16 °C Budapest

Idén 2 milliárdért vásárolunk csokimikulást

2009. november 21. 07:02

A december az édességpiac meghatározó időszaka: idén például 2 milliárd forint értékben vásárolunk csokimikulásokat, szaloncukorból pedig több mint 5 ezer tonna kerül a magyar családok karácsonyfáira. A szaloncukor átlagos kilónkénti ára idén 1200 forint alatt van.

Csokoládéból készült mikulásokból 2 milliárd forint körüli kiskereskedelmi forgalom várható, ha az elmúlt évek növekedési trendje folytatódik -állapítható meg a Nielsen piackutató vállalat, a legutóbbi három év ünnepi édesség-szezonjának adatai alapján.

A karácsony előtti időszakban a lakosság együttesen több mint 2,5 milliárd forintért vásárolt szezonális csokoládé termékeket és ünnepi ajándékcsomagokat a 2008-as november-januári szezonban; ez 20 százalékkal több, 2007 hasonló időszakában. Mennyiségben a bolti eladások 940 tonna körül alakultak; itt 12 százalék plusz figyelhetı meg az előző évhez képest.

A szaloncukor-forgalom -értékben, kiskereskedelem forgalomban- meghaladta a 4 milliárd forintot, mennyiségben pedig mintegy 3 600 tonnát ért el.

Az ünnepi édességek legnépszerűbb szegmense továbbra is az üreges figura. A mikulásfigurák elvitték a november-januári, értékben mért forgalom 87 százalékát. Mellettük karácsonyfadíszekre 6, míg az egyéb csokoládéfigurákra 9 százalék jutott.

 

2 milliárdért veszünk csokimikulásokat


Az ajándékcsomagok közül legkedveltebb a klasszikus mikuláscsomag, tavaly közel 400 millió forintos forgalommal. A többi ajándékcsomag teljes forgalma valamelyest kisebb lett az előző szezonhoz képest, főleg a játékot is tartalmazó csokoládécsomag eladása csökkent. Így is több mint 200 millió forintért adtak el belőle, hasonlóan az adventi kalendáriumhoz.

A decemberi szezonális édességek fő beszerzései forrása egyre inkább a hipermarket. Értékben 58 százalék jutott erre a bolttípusra a legutóbbi szezonban, -1 százalékponttal több, mint az előző évben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hasonlóan koncentrált a szaloncukor bolti eladása. A legutóbbi november-januári forgalomból, szintén értékben 59 százalékot vitt el a legnagyobb eladóterű csatorna.

 

Forrás: Nielsen


Magyar Édességgyártók Szövetsége szerint a szaloncukornál a fogyasztók elsősorban az ismert gyártók márkás, minőségi, kedvező ár-érték arányt nyújtó termékeit vásárolják. Ebből háztartásonként mintegy 1,7 kilogramm, összesen pedig több mint 6 milliárd forint feletti értékben 5 és fél ezer tonna kerül a karácsonyfákra. Érdekes, hogy a hazai fogyasztáshoz képest egyedül a Tesco 1480 tonnás szaloncukorkészlettel várja a vevőket.

A Nielsen felméréséből kiderül: a szaloncukor mennyiségi eladással súlyozott átlagos fogyasztói ára 1 158 forint/kilogramm (a tavaly decemberi adatok szerint).

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 14. péntek
Vazul
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm