Lottómilliárdok az árvízkárosultak javára?

2010. június 8. 10:02

Érdekes ötlettel állt elő a Magyar Szerencsejáték Szövetség. Szerkesztőségünkhöz ma reggel eljuttatott közleményükben kezdeményezik, hogy a Szerencsejáték Zrt. a jövő héttől kezdődően felezze meg az ötöslottó főnyereményét, és az összeg egyik felét fordítsa az árvízkárosultak megsegítésére.

A Magyar Szerencsejáték Szövetségről röviden
A Magyar Szerencsejáték Szövetség a szerencsejáték ipar kisvállalkozóit tömörítő érdekvédelmi szervezet. A Szövetségnek több mint 300 vállalkozás a tagja, melyek együttesen a magyarországi pénznyerő automaták több mint 60%-át üzemeltetik. A tagvállalatok éves befizetése a költségvetésbe 70-80 milliárd forint.

A Magyar Szerencsejáték Szövetség a tegnapi napon úgy döntött, hogy pénzzel támogatja az árvízkárosult iskolás gyermekek nyári balatoni üdültetését. A felajánlott összeg első körben 20-25 iskolás nyaralását fedezi. Amennyiben a program sikeres lesz, további forrásokat mozgósítanak meg - nyilatkozta a Pénzcentrumnak Schreiber István, a szövetség elnöke. Az érdekvédelmi szervezet egyben felkérte tagjait, hogy helyben, egyénileg is segítsék a bajbajutottakat. A szövetség ezzel együtt szorgalmazza, hogy az üzemeltetők az országban található játéktermekben pénzgyűjtő ládákat helyezzenek el, és a szerencsés játékosokat nyereményük egy részének felajánlására biztassák. Az így összegyűjtött pénzt a szövetség szintén az árvízkárosultak rendelkezésére bocsátja.

A nemzeti összefogás jegyében a szövetség javasolja, hogy a Szerencsejáték Zrt. találja meg a módot arra, hogy a felhalmozódott több mint 2,5 milliárdos nyereményalap 50%-a - a játékosok hozzájárulásával - az árvízkárosultakhoz kerüljön - áll közleményben. Ez a kezdeményezés amellett, hogy számottevő forráshoz juttathatja az önhibájukon kívül bajba került károsultakat, a nemzeti összefogás és a szolidaritás példája is lehet - mondta Schreiber István, és hozzátette: az akció részleteinek kidolgozásában a szövetség szakemberei szívesen közreműködnek.

Pénzcentrum vélemény
A javaslattal kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy van-e jogi lehetőség az ötöslottó nyereményalapjának megrövidítésére. A felvetés értelmében, ha ezen a héten nem születik ötös, akkor a hétvégéig felhalmozódott összeg feleződne, így nem érné hátrány az ezen a héten még szelvényt váltó lottójátékosokat. Kérdés viszont, hogy egy ilyen esetben mi lenne az öt héten keresztül élő lottójátékokkal.
A játékba folyó pénz 10,35%-a megy a főnyereményekre
A játék szabályzata szerint az alapjátékokra fordított összes befolyó pénzösszeg 46%-a alkotja a bruttó nyereményalapot. A bruttó nyereményalap egy negyede személyi jövedelemadó címén a költségvetésbe folyik, a nyereményalap 75%-át pedig a nyereményosztályok között osztják fel. A felosztott pénzösszeg 30%-át kell az öttalálatos főnyereményre fordítani, ez az összeg halmozódik hétről-hétre egészen addig, amíg nem születik telitalálatos.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm