21 °C Budapest

Lavinát indított el Orbán pálinkás bejelentése

Pénzcentrum
2010. július 5. 04:50

Kiszabadította a szellemet a palackból a lakosságnak a szabad gyümölcspárlat készítés jogát visszaadni kívánó kormányfői bejelentés. A fröccsöt és házi sört készítők úgy érzik, a pálinkafőzdékhez hasonlóan ők is indokolatlan megkülönböztetést szenvednek el. Adóterheik mérséklését és a papírmunka csökkentését szeretnék elérni.

Tapasztalataink szerint komoly fogyasztói igény lenne a palackozott fröccsre - állítja Varga Bálint, a Varga Pincészet marketingvezetője. Csakhogy ilyen termék jelenleg nincs a piacon. Voltak ugyan próbálkozások, ám ezek rendre elhaltak. Egyes vélemények szerint azért, mert a magyar vásárlók jobban szeretik otthon, frissen keverni a szomjoltót. Varga Bálint más véleményen van. Szerinte a mostanában oly divatos fesztiválokon komoly kereslet mutatkozik a fröccsre, ám ezt ilyen helyen nagy mennyiségben előállítani nehézkes.

A fesztiválozókon kívül a vendéglősök is kedvelnék a palackba töltött spiccert, hiszen nem kéne külön hűteniük a bort és a szódavizet és a fröccs elkészítésekor megspórolhatnák a méricskélést is. A szomjas vendég gyorsan hozzájuthatna az itókához, de nem feltétlenül kéne ugyanilyen gyorsasággal felhörpintenie, hiszen visszazárható palackban magával is vihetné. De ha ennyire jó üzlet ez, akkor vajon a Varga Pincészet miért nem vág bele? Az ok egyértelmű: a vendéglátóhelyen készített és eladott fröccs adómentesen értékesíthető, ugyanezen ital palackozott formája viszont nem. A palackozott fröccsöt köztes alkoholtermékként kezeli a magyar jog, így értékesítése után literenként 221 forint jövedéki adót kell fizetni. Erre jön még rá a 40 százalékos kiskereskedelmi árrés és a az áfa, így literenként 460 forinttal jobban jár, aki külön veszi meg a jövedéki adó nélkül forgalmazott bort és a szódát annál, aki dobozos fröccsel oltaná a szomját.

Fröccsfajták
Kisfröccs: 1 dl bor + 1 dl szódavíz
Nagyfröccs: 2 dl bor + 1 dl szódavíz.
Hosszúlépés: 1 dl bor + 2 dl szódavíz.
Házmester: 3 dl bor + 2 dl szódavíz.
Viceházmester: 2 dl bor + 3 dl szódavíz.
Háziúr: 4 dl bor + 1 dl szódavíz.
Lakófröccs: 1 dl bor + 4 dl szódavíz.
Krúdy-fröccs: 9 dl bor + 1 dl szóda.
Sóherfröccs: 1 dl bor + 9 dl szóda.
Góré fröccs: Egy pohár (1 dl vagy 2 dl) borhoz pont egy spriccentésnyi szódavíz kerül, amennyi még pohárban elfér.
Polgármester: 6 dl bor + 4 dl szóda.
Diákfröccs: A pohárnyi szódavízhez épp csak hozzálöttyintünk egy kevés bort.
Színészfröccs: Krúdy szerint: 2 dl szódavíz és az is "langyosan".
Mafla vagy Maflás: 0,5 liter bor+0,5 liter szódavíz.
Csattos: 1 liter bor + 0,5 liter szódavíz.
Lámpás: 1,5 liter bor + 0,5 liter szódavíz.
Puskás-fröccs: 6 dl bor + 3 dl szódavíz, az emlékezetes mérkőzés tiszteletére.

Megfelelő pontosságú felmérés még a hazai borfogyasztási szokásokról sem áll rendelkezésre, így a fröccs népszerűségét még becsülni sem lehet. Egy biztos, a fröccsadó nem sokat hozhat a költségvetés számára. Varga Bálint úgy számol, hogy évente nagyjából 50 ezer liter palackozott fröccs fogy el, ami körülbelül 11 millió forinttal gazdagítja a büdzsét. Ha ezt a sarcot eltörölnék, más adókból ennek a többszöröséhez juthatna az állam az eladások felpörgése miatt. Vargáék igyekeznek erre a lehetőségre felhívni a döntéshozók figyelmét, hátha a kormány a pálinkafőzőkhöz hasonlóan az ő szavukat is meghallja. A Facebook közösségi portálon mozgalmat indítottak a palackozott fröccs jövedéki adótartalmának eltörléséért, a szabad fröccskészítés jogáért. A cél elérése nem lesz egyszerű, bár a nemrégiben indított csoportnak már több mint 300 tagja van. Varga Bálint elmondta, az alulról jövő kezdeményezést néhány hónapon belül hivatalossá is teszik, mert szeretnék elképzeléseikkel megkeresni az illetékes minisztériumokat is.

A sörfőzdék már valamivel előrébb járnak. Ők már levelet is írtak a minisztériumnak, melyben a pálinkafőzdékkel egyenlő elbírálást követelnek. Rizmajer József, a Rizmajer Sörfőzde ügyvezetője szerint nagy szükség lenne a házi sörfőzés szabályainak átgondolására. Nem kellene semmi mást tenni, mint az Európai Unióban már jól bevált szabályokat bevezetni Magyarországon is. Tőlünk Nyugatra nemcsak engedélyezik, de kedvező adózással támogatják is a házi sörfőzést.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Magyarországon otthon nem lehet sört főzni, a kis főzdéknek pedig ugyanazokat a szabályokat kell betartaniuk, mint a multinacionális nagyvállalkozásoknak. Bár a borászatok esetében létezik egyszerűsített adóraktár, a kis magyar sörfőzdék mindegyike söradóraktár, így jószerivel naponta minden lépésüket (lefőzött mennyiség, készlet, eladott mennyiség stb.) jelenteniük kell a vámhatóságnak. Rizmajer József szerint nem az adó, hanem a túl sok papírmunka a legfőbb probléma, bár megjegyzi: elgondolkodtató, hogy neki is ugyanannyi adót kell fizetni a söre után mint a világszerte ismert márkák készítőinek. A sörfőzőmester szerint csak azért tudnak talpon maradni, mert egyre több fogyasztó ismeri fel a hagyományos módszerekkel készített sör értékeit.

A házi sör receptje
30 dkg árpát megpörkölünk, majd 2 dkg komlóval együtt vászonzacskóba tesszük. Jól bekötjük a zacskó száját és 15 liter vízben 2 órán át főzzük. Megpirítunk 45 dkg cukrot, majd a forrásban lévő vízből kisebb mennyiséget kivéve feloldjuk. A cukros vizet visszaöntjük az árpa-komló főzővizébe. Együtt is főzzük, legalább 10 percig. Ezután állni hagyjuk 12-15 órán át, utána pedig leszűrjük. Belemorzsolunk 2dkg élesztőt, jól elkeverjük, és újra 12-15 órán át állni hagyjuk. Ezután üvegekbe tehetjük. Az üvegeket háromnegyedig töltsük, és zárjuk le. A palackokat 8 napra hideg helyre tegyük, hogy a sör erjedhessen.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?