23 °C Budapest

Energiaital és kávé: amiből igazán sokat vásároltunk idén

2009. december 27. 09:02

Az élelmiszerek kiskereskedelmi forgalma értékben 2 százalékkal emelkedett 2008. december-2009. novemberben, az előző hasonló időszakhoz képest, a Nielsen piackutató vállalat által mért 90 termékcsoportból.

Átlag felett nőtt a legnagyobb forgalmú élelmiszerek közül értékben például a húskészítmény, kávé, ásványvíz és gyümölcsjoghurt bolti eladása. Ha a mennyiséget tekintjük, akkor a bolti eladásnál, 2008. december-2009. novemberben mínusz 1,5 százalékot regisztrált a Nielsen, az előző hasonló időszakkal összehasonlítva.

Figyelemreméltó, hogy értékben a forgalom növekedésének mértéke lassult. A mennyiségi csökkenés üteme ugyanakkor javult, mivel 2007. december-2008. novemberben még 3,5 százalékkal kevesebb élelmiszert adtak el, mint egy évvel korábban.

 

Az élelmiszerek kiskereskedelmi forgalma értékben 2 százalékkal emelkedett


Összességében a Nielsen által mért élelmiszerkategóriák éves kiskereskedelmi forgalma meghaladja az 1 300 milliárd forintot.

Az átlagok mögött sokféle különbség rejlik. Értékben átlag felett és mennyiségben is nőtt 2008. december-2009. novemberben, az előző hasonló időszakhoz viszonyítva, például az ásványvíz, gyümölcsjoghurt, kutyaeledel, margarin és jégkrém kiskereskedelmi eladása, a nagy forgalmú kategóriák közül.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kiemelkedően nőtt a bolti forgalom energia- és sportitalból, mennyiségben 31, értékben 20 százalékkal. Szintén pozitívan alakulnak a trendek például teánál és rizsnél.

 

Forrás: Nielsen


Az élelmiszerek beszerzési helyei tovább koncentrálódtak. A hipermarket piaci részesedése 30 százalékról 31-re emelkedett, egyik évről a másikra. A főleg szupermarketet és diszkontot magában foglaló 401-2 500 négyzetméteres bolttípus piaci részesedése 32-ről 33 százalékra nőtt. Ezt a 2 százalékpontot a hagyományos, legkisebb, 50 négyzetméteres és kisebb üzletektől vették el. Változatlan a 201-400, és a hagyományos 51-200 négyzetméteres boltok 18, illetve 9 százalékos mutatója.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem