24 °C Budapest

Kiderült, ki szedi meg magát karácsonykor!

2009. november 24. 04:33

Karácsonyi költekezés Európában Szlovákiában idén az emberek idén ugyanannyit szándékoznak költeni az ünnepekre, mint tavaly, Magyarországon viszont évről-évre egyre kevesebbet vásárolunk a karácsonyi szezonban. A gyengülés a kereskedelmi csatornák közül kizárólag a hipermarketeket és a drogériákat nem érinti, de alacsony vásárlási hajlandóságunk egyértelműen kimutatható.

A Deloitte tanácsadó cég 18 európai országban végzett kutatást a karácsonyi költekezésről, összesen 17 567 megkérdezettel. Magyarország ugyan nem volt a vizsgált országok között, azonban az adatok hasznos összehasonlítási alapot nyújtanak az európai trendekkel szemben.

A felmérésből kiderül, hogy a szomszédos Szlovákiában a lakosság 53 százaléka készít karácsonyi költségvetést, és jobban megfontolja, mire költi a pénzt. Érdekes mutató az is, hogy a megkérdezettek saját bevallásuk szerint felhagytak az értelmetlen és fejetlen vásárlással.

A kutatás másik érdekes eredménye a nyugat- és kelet-európai országok közti különbség. A nyugat-európaiak többsége ugyanis azt állítja, személy szerint nem érintette őket a válság, mégis kevesebbet akarnak költeni az idei karácsonyra. A kelet-európaiak viszont épp ellentétes véleményen vannak: elmondásuk szerint érzékenyen érintette őket a válság, az ünnepek előtt mégsem vásárolnak kevesebbet - sőt akadnak olyanok is, akik még többet is elköltenének.

Európa lakosságának már "csak" 24 százaléka vallja, hogy fokozatosan romlik anyagi helyzete - tavaly még 42 százalékuk állította ugyanezt.

 

Sokan munka után, este, vagy akár éjjel vásárolnak


Ajándékok, vásárlás

Európában tavaly óta nem változtak különösebben az igények, az emberek többsége hasonló ajándékra vágyik, mint tavaly. Egyre többen vannak azok, akik készpénzt szeretnének kapni, a felmérés alapján ők idén csalódottak lesznek, mivel a kutatás szerint a pénz az ajándékok rangsorában a kilencedik helyre szorult.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az európai fogyasztóknak döntő szempont vásárláskor a pénz és a választék. Érdekesség, hogy a szlovákok nem tartják olyan fontosnak az áruházi akciókat és árengedményeket - ezeket a kritériumokat az üzlet kiválasztásánál a válaszadók nem egész fele tartotta fontosnak, ellentétben a többi európai országgal, ahol ez a szám elérte a 81 százalékot.

 

Karácsonyi díszkivilágítás Bécs belvárosában


Szerte Európában hipermarketekben és szupermarketekben vásárolják az élelmiszert karácsonyra. Kivételt leginkább az oroszok jelentenek, akik hagyományosan a kisebb élelmiszerboltokat részesítik előnyben. A kutatás szerint elmondható az is, hogy minél tovább tart nyitva egy üzlet, annál közkedveltebb a vásárlók körében, hiszen sokan munka után, este, vagy akár éjjel vásárolnak.

A karácsonyi ajándékokat is szinte mindenki a nagy bevásárlóközpontokban veszi, s bár az internetes üzletek iránti érdeklődés is rohamosan emelkedik, az online vásárlás kényelmét elsősorban továbbra is a lakosság fiatalabb és gazdagabb rétege részesíti előnyben.

Magyarország: egyre kevesebbet költünk

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 22. szerda
Júlia, Rita
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem