8 °C Budapest

Olimpiai lottó: milliárdokat hozhatna

Pénzcentrum
2010. január 27. 08:45

A magyar versenysportra forditandó állami támogatásról rengeteg vita folyik, miközben arról, hogy milyen más forrásokból juthatna a szektor pénzhez, nem sok szó esik. Két közgazdász szerint az úgynevezett olimpiai lottó milliárdokat hozhatna a konyhára - irja a Népszabadság.

Szerencsejáték Zrt. egy, a skandináv lottóhoz hasonló játékot hozna forgalomba, ahol a szelvényen számok helyett a huszonnyolc nyári, valamint a hét téli olimpiai sportág piktogramja jelenne meg. A nyeremények nagyságrendje a skandináv rokonhoz hasonló mértékű lenne.

A két szakember szerint innentől már csak egy jogszabály-módosítás szükséges ahhoz, hogy a játékadó cimen futó összeget a sportköltségvetésbe forgassák. A közgazdászok természetesen kalkulációkat is végeztek. Számitásaik szeirnt "a Szerencsejáték Zrt. játékpiacán az olimpiai lottó nyolcszázalékos részesedést hasíthat ki magának. Ebben az esetben a játék összes bevétele meghaladná a 12 milliárd forintot, aminek a 12%-os játékadója másfél milliárd forint extraforráshoz juttatná a versenysportot"

A finanszirozás mikéntjét árnyalná az is, hogy mikor a fogadó bejelölné egy-egy szakág ábráját a fogadólapon, akkor nemcsak a nyeremény érdeké ben dönthetne egy piktogram mellett, hanem akár tudatosan támogathatná kedvenc sportágait.

A feltaláló, Virág György emzetközileg is levédette az olimpiai lottót, azaz bárhol a világon csak az ő engedélyével vezethetik be a játékot. Kutatótársam és én az idea tudományos hátterét vizsgáltuk meg.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?