Vírusossal fertőzött malacok érkeznek Hollandiából

2010. július 6. 09:02

A magyar piacra ellenőrizetlenül behozott és áron alul, gyakran feketén értékesített malacok jelentősen rontják a hazai sertéstenyésztők helyzetét -írja a Magyar Nemzet.

Fekete Balázs, a Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesületének elnöke szerint azokkal van probléma, akik 20-25 kilogrammos malacokat hoznak be az országba, és akik olyan sertéseket értékesítenek nálunk, amelyek jelentős része a szaporodási és légzési betegségeket okozó, úgynevezett PRRS-vírussal fertőzött.

Az ilyen állatokat könnyebb Hollandiából behozni, mint Magyarországon belül szállítani. Évente megközelítőleg egymillió malac érkezhet Hollandiából. Olyan eset is előfordulhat, hogy egy falu közepén leállnak a kereskedők a kamionnal, és a platóról értékesítik a beteg malacokat.

Hazánk tíz évvel ezelőtt még alig ismerte ezt a vírust, mára viszont a magyar hízók majdnem fele fertőzött lehet.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?