15 °C Budapest

Bakiparádé! Könnyfakasztó lottósorsolások (videóval)

2010. június 18. 04:32

A világ egyik legismertebb és legkedveltebb szerencsejátéka a nagy nyereményeiről híres lottó. A játék központi eleme a nyerőszámok kihúzása, éppen ezért a sorsolást a szervezők igyekeznek minél több emberhez eljuttatni. Erre az egyik legjobb megoldás a sorsolások élő televíziós közvetítése, melyben azonban rejlenek kockázatok. A Pénzcentrum a legemlékezetesebb magyar lottóbakikból gyűjtött össze egy csokorra valót, valamint két nemzetközi példát arra, hogyan érdemes, és hogyan nem szabad kezelni egy balul sikerült élő tévés lottóhúzást.

A világ legtöbb országában lottóznak, Japántól Mexikóig, Dél-Afrikától Svédországig emberek százmilliói ikszelnek, álmodoznak, szurkolnak. A játék szabályai országról országra különböznek, de a játék elve ugyanaz. Viszonylag kis befizetés mellett hatalmas főnyereményt biztosít azon kevés szerencséseknek, akik hibátlanul tippelik meg a kihúzásra kerülő számokat.

További írások lottó témában: Megdöbbentő! Évezredeket kell dolgozni a rekordnyereményért

A játékkal kapcsolatban rendre előbukkannak csaláselméletek, ezért a játék lényegi elemét, a sorsolást a játék szervezői igyekeznek minél átláthatóbban bemutatni. Ezt a célt szolgálja a közjegyző, a közönség és az élő tévés adás is, melybe azonban néha hiba csúszik. A technika ördöge, vagy akár emberi mulasztás is tönkreteheti azt a pár percet, amin hétről-hétre százmilliók, olykor milliárdok sorsa múlik.

Így készülnek a váratlan helyzetekre
A szokatlan helyzetekre időről-időre készülnek a Szerencsejáték Zrt-nél - nyilatkozta a Pénzcentrumnak a társaság szóvivője, Somorai László. A felkészülés keretében évente kétszer-háromszor tartanak olyan próbákat, amelyeken előre kitalált szokatlan helyzeteket és ezek lehetséges megoldását szimulálják.

Az élő adást sem bízzák a véletlenre a szervezők. A felvétel idejére - mint a cikkben szereplő legtöbb felvételen látszik - előre felkészítenek egy tartalék, hitelesített számhúzókészletet is. Az adás ellehetetlenülésének esélye pedig igen csekély, ugyanis a stúdiókat magas szinten biztosítják különböző vészhelyzetek esetére. Legvégső esetben azonban - például egy esetleges elemi csapás miatt - a sorsolás elhalasztásra kerülne, és az első adandó alkalommal a nyilvánosság előtt lebonyolítanák.

Magyarországon mind a három lottójátékon (ötös, hatos, skandináv) akad példa tévéadás közbeni hibára. Ezek közül az egyik legkorábbi felvétel az ötöslottó sorsolásáról származik, amikor a tévénézők számára jól ismert Kovács P. Józsefnek nem sikerült működésbe hoznia a számhúzó szerkezetet, és a műsorvezető pechére a tartalék berendezés sem akart elindulni.

Szintén technikai jellegű probléma akadt a skandináv lottó 2003-as sorsolásán, amikor egy beragadt számgolyót későn vettek észre a stúdióban lévők, és emiatt kellett megismételni a gépi sorsolást. A felvétel érdekessége, hogy a sorsolást felügyelők először még érvényesnek mondták az 1-es szám nélkül zajló húzást, majd a kézi húzás után - teljesen jogosan - mégis megismételtették a gépi sorsolást, mellyel az eredeti húzás számai érvénytelenné váltak.

A hazai legfrissebb lottóbaki a hatoslottó idén év eleji sorsolásán történt. A tévénézők és a jelenlévők nagy meglepetésére az első szám kihúzása után a számgolyók a számhúzógömbből szétgurultak. Ezután a technikusok a tartalék gömböt pillanatok alatt betolták a stúdióba, és feltöltötték a korábban még ki nem húzott 44 számgolyóval, a sorsolás innen folytatódhatott. Az esetről a Pénzcentrum cikkét erre a linkre kattintva olvashatod, a sorsolásról készült felvételt pedig alább tekintheted meg.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Külföldi kisiklások

Természetesen nemzetközi példák is akadnak balul sikerült lottósorsolásra. Lengyelországban a műsorvezetőt látszólag sokkolta a számgolyók szétszóródása, és csupán hosszas várakozás után lépett át a tartalék sorsolóberendezéshez.

Az egyesült államokbeli Illinois állam lottósorsolásán ezzel szemben minimális riadalmat okozott az sorsológép leállása. A számhúzást itt nem tartalék berendezésen folytatták, hanem az adást azonnal megszakították, és egy előre felvett szöveg bejátszásával tudatták a nézőkkel, hogy technikai problémák miatt a sorsolást nem lehetett lefolytatni, a nyertes számokat pedig a sikeres húzás után az összes rendelkezésre álló csatornán közzéteszik.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?