18 °C Budapest

Zöld utat kapott az első génmanipulált krumpli

2010. március 3. 16:32

Tizenkét év heves ellenállás után kedden az Európai Bizottság zöld utat adott az első génmódosított terméknek, kiváltva a környezetvédők és néhány tagállam haragját.

Az Európai Bizottság tagjai engedélyt adtak a világ legnagyobb vegyipari vállalatának, a BASF-nek, hogy az Amflora névre hallgató génmanipulált burgonyát termessze. Zöld utat kapott három génmanipulált kukorica is.

Ausztria a döntéssel egyidőben bejelentette, hogy azonnali hatállyal kitiltják a krumplit az országból, míg az olaszok azon háborogtak, hogy a Bizottság súlyosan túllépte a hatáskörét. Az Amflora egyébként nem humán fogyasztásra szánt burgonya, sokkal inkább a keményítőjét használják fel ipari célokra. A krumplit azonban lehet olyan fajtákkal keresztezni, melyet emberi fogyasztásra szántak.

A döntést bejelentő John Dalli egészségügyi biztos szerint a génmanipulált termékek körüli hajcihőben már nincs új a nap alatt, a lényegi kérdéseket - különösen azokat, melyek az emberi és állati egészség ügyében felmerültek - már mind megvitatták.

Az új innovációk bevezetésével való késlekedés azonban lemaradáshoz vezethet. A biztos szerint a - felelősségteljes - innováció vezethet el az uniós polgárok biztonságának garantálásához és a gazdasági növekedés stimulálásához.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?