Hol NE fagyizz idén nyáron: a veszélyes cukrászdák jellemzői

2010. július 16. 05:22

Étkezz biztonságosan, a legforróbb napokon is Nyáron a hőmérséklet miatt gyorsabban romlanak az élelmiszerek, gyakoribbak az élelmiszer eredetű megbetegedések. Ezekben a hetekben külső hőmérséklet miatt gyorsabban romlanak az élelmiszerek, és gyakoribbak az élelmiszer eredetű megbetegedések. Ráadásul nyáron zajlanak a különböző rendezvények, kitelepülések, fesztiválok, közösségi tömegétkeztetések is, ezért is érdemes fokozottan figyelnünk az élelmiszerbiztonságra.

Sajnos tudomásul kell venni, hogy minden tekintetben biztonságos élelmiszer nem létezik, mert mindig előfordulhatnak újabb és újabb kockázatok, amelyekkel ezideig még nem találkoztunk, vagy amelyeket ezideig nem vizsgáltunk. A legismertebb élelmiszerbiztonsági kockázatokkal azonban a gondos háziasszony tisztában van, és elvárás, hogy ennél több ismerettel rendelkezzenek azok, akik az élelmiszerrel hivatásszerűen foglalkoznak -mondta nemrégiben a Pénzcentrumnak Zoltai Anna, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának Étkeztetés, Vendéglátás felügyeleti Osztályának vezetője.

Közismert, hogy nyáron, a külső hőmérséklet miatt gyorsabban romlanak az élelmiszerek, és gyakoribbak az élelmiszer eredetű megbetegedések. Nyáron zajlanak a különböző rendezvények, kitelepülések, fesztiválok, közösségi tömegétkeztetések is. A szakember szerint emiatt beszélhetünk a téma szezonalitásáról, bár a megelőző szemlélet, az előre gondolkodás, a veszélyek felismerése és kezelése nem csak nyáron fontos.

 


A romlandó élelmiszerek beszerzése megköveteli a körültekintést. Ezek többsége hűtendő, tehát nemcsak a vásárlás helyén kell biztosítani a hűtésüket, de célszerű a hazaszállításuknál is megoldani a hűtőláncot, ami egyébként az élelmiszeripari vállalkozások számára kötelező. Nem tanácsos olyan árusítóhelyen vásárolni, ahol a mélyhűtött termék felolvadt, vagy a hűtendő élelmiszert hűtés nélkül kínálják.

A friss állati eredetű élelmiszereink a gyorsan romlandók, vagy azok a fogyasztásra kész élelmiszerek, amiket ezekből készítenek, mint például a hidegkonyhai termékek, cukrászsütemények, felvágottak. Ezek esetében tanácsos odafigyelni a beszerzésre, a szállításra és a hűtött tárolásra. Nyáron a gyorsan romlandó élelmiszerek hűtése kiemelt jelentőséggel bír. Sajnos a külső meleg hatása alatt nem vagyunk képesek a hűtőtér hőmérsékletét reálisan megítélni, mert a romlás és a kórokozó mikrobák szaporodásának gátlása miatt fontos 2-3- 4 -5 C alatti hőmérséklet helyett a 10-15 C-s hőmérsékletet is hidegnek érezzük.

Emiatt fontos, hogy a vállalkozók a hűtőterek hőmérsékletét rendszeresen mérjék, ellenőrizzék, annak érdekében, hogy eltérés esetén legyen idejük beavatkozni. Érdemes megfigyelni a meleg konyhaterekben gyakran nyitogatott hűtőszekrények hőmérsékletét, amely sokszor a kívánt hőmérsékleti érték feletti. Az ilyen hűtőtérben romlandó élelmiszert hosszú ideig tárolni kockázatos.

Átverés a hipermarketben: így trükköznek a matricával Kattints!

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A leggyakoribb probléma a kitelepüléseken van, ahol nem folyamatos a hűtőszekrények áram ellátása, miközben a hűtőszekrényt süti a nap, és folyamatos üzemelés mellett nem képes 5 C alatti hőmérsékletet biztosítani. Előfordul nyáron a meleg főzőterekben, konyhákban, hogy a tűzhelyek, sütők mellett üzemelő hűtőszekrények - üzemelésükkel a hűtök is melegítik a helyiséget!,- hőmérséklete a kívántnál magasabb.

Helyek, ahol nem tanácsos fagyit venni

Így vásárolj

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25