Tömegnyomor a plázákban: így indultak a leárazások!

2009. december 28. 05:55

Vasárnap elkezdődtek a karácsony utáni leárazások: a bevásárlóközpontokban hatalmas volt a tömeg, a vevők megrohamozták az akciós készleteket. A nagyobb plázákban alig volt olyan üzlet, amelyik ne hirdetett volna akciót, így az élelmes vásárlók akár tízezreket is megspórolhattak egy-egy terméken.

Amint azt prognosztizálni lehetett, vasárnap beindulnak a karácsony utáni leárazások. A háttérben a világszerte felgyorsult vásárlási szokások állnak: a kereskedők már nem várnak januárig, hanem a két ünnep közötti időszak első napjától kezdve indítják az akciókat. Magyarországon ez a nap most vasárnapra esett, de az angolszász államokban például már szombaton beindultak a leárazások. Sőt, a legnagyobb internetes boltok már szenteste megkezdték a leértékeléseket.

Szenteste indulnak a legnagyobb leértékelések

Budapesten és a vidéki nagyvárosokban egyaránt nyitva voltak a bevásárlóközpontok december 27-én, de a Váci utca nagyobb üzletei is estig várták a vevőket. Az Arena Plaza például zsúfolásig megtelt, délután 3 óra körül csak hosszas keresgélés után lehetett szabad parkolóhelyet találni. Az éttermeknél több száz ülőhely várja az éhes vásárlókat, de tegnap délután itt is szemfülesnek kellett lennie annak, aki gyorsan le szeretett volna ülni.

Pocsék évük volt a kereskedőknek
Rendkívül rossz év volt 2009 a kereskedelemben, a kereskedők, a vásárlók és a beszállítók számára egyaránt, és 2010 első félévi kilátásai is rosszak - mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az MTI-nek az idei évet értékelve.

A főtitkár elmondta, hogy a 2007 és 2008 után 2009 már a harmadik katasztrofális éve lesz a kereskedelemnek.

Vámos György úgy fogalmazott, hogy a kereskedelemnek 2010. már a negyedik szűk esztendeje lesz, ez azt jelenti, hogy nagyon kimerültek a tartalékok. A jelenlegi akciókat is kényszerből hirdetik meg a kereskedők, mert valamivel be kell csalogatni a vásárlót.

Az érdekképviselet főtitkára úgy véli, azzal is számolni kell, hogy csökken a kereskedelmi értékesítő helyek száma.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

(MTI)


Úgy tapasztaltuk, hogy alig volt olyan üzlet, amelyik ne hirdetett volna valamilyen akciót. A legtöbb boltban 20-40 százalékos leértékelésekkel találkoztunk, de akadt olyan ruházati üzlet is, amely 60 százalékos árengedményt kínált. Sokan érdeklődtek az olyan akciók iránt is, melynek keretében 2 terméket kaphatnak egy áráért, azaz az olcsóbbik darabot nem kell kifizetniük. Ez főleg drágább, márkás ruhaneműnél jelenthet nagy kedvezményt, hiszen például egy 20 ezer forintos farmernadrág helyett így kettőt kaphat a vásárló, ráadásul sokszor a legújabb divat szerinti termékkollekcióból is választhat.

Holnap kezdődnek a leárazások! Hova érdemes menni?

Az Arenában nem csak a folyosókon, hanem szinte minden üzletben hatalmas tömeggel találkoztunk, ez jó eséllyel megmarad a következő napokban is. Sokan céltudatosan az akciós téli ruhaneműt keresik, míg mások jól láthatóan szinte bármit megvesznek, amit olcsónak találnak. Olvasóinknak azt tanácsoljuk, ha el akarják kerülni a tömeget, közvetlenül nyitás után, esetleg 1-2 órával zárás előtt keressék fel a bevásárlóközpontokat.

A bútor-és lakberendezési piac egyik legnépszerűbb szereplője szintén vasárnaptól csábít kedvezményekkel. Az IKEA Téli Vásár nevű kampány keretében az IKEA Family klubkártyával rendelkező vásárlók már reggel 7-kor bemehettek az áruházba (a kártyát az eladók ellenőrizték), így az elsők között válogattak a "különleges ajánlatokból". Az áruházban azonban a limitált beléptetés ellenére is hamar nagy tumultus alakult ki, dél körül például kisebb sorok vártak a bevásárlókocsikra. Habár a pénztáraknál 10 percnél többet nem kellett várni, a hatalmas akciós kínálat nem igazán tűnt fel. Néhány terméknél szerepelt ugyan a katalógusnál alacsonyabb ár, de ezek valahogy elvesztek a sok ezres kínálatban. Az eladók azonban állták a sarat, tapasztalatunk szerint türelemmel - és jó adag rutinnal- kezelték a vásárlók rohamát.

Közben a Kika is beindította az akciókat: a lakberendezési áruházlánc -a konkurenciához hasonlóan- szintén "Téli vásár" névre keresztelte aktuális kampányát. Ennek keretében egyes termékekre akár 50 százalékos kedvezményt is adnak.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm