Mindent vagy semmit Koppenhágában

2009. november 30. 10:09

Yvo de Boer, az ENSZ klímaügyekért felelős főtitkára szerint továbbra is szükséges, hogy Koppenhágában konkrétumokról szülessen megállapodás, így például az iparosodott országok kibocsátási célértékeiben, valamint a fejlődő országok klímavédelmének finanszírozásában. A főtitkár szerint egyes fejlődő országokban helyet kell adni a kibocsátás további növekedéséhez az életkörülmények javítása érdekében.

Konkrét eredményekre van szükség a közelgő Koppenhágai Klímacsúcson az ENSZ Klímaváltozási Keretegyezményének (UNFCCC) főtitkára szerint. Yvo de Boer a német Deutsche Welle-nek adott interjújában úgy nyilatkozott, hogy a közelgő klímacsúcsra számos kérdésben továbbra is mindent vagy semmit eseményként tekint.

A főtitkár négy pontban fogalmazta meg azokat a legfontosabb témaköröket, amelyekben mindenképpen dűlőre kell jutni:

  • Az gazdag (iparosodott) országok kibocsátási célértékeinek meghatározása
  • Mit kíván tenni Kína, India és Brazília (mint a legnagyobb fejlődő országok) annak érdekében, hogy lassabb ütemben növekedjen a kibocsátásuk
  • A fejlődő országok finanszírozása, hogy bekapcsolódjanak a klímavédelembe
  • Olyan döntéscsomag, amely azonnali cselekvéseket von maga után

Yvo de Boer szerint a sajtóban mostanság megjelenő nyilatkozatok nem a konkrét döntések meghozatalát vetítik előre, de jó maga, a záróeseményt tartó dán miniszterelnök, valamint a csúcsot elnöklő Connie Hedegaard minden erejével azon lesz, hogy konkrétumok szülessenek Koppenhágában.

A főtitkár beszélt arról is, hogy véleménye szerint a fejlődő országokban teret lehet engedni a kibocsátás-növekedésnek, hiszen Indiában például 400 millió ember él áram nélkül. Koppenhágában semmiképpen sem lehet az a cél, hogy ezt az állapotot konzerváljuk, így számos országban továbbra is számolni kell az üvegházhatású gázok kibocsátásának növekedésével - mondta Yvo de Boer.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kínát tárgyalva a főtitkár még elmondta, hogy az elmúlt időszakban a távol-keleti ország nem csak azért változtatott a klímához való hozzáállásán, mert félti a környezetet, vagy aggódik a klímaváltozás miatt, hanem azért is, mert véleménye szerint az ország jelenlegi növekedési üteme nem tartható fenn a mostani körülmények között, így alapvető változásokra lesz szükség.

Mint ismeretes a világ vezető politikusai december 7-e és 18-a között Koppenhágában gyűlnek össze, hogy egyezségre jussanak a Kiotói Egyezmény 2012-es lejártát követő időszak klímavédelmi kérdéseiben. A korábbi várakozások szerint a Koppenhágai Klímacsúcson konkrét kibocsátási célértékek kerültek volna meghatározásra, azonban az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) tagjai egy november eleji csúcson úgy határoztak, hogy Koppenhágában nem kívánnak ilyen célértékeket meghatározni.

Az APEC határozata különösen azért fontos, mert tagjai között szerepel a világ két legnagyobb kibocsátója, Kína és az Egyesült Államok is.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 2. péntek
Kármen, Anita
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?