Kína legyőzte Németországot: már ők a legnagyobb exportőrök

Pénzcentrum
2010. január 11. 15:30

A decemberi statisztikák szerint Kína exportja 17,7 százalékkal emelkedett, mellyel úgy fest, leelőzték a németeket a világversenyben.

Bár a teljes évet figyelembe véve 13,9 százalékkal visszaesett ugyan a külkereskedelmi forgalom, köszönhetően a világválság miatti keresletcsökkenésnek, azonban az év utolsó heteiben a vártnál jobb eredményt produkáltak, 17,7 százalékkal magasabb volt az export forgalom, mint az előző év hasonló időszakában.

A kínai vámhivatal (GAC) adatai szerint az export éves szinten 16 százalékos csökkenést szenvedett el 2008-hoz képest, míg az import 11,2 százalékkal csökkent. A kerskedelmi többlete ezzel 34,2 százalékkal, 196,1 milliárd dollárra csökkent.

A számok arra engednek következtetni, hogy ezzel Kína megelőzte Németországot a 2009-es külkereskedelmi versenyben, igaz ezt csak akkor lehet biztosan állítani, hogy a német éves összesített statisztikák is napvilágra kerülnek.

Kína versenytársai, főként az Egyesült Államok szerint azért volt képes ilyen eredményt produkálni az ország, mert mesterségesen alacsonyan tartja a jüan árfolyamát. Ha szabadon lebegő árfolyamrendszert alkalmaznának, feltehetően csökkenne a termékei iránti külföldi kereslet.

Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?