6 °C Budapest

2009 legjobb találmányai: ideje összegezni

2009. november 23. 04:33

Bár még nincs vége az évnek, már rohamosan közelítünk felé. Ilyenkor általában sorra vesszük az év legnagyobb eseményeit, történéseit, számtalan lista születik ilyen-olyan "legekről". Nézzük most 2009 legjobbnak titulált találmányait!

A Time magazin minden évben összegyűjti az adott év ötven legfrappánsabb, leghasznosabb találmányát. Nincs ez másként idén sem: a kiválasztottak között a jövő rakétájától kezdve, a 10 millió dollárt érő villanykörtéig minden megtalálható. Lássuk a lista első 10 helyezettjét!

1. Nasa Ares 1 rakétája

A világ legmagasabb rakétáját idén októberben lőtték a világűrbe. Az Ares 1 feladata lenne a jövőben a NASA űrhajósainak feljuttatása mellett a nemzetközi űrállomás ellátása, valamint a tervezett Hold missziók biztosítása is. Az Ares 1 fogja leváltani az 1981-ben debütált űrsiklókat, már ha elkészül, hiszen az űrrepülési terveket az Obama kormány bírálja felül.

2. A Clean Seas tonhal farmja
A világon elsőként Ausztráliában, Port Lincoln partjainál létesített a Clean Seas cég tonhal farmot, ahol déli kékuszonyú tonhalat tenyésztenek. A haltenyésztő gazdaság jelentőségét az adja, hogy a világon mindenütt túlhalásszák a tengereket, vagyis mesterséges szaporítás nélkül nem lehet majd egy idő után kielégíteni a keresletet.

3. A 10 millió dollárt érő villanykörte
Az USA energiaügyi minisztériuma által kiírt, L Prize címet viselő pályázat célja az izzók korszerűsítése. Az USA-ban a 60 W-os égők teszik ki piac felét, ezeket szeretnék most LED-re cserélni, amellyel számítások szerint, 17,4 millió háztartás megvilágítására elegendő energiát lehetne megtakarítani. A Philips által tesztelésre benyújtott égő nyeri meg a versenyt, tíz millió dolláros állami megrendelésre számíthat a holland cég. Az új LED-es égő ugyannyi fényt bocsát ki, mint a 60 W-os, hagyományos, azonban csak 10 W energiát használ fel.

4. Intelligens termosztát
Az EnergyHub márkájú termosztát különlegessége abban rejlik, hogy nem csak a lakás hőmérsékletét, de az összes energiafogyasztást kijelzi, sőt, "kommunikál" a kazánnal, így alacsonyabbra, vagy magasabbra állítja a hőmérsékletet, vagy akár ki is kapcsolja a készüléket, ha nincs rá szükség. A gyártó cég jelenleg amerikai közművekkel tárgyal, várhatóan 2010-től kerülhet a polcokra a készülék.

5. Kontroller nélküli számítógépes játék
Eddig nem létezett még olyan videó játék, ahol ne lett volna szükség valamilyen vezérlőre, amin keresztül a játékos és a gép kommunikál, legyen az joystick, egér, trackball, vagy bármi más. Idén a Microsoft azonban bemutatott egy technológiát, amely a Project Natal kódnevet kapta. Ezzel a termékkel tulajdonképpen a testünkkel tudjuk majd irányítani a játékot, a rengeteg beépített kamera, mikrofon és egyéb jelfelfogó rendszernek köszönhetően, melyek még a játékosok hangját is felismerik, és megkülönböztetik.

6. Teleportálás
Egy óriási lépéssel közelebb kerültünk idén a Star Trekből ismert teleportálás megvalósíthatósága felé: A Michigan-i, illetve a Marylandi Egyetem kvantumkutatói ugyanis sikeresen hajtottak végre információ teleportálást atomok között, méghozzá úgy, hogy azok már több mint egy méter távolságra voltak egymástól.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az emberi test teleportálása persze még nagyon messze áll ettől, hiszen az jóval több atomból áll egynél, azonban az információk ilyen jellegű átvitele sokat segíthet az ultragyors, és biztonságos számítógép megalkotásában.

7. Láthatatlan csillagok teleszkópja

Az idén májusban, az Európai Ûrügynökség (ESA) által világűrbe kijuttatott Herschel-űrtávcső az eddigi legnagyobb átmérőjű infravörös teleszkóp. A teleszkóp olyan hullámhosszokon üzemel, amelyen az alacsony hőmérsékletű objektumok tanulmányozhatók, amelyek egyébként már láthatatlanok lennének. A Herschel segítségével talán választ kapunk majd a kérdésre, hogy miként keletkeznek a galaxisok, és hogyan fejlődnek, de a születő csillagokat is tanulmányozni lehet vele.

8. AIDS elleni vakcina
Több mint 20 évvel az AIDS vírus azonosítása után, tudósok két olyan antitestet fedeztek fel, amely képes a HIV-vírus számos törzsének semlegesítésére. Az évek óta tartó kutatások eddig kudarcot vallottak, mivel a HIV-vírus rendkívül gyorsan mutálódik. Ha a tudósoknak sikerül olyan oltóanyagot előállítaniuk, amely a szerveztet az említett két antitest előállítására serkenti, akkor valóban sikeresnek nevezhető a felfedezés.

9. Gondolattal irányítható Twitter
Adam Wilson, a Wisconsini Egyetem egyik doktorálója idén áprilisban 23 karaktert írt a Twitterre, anélkül, hogy egy billentyűt is leütött volna, a gondolatai segítségével. Az eljárás úgy nézett ki, hogy egy monitoron az ABC betűit nézte, és az adott betűre koncentrált, miközben a fejére elektródákat helyeztek, amely az agyhullámok változását figyelve felismerte, hogy melyik betűre gondol. Az eljárás még meglehetősen nehézkes, és fárasztó, egy perc alatt ugyanis még Wilsonnak is csak 8 karaktert sikerült a Twitterre kiírnia. A felfedezés azonban sokat segíthet a mozgássérülteknek a számítógép használatban, később pedig akár a gondolatokkal irányítható művégtagok megalkotásában is.

10. Mesterséges szem
A Massachusetts Institute of Technology kutatói idén bemutatták azt a mikrochipből és szemüvegre szerelt kamerából álló szerkezetet, amely a vakok számára is lehetővé teszi a látást. Bár a mesterséges szem nem adja vissza teljesen a látást, azonban lehetővé teszi az alakok, arcok felismerését, illetve a térben való navigációt. A chipet a beteg szemgolyójába ültetik, a szemüvegen elhelyezett kamerák pedig továbbítják a képeket a chipnek, amely az agynak továbbítja az információkat.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm