Magyarok rohama a szlovén pálinkafőzőkért

MTI
2010. július 12. 18:02

Túlnyomó többségében magyarok keresik és vásárolják a pálinkafőző berendezéseket a szlovéniai Lendván, ahol már a tervezett liberalizáció előtt is jelentős számban fordultak meg magyar vásárlók - mondta el az MTI-nek hétfőn egy agrárszaküzlet vezetője.

Szom János, a ma is nagyobb részt állami tulajdonban lévő Mercator kereskedelmi lánc szakboltjának vezetője arról számolt be, hogy május óta jelentősen megnőtt az érdeklődés a magyar vásárlók részéről. A pálinkafőző készülékek nagyobbik hányadát eddig is a határon túlra adták el, az üzletben eladott berendezések mintegy 90 százalékát, évente nagyjából 500 darabot vittek el a magyar vásárlók.

A vásárlási láz oka: Végre kiderült: ÍGY főzhetsz pálinkát!

Mások is adómentességet szeretnének: Lavinát indított el Orbán pálinkás bejelentése

Az utóbbi egy-két hónapban még inkább megélénkült az érdeklődés, az MTI tudósítójának ottjártakor például azt panaszolták, hogy szinte teljesen kifogytak a raktárkészletből, a napokban várják az újabb szállítmányt. A közeli Muraszombaton egy szlovén gyártó készíti a náluk árusított főzőberendezések többségét. A gyártó idei teljes kapacitásának már 80 százalékát ebben az egyetlen, lendvai üzletben adták el, és itt is kötötték le a következő időszakra.

A rozsdamentes acélból és rézből készült lepárlók a legkülönbözőbb méretekben kaphatók, a legkisebb 6 literestől egészen a 150 literes űrtartalmúig. A legolcsóbbak is több száz euróba kerülnek, míg az átlagméretű berendezések ára meghaladja az ezer eurót.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az üzlet dolgozói úgy tapasztalták: a nagyrészt magyarok lakta Muravidéken korábban sem igazán volt hagyománya az egyébként itt legálisan folytatható pálinkafőzésnek, az itteni dombok sokkal inkább bortermő vidéknek számítanak. Ez is oka lehet annak, hogy helyben alig van forgalma a pálinka készítéséhez szükséges készülékeknek.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20