Mindent vagy semmit Koppenhágában

2009. november 30. 10:09

Yvo de Boer, az ENSZ klímaügyekért felelős főtitkára szerint továbbra is szükséges, hogy Koppenhágában konkrétumokról szülessen megállapodás, így például az iparosodott országok kibocsátási célértékeiben, valamint a fejlődő országok klímavédelmének finanszírozásában. A főtitkár szerint egyes fejlődő országokban helyet kell adni a kibocsátás további növekedéséhez az életkörülmények javítása érdekében.

Konkrét eredményekre van szükség a közelgő Koppenhágai Klímacsúcson az ENSZ Klímaváltozási Keretegyezményének (UNFCCC) főtitkára szerint. Yvo de Boer a német Deutsche Welle-nek adott interjújában úgy nyilatkozott, hogy a közelgő klímacsúcsra számos kérdésben továbbra is mindent vagy semmit eseményként tekint.

A főtitkár négy pontban fogalmazta meg azokat a legfontosabb témaköröket, amelyekben mindenképpen dűlőre kell jutni:

  • Az gazdag (iparosodott) országok kibocsátási célértékeinek meghatározása
  • Mit kíván tenni Kína, India és Brazília (mint a legnagyobb fejlődő országok) annak érdekében, hogy lassabb ütemben növekedjen a kibocsátásuk
  • A fejlődő országok finanszírozása, hogy bekapcsolódjanak a klímavédelembe
  • Olyan döntéscsomag, amely azonnali cselekvéseket von maga után

Yvo de Boer szerint a sajtóban mostanság megjelenő nyilatkozatok nem a konkrét döntések meghozatalát vetítik előre, de jó maga, a záróeseményt tartó dán miniszterelnök, valamint a csúcsot elnöklő Connie Hedegaard minden erejével azon lesz, hogy konkrétumok szülessenek Koppenhágában.

A főtitkár beszélt arról is, hogy véleménye szerint a fejlődő országokban teret lehet engedni a kibocsátás-növekedésnek, hiszen Indiában például 400 millió ember él áram nélkül. Koppenhágában semmiképpen sem lehet az a cél, hogy ezt az állapotot konzerváljuk, így számos országban továbbra is számolni kell az üvegházhatású gázok kibocsátásának növekedésével - mondta Yvo de Boer.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kínát tárgyalva a főtitkár még elmondta, hogy az elmúlt időszakban a távol-keleti ország nem csak azért változtatott a klímához való hozzáállásán, mert félti a környezetet, vagy aggódik a klímaváltozás miatt, hanem azért is, mert véleménye szerint az ország jelenlegi növekedési üteme nem tartható fenn a mostani körülmények között, így alapvető változásokra lesz szükség.

Mint ismeretes a világ vezető politikusai december 7-e és 18-a között Koppenhágában gyűlnek össze, hogy egyezségre jussanak a Kiotói Egyezmény 2012-es lejártát követő időszak klímavédelmi kérdéseiben. A korábbi várakozások szerint a Koppenhágai Klímacsúcson konkrét kibocsátási célértékek kerültek volna meghatározásra, azonban az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) tagjai egy november eleji csúcson úgy határoztak, hogy Koppenhágában nem kívánnak ilyen célértékeket meghatározni.

Az APEC határozata különösen azért fontos, mert tagjai között szerepel a világ két legnagyobb kibocsátója, Kína és az Egyesült Államok is.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem