17 °C Budapest

Hol NE fagyizz idén nyáron: a veszélyes cukrászdák jellemzői

2010. július 16. 05:22

Étkezz biztonságosan, a legforróbb napokon is Nyáron a hőmérséklet miatt gyorsabban romlanak az élelmiszerek, gyakoribbak az élelmiszer eredetű megbetegedések. Ezekben a hetekben külső hőmérséklet miatt gyorsabban romlanak az élelmiszerek, és gyakoribbak az élelmiszer eredetű megbetegedések. Ráadásul nyáron zajlanak a különböző rendezvények, kitelepülések, fesztiválok, közösségi tömegétkeztetések is, ezért is érdemes fokozottan figyelnünk az élelmiszerbiztonságra.

Sajnos tudomásul kell venni, hogy minden tekintetben biztonságos élelmiszer nem létezik, mert mindig előfordulhatnak újabb és újabb kockázatok, amelyekkel ezideig még nem találkoztunk, vagy amelyeket ezideig nem vizsgáltunk. A legismertebb élelmiszerbiztonsági kockázatokkal azonban a gondos háziasszony tisztában van, és elvárás, hogy ennél több ismerettel rendelkezzenek azok, akik az élelmiszerrel hivatásszerűen foglalkoznak -mondta nemrégiben a Pénzcentrumnak Zoltai Anna, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának Étkeztetés, Vendéglátás felügyeleti Osztályának vezetője.

Közismert, hogy nyáron, a külső hőmérséklet miatt gyorsabban romlanak az élelmiszerek, és gyakoribbak az élelmiszer eredetű megbetegedések. Nyáron zajlanak a különböző rendezvények, kitelepülések, fesztiválok, közösségi tömegétkeztetések is. A szakember szerint emiatt beszélhetünk a téma szezonalitásáról, bár a megelőző szemlélet, az előre gondolkodás, a veszélyek felismerése és kezelése nem csak nyáron fontos.

 


A romlandó élelmiszerek beszerzése megköveteli a körültekintést. Ezek többsége hűtendő, tehát nemcsak a vásárlás helyén kell biztosítani a hűtésüket, de célszerű a hazaszállításuknál is megoldani a hűtőláncot, ami egyébként az élelmiszeripari vállalkozások számára kötelező. Nem tanácsos olyan árusítóhelyen vásárolni, ahol a mélyhűtött termék felolvadt, vagy a hűtendő élelmiszert hűtés nélkül kínálják.

A friss állati eredetű élelmiszereink a gyorsan romlandók, vagy azok a fogyasztásra kész élelmiszerek, amiket ezekből készítenek, mint például a hidegkonyhai termékek, cukrászsütemények, felvágottak. Ezek esetében tanácsos odafigyelni a beszerzésre, a szállításra és a hűtött tárolásra. Nyáron a gyorsan romlandó élelmiszerek hűtése kiemelt jelentőséggel bír. Sajnos a külső meleg hatása alatt nem vagyunk képesek a hűtőtér hőmérsékletét reálisan megítélni, mert a romlás és a kórokozó mikrobák szaporodásának gátlása miatt fontos 2-3- 4 -5 C alatti hőmérséklet helyett a 10-15 C-s hőmérsékletet is hidegnek érezzük.

Emiatt fontos, hogy a vállalkozók a hűtőterek hőmérsékletét rendszeresen mérjék, ellenőrizzék, annak érdekében, hogy eltérés esetén legyen idejük beavatkozni. Érdemes megfigyelni a meleg konyhaterekben gyakran nyitogatott hűtőszekrények hőmérsékletét, amely sokszor a kívánt hőmérsékleti érték feletti. Az ilyen hűtőtérben romlandó élelmiszert hosszú ideig tárolni kockázatos.

Átverés a hipermarketben: így trükköznek a matricával Kattints!

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A leggyakoribb probléma a kitelepüléseken van, ahol nem folyamatos a hűtőszekrények áram ellátása, miközben a hűtőszekrényt süti a nap, és folyamatos üzemelés mellett nem képes 5 C alatti hőmérsékletet biztosítani. Előfordul nyáron a meleg főzőterekben, konyhákban, hogy a tűzhelyek, sütők mellett üzemelő hűtőszekrények - üzemelésükkel a hűtök is melegítik a helyiséget!,- hőmérséklete a kívántnál magasabb.

Helyek, ahol nem tanácsos fagyit venni

Így vásárolj

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?