12 °C Budapest

Lavinát indított el Orbán pálinkás bejelentése

Pénzcentrum
2010. július 5. 04:50

Kiszabadította a szellemet a palackból a lakosságnak a szabad gyümölcspárlat készítés jogát visszaadni kívánó kormányfői bejelentés. A fröccsöt és házi sört készítők úgy érzik, a pálinkafőzdékhez hasonlóan ők is indokolatlan megkülönböztetést szenvednek el. Adóterheik mérséklését és a papírmunka csökkentését szeretnék elérni.

Tapasztalataink szerint komoly fogyasztói igény lenne a palackozott fröccsre - állítja Varga Bálint, a Varga Pincészet marketingvezetője. Csakhogy ilyen termék jelenleg nincs a piacon. Voltak ugyan próbálkozások, ám ezek rendre elhaltak. Egyes vélemények szerint azért, mert a magyar vásárlók jobban szeretik otthon, frissen keverni a szomjoltót. Varga Bálint más véleményen van. Szerinte a mostanában oly divatos fesztiválokon komoly kereslet mutatkozik a fröccsre, ám ezt ilyen helyen nagy mennyiségben előállítani nehézkes.

A fesztiválozókon kívül a vendéglősök is kedvelnék a palackba töltött spiccert, hiszen nem kéne külön hűteniük a bort és a szódavizet és a fröccs elkészítésekor megspórolhatnák a méricskélést is. A szomjas vendég gyorsan hozzájuthatna az itókához, de nem feltétlenül kéne ugyanilyen gyorsasággal felhörpintenie, hiszen visszazárható palackban magával is vihetné. De ha ennyire jó üzlet ez, akkor vajon a Varga Pincészet miért nem vág bele? Az ok egyértelmű: a vendéglátóhelyen készített és eladott fröccs adómentesen értékesíthető, ugyanezen ital palackozott formája viszont nem. A palackozott fröccsöt köztes alkoholtermékként kezeli a magyar jog, így értékesítése után literenként 221 forint jövedéki adót kell fizetni. Erre jön még rá a 40 százalékos kiskereskedelmi árrés és a az áfa, így literenként 460 forinttal jobban jár, aki külön veszi meg a jövedéki adó nélkül forgalmazott bort és a szódát annál, aki dobozos fröccsel oltaná a szomját.

Fröccsfajták
Kisfröccs: 1 dl bor + 1 dl szódavíz
Nagyfröccs: 2 dl bor + 1 dl szódavíz.
Hosszúlépés: 1 dl bor + 2 dl szódavíz.
Házmester: 3 dl bor + 2 dl szódavíz.
Viceházmester: 2 dl bor + 3 dl szódavíz.
Háziúr: 4 dl bor + 1 dl szódavíz.
Lakófröccs: 1 dl bor + 4 dl szódavíz.
Krúdy-fröccs: 9 dl bor + 1 dl szóda.
Sóherfröccs: 1 dl bor + 9 dl szóda.
Góré fröccs: Egy pohár (1 dl vagy 2 dl) borhoz pont egy spriccentésnyi szódavíz kerül, amennyi még pohárban elfér.
Polgármester: 6 dl bor + 4 dl szóda.
Diákfröccs: A pohárnyi szódavízhez épp csak hozzálöttyintünk egy kevés bort.
Színészfröccs: Krúdy szerint: 2 dl szódavíz és az is "langyosan".
Mafla vagy Maflás: 0,5 liter bor+0,5 liter szódavíz.
Csattos: 1 liter bor + 0,5 liter szódavíz.
Lámpás: 1,5 liter bor + 0,5 liter szódavíz.
Puskás-fröccs: 6 dl bor + 3 dl szódavíz, az emlékezetes mérkőzés tiszteletére.

Megfelelő pontosságú felmérés még a hazai borfogyasztási szokásokról sem áll rendelkezésre, így a fröccs népszerűségét még becsülni sem lehet. Egy biztos, a fröccsadó nem sokat hozhat a költségvetés számára. Varga Bálint úgy számol, hogy évente nagyjából 50 ezer liter palackozott fröccs fogy el, ami körülbelül 11 millió forinttal gazdagítja a büdzsét. Ha ezt a sarcot eltörölnék, más adókból ennek a többszöröséhez juthatna az állam az eladások felpörgése miatt. Vargáék igyekeznek erre a lehetőségre felhívni a döntéshozók figyelmét, hátha a kormány a pálinkafőzőkhöz hasonlóan az ő szavukat is meghallja. A Facebook közösségi portálon mozgalmat indítottak a palackozott fröccs jövedéki adótartalmának eltörléséért, a szabad fröccskészítés jogáért. A cél elérése nem lesz egyszerű, bár a nemrégiben indított csoportnak már több mint 300 tagja van. Varga Bálint elmondta, az alulról jövő kezdeményezést néhány hónapon belül hivatalossá is teszik, mert szeretnék elképzeléseikkel megkeresni az illetékes minisztériumokat is.

A sörfőzdék már valamivel előrébb járnak. Ők már levelet is írtak a minisztériumnak, melyben a pálinkafőzdékkel egyenlő elbírálást követelnek. Rizmajer József, a Rizmajer Sörfőzde ügyvezetője szerint nagy szükség lenne a házi sörfőzés szabályainak átgondolására. Nem kellene semmi mást tenni, mint az Európai Unióban már jól bevált szabályokat bevezetni Magyarországon is. Tőlünk Nyugatra nemcsak engedélyezik, de kedvező adózással támogatják is a házi sörfőzést.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Magyarországon otthon nem lehet sört főzni, a kis főzdéknek pedig ugyanazokat a szabályokat kell betartaniuk, mint a multinacionális nagyvállalkozásoknak. Bár a borászatok esetében létezik egyszerűsített adóraktár, a kis magyar sörfőzdék mindegyike söradóraktár, így jószerivel naponta minden lépésüket (lefőzött mennyiség, készlet, eladott mennyiség stb.) jelenteniük kell a vámhatóságnak. Rizmajer József szerint nem az adó, hanem a túl sok papírmunka a legfőbb probléma, bár megjegyzi: elgondolkodtató, hogy neki is ugyanannyi adót kell fizetni a söre után mint a világszerte ismert márkák készítőinek. A sörfőzőmester szerint csak azért tudnak talpon maradni, mert egyre több fogyasztó ismeri fel a hagyományos módszerekkel készített sör értékeit.

A házi sör receptje
30 dkg árpát megpörkölünk, majd 2 dkg komlóval együtt vászonzacskóba tesszük. Jól bekötjük a zacskó száját és 15 liter vízben 2 órán át főzzük. Megpirítunk 45 dkg cukrot, majd a forrásban lévő vízből kisebb mennyiséget kivéve feloldjuk. A cukros vizet visszaöntjük az árpa-komló főzővizébe. Együtt is főzzük, legalább 10 percig. Ezután állni hagyjuk 12-15 órán át, utána pedig leszűrjük. Belemorzsolunk 2dkg élesztőt, jól elkeverjük, és újra 12-15 órán át állni hagyjuk. Ezután üvegekbe tehetjük. Az üvegeket háromnegyedig töltsük, és zárjuk le. A palackokat 8 napra hideg helyre tegyük, hogy a sör erjedhessen.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm