt gyorsabban romlanak az élelmiszerek, és gyakoribbak az élelmiszer eredetű megbetegedések. Ráadásul nyáron zajlanak a különböző rendezvények, kitelepülések, fesztiválok, közösségi tömegétkeztetések is, ezért is érdemes fokozottan figyelnünk az élelmiszerbiztonságra.
Sajnos tudomásul kell venni, hogy minden tekintetben biztonságos élelmiszer nem létezik, mert mindig előfordulhatnak újabb és újabb kockázatok, amelyekkel ezideig még nem találkoztunk, vagy amelyeket ezideig nem vizsgáltunk. A legismertebb élelmiszerbiztonsági kockázatokkal azonban a gondos háziasszony tisztában van, és elvárás, hogy ennél több ismerettel rendelkezzenek azok, akik az élelmiszerrel hivatásszerűen foglalkoznak -mondta nemrégiben a Pénzcentrumnak Zoltai Anna, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának Étkeztetés, Vendéglátás felügyeleti Osztályának vezetője.
Közismert, hogy nyáron, a külső hőmérséklet miatt gyorsabban romlanak az élelmiszerek, és gyakoribbak az élelmiszer eredetű megbetegedések. Nyáron zajlanak a különböző rendezvények, kitelepülések, fesztiválok, közösségi tömegétkeztetések is. A szakember szerint emiatt beszélhetünk a téma szezonalitásáról, bár a megelőző szemlélet, az előre gondolkodás, a veszélyek felismerése és kezelése nem csak nyáron fontos.
A romlandó élelmiszerek beszerzése megköveteli a körültekintést. Ezek többsége hűtendő, tehát nemcsak a vásárlás helyén kell biztosítani a hűtésüket, de célszerű a hazaszállításuknál is megoldani a hűtőláncot, ami egyébként az élelmiszeripari vállalkozások számára kötelező. Nem tanácsos olyan árusítóhelyen vásárolni, ahol a mélyhűtött termék felolvadt, vagy a hűtendő élelmiszert hűtés nélkül kínálják.
A friss állati eredetű élelmiszereink a gyorsan romlandók, vagy azok a fogyasztásra kész élelmiszerek, amiket ezekből készítenek, mint például a hidegkonyhai termékek, cukrászsütemények, felvágottak. Ezek esetében tanácsos odafigyelni a beszerzésre, a szállításra és a hűtött tárolásra. Nyáron a gyorsan romlandó élelmiszerek hűtése kiemelt jelentőséggel bír. Sajnos a külső meleg hatása alatt nem vagyunk képesek a hűtőtér hőmérsékletét reálisan megítélni, mert a romlás és a kórokozó mikrobák szaporodásának gátlása miatt fontos 2-3- 4 -5 C alatti hőmérséklet helyett a 10-15 C-s hőmérsékletet is hidegnek érezzük.
Emiatt fontos, hogy a vállalkozók a hűtőterek hőmérsékletét rendszeresen mérjék, ellenőrizzék, annak érdekében, hogy eltérés esetén legyen idejük beavatkozni. Érdemes megfigyelni a meleg konyhaterekben gyakran nyitogatott hűtőszekrények hőmérsékletét, amely sokszor a kívánt hőmérsékleti érték feletti. Az ilyen hűtőtérben romlandó élelmiszert hosszú ideig tárolni kockázatos.
Átverés a hipermarketben: így trükköznek a matricával Kattints!
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)
A leggyakoribb probléma a kitelepüléseken van, ahol nem folyamatos a hűtőszekrények áram ellátása, miközben a hűtőszekrényt süti a nap, és folyamatos üzemelés mellett nem képes 5 C alatti hőmérsékletet biztosítani. Előfordul nyáron a meleg főzőterekben, konyhákban, hogy a tűzhelyek, sütők mellett üzemelő hűtőszekrények - üzemelésükkel a hűtök is melegítik a helyiséget!,- hőmérséklete a kívántnál magasabb.
Helyek, ahol nem tanácsos fagyit venni
Így vásárolj
A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.
Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.
Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.
Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.
-
Folytatódik az árcsökkentési program a Lidlben: mutatjuk, milyen akciók érkeztek
A magyar vásárlók különösen árérzékenyek, még mindig megnézik, hogy mire, mennyit költenek.
-
Erre most még kevesen gondolnak, amikor hitelt vesznek fel
Fáy Zsolttal, a MagNet Bank elnökével beszélgettünk.
-
Videó: bejutottunk a SPAR üzemébe, ahol évi 20 millió kg húst dolgoznak fel
Jelenleg több mint 360 ember dolgozik az üzemben.
-
Élethelyzetek, amiben kivédhető az anyagi kockázat (x)
Az elmúlt években különösen sok elbizonytalanító körülménnyel kellett szembenéznünk.
- Kiderült, mi okozta a szúrós szagot a kiürített budapesti iskolában
- Megverték a kukást, mert nem tudtak tőle parkolni
- Ledöntötték Radnóti Miklós szobrát Győrben
- Felmászott a fiatal a vagon tetejére, nagy baj lett belőle
- Jól bevásárolt Waberer’s-ből a Mol
- Gönczi Róbert: a migrációs paktum újra összehozza Budapestet, Pozsonyt és Varsót