2009 legjobb találmányai: ideje összegezni

2009. november 23. 04:33

Bár még nincs vége az évnek, már rohamosan közelítünk felé. Ilyenkor általában sorra vesszük az év legnagyobb eseményeit, történéseit, számtalan lista születik ilyen-olyan "legekről". Nézzük most 2009 legjobbnak titulált találmányait!

A Time magazin minden évben összegyűjti az adott év ötven legfrappánsabb, leghasznosabb találmányát. Nincs ez másként idén sem: a kiválasztottak között a jövő rakétájától kezdve, a 10 millió dollárt érő villanykörtéig minden megtalálható. Lássuk a lista első 10 helyezettjét!

1. Nasa Ares 1 rakétája

A világ legmagasabb rakétáját idén októberben lőtték a világűrbe. Az Ares 1 feladata lenne a jövőben a NASA űrhajósainak feljuttatása mellett a nemzetközi űrállomás ellátása, valamint a tervezett Hold missziók biztosítása is. Az Ares 1 fogja leváltani az 1981-ben debütált űrsiklókat, már ha elkészül, hiszen az űrrepülési terveket az Obama kormány bírálja felül.

2. A Clean Seas tonhal farmja
A világon elsőként Ausztráliában, Port Lincoln partjainál létesített a Clean Seas cég tonhal farmot, ahol déli kékuszonyú tonhalat tenyésztenek. A haltenyésztő gazdaság jelentőségét az adja, hogy a világon mindenütt túlhalásszák a tengereket, vagyis mesterséges szaporítás nélkül nem lehet majd egy idő után kielégíteni a keresletet.

3. A 10 millió dollárt érő villanykörte
Az USA energiaügyi minisztériuma által kiírt, L Prize címet viselő pályázat célja az izzók korszerűsítése. Az USA-ban a 60 W-os égők teszik ki piac felét, ezeket szeretnék most LED-re cserélni, amellyel számítások szerint, 17,4 millió háztartás megvilágítására elegendő energiát lehetne megtakarítani. A Philips által tesztelésre benyújtott égő nyeri meg a versenyt, tíz millió dolláros állami megrendelésre számíthat a holland cég. Az új LED-es égő ugyannyi fényt bocsát ki, mint a 60 W-os, hagyományos, azonban csak 10 W energiát használ fel.

4. Intelligens termosztát
Az EnergyHub márkájú termosztát különlegessége abban rejlik, hogy nem csak a lakás hőmérsékletét, de az összes energiafogyasztást kijelzi, sőt, "kommunikál" a kazánnal, így alacsonyabbra, vagy magasabbra állítja a hőmérsékletet, vagy akár ki is kapcsolja a készüléket, ha nincs rá szükség. A gyártó cég jelenleg amerikai közművekkel tárgyal, várhatóan 2010-től kerülhet a polcokra a készülék.

5. Kontroller nélküli számítógépes játék
Eddig nem létezett még olyan videó játék, ahol ne lett volna szükség valamilyen vezérlőre, amin keresztül a játékos és a gép kommunikál, legyen az joystick, egér, trackball, vagy bármi más. Idén a Microsoft azonban bemutatott egy technológiát, amely a Project Natal kódnevet kapta. Ezzel a termékkel tulajdonképpen a testünkkel tudjuk majd irányítani a játékot, a rengeteg beépített kamera, mikrofon és egyéb jelfelfogó rendszernek köszönhetően, melyek még a játékosok hangját is felismerik, és megkülönböztetik.

6. Teleportálás
Egy óriási lépéssel közelebb kerültünk idén a Star Trekből ismert teleportálás megvalósíthatósága felé: A Michigan-i, illetve a Marylandi Egyetem kvantumkutatói ugyanis sikeresen hajtottak végre információ teleportálást atomok között, méghozzá úgy, hogy azok már több mint egy méter távolságra voltak egymástól.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az emberi test teleportálása persze még nagyon messze áll ettől, hiszen az jóval több atomból áll egynél, azonban az információk ilyen jellegű átvitele sokat segíthet az ultragyors, és biztonságos számítógép megalkotásában.

7. Láthatatlan csillagok teleszkópja

Az idén májusban, az Európai Ûrügynökség (ESA) által világűrbe kijuttatott Herschel-űrtávcső az eddigi legnagyobb átmérőjű infravörös teleszkóp. A teleszkóp olyan hullámhosszokon üzemel, amelyen az alacsony hőmérsékletű objektumok tanulmányozhatók, amelyek egyébként már láthatatlanok lennének. A Herschel segítségével talán választ kapunk majd a kérdésre, hogy miként keletkeznek a galaxisok, és hogyan fejlődnek, de a születő csillagokat is tanulmányozni lehet vele.

8. AIDS elleni vakcina
Több mint 20 évvel az AIDS vírus azonosítása után, tudósok két olyan antitestet fedeztek fel, amely képes a HIV-vírus számos törzsének semlegesítésére. Az évek óta tartó kutatások eddig kudarcot vallottak, mivel a HIV-vírus rendkívül gyorsan mutálódik. Ha a tudósoknak sikerül olyan oltóanyagot előállítaniuk, amely a szerveztet az említett két antitest előállítására serkenti, akkor valóban sikeresnek nevezhető a felfedezés.

9. Gondolattal irányítható Twitter
Adam Wilson, a Wisconsini Egyetem egyik doktorálója idén áprilisban 23 karaktert írt a Twitterre, anélkül, hogy egy billentyűt is leütött volna, a gondolatai segítségével. Az eljárás úgy nézett ki, hogy egy monitoron az ABC betűit nézte, és az adott betűre koncentrált, miközben a fejére elektródákat helyeztek, amely az agyhullámok változását figyelve felismerte, hogy melyik betűre gondol. Az eljárás még meglehetősen nehézkes, és fárasztó, egy perc alatt ugyanis még Wilsonnak is csak 8 karaktert sikerült a Twitterre kiírnia. A felfedezés azonban sokat segíthet a mozgássérülteknek a számítógép használatban, később pedig akár a gondolatokkal irányítható művégtagok megalkotásában is.

10. Mesterséges szem
A Massachusetts Institute of Technology kutatói idén bemutatták azt a mikrochipből és szemüvegre szerelt kamerából álló szerkezetet, amely a vakok számára is lehetővé teszi a látást. Bár a mesterséges szem nem adja vissza teljesen a látást, azonban lehetővé teszi az alakok, arcok felismerését, illetve a térben való navigációt. A chipet a beteg szemgolyójába ültetik, a szemüvegen elhelyezett kamerák pedig továbbítják a képeket a chipnek, amely az agynak továbbítja az információkat.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 27. 19:17