11 °C Budapest

A kínai piacok titkai: ki felel a bűnös milliárdokért?

Pénzcentrum
2010. január 4. 08:47

Becslések szerint a köznyelvben csak kínai piacokként ismert szabadtéri árusítóhelyeken évente milliárdos nagyságrendben értékesítenek hamisított árukat, de Magyarország pekingi nagykövete szerint nem a kínai árusok hibája, hogy virágzik a feketekereskedelem -írja a Magyar Nemzet.

A hamisított, bizonytalan eredetű termékek gyakorlatilag ellenőrzés nélkül áramlanak be Magyarországra, gyakran továbbjutnak a hagyományos bolti kereskedők polcaira, vagy jutnak tovább adómentesen az unió más piacaira. Magyarország és Kína külkereskedelmi forgalma 1998 és 2008 között összegben mintegy tizenhétszeresére nőtt.

Magyarország pekingi nagykövete szerint nem a kínai árusok hibája, hogy virágzik a feketekereskedelem a távol-keleti portékát kínáló hazai piacokon. Kusai Sándor véleménye szerint e területen gyenge a vám- és az adóhivatal tevékenysége, mivel legfeljebb időnként és alkalmi akciókban csapnak le a "kínainak" nevezett piacokra.

Az adóhivatal szóvivője is leszögezte egy józsefvárosi razziát követően, hogy a piacon lopott és hamis áruk tömkelegét kínálják a kereskedők, akik gyakran feketén foglalkoztatják alkalmazottaikat, s nem adnak számlát.

A vám- és pénzügyőrség szóvivője szerint ugyanakkor rendszeresen ellenőrzik a szóban forgó piacokat és a közelükben lévő raktárakat.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem