7 °C Budapest

Új találmány mentheti meg a repülőket a bombáktól

2009. szeptember 8. 13:02

Könnyen lehet, hogy hamarosan lazulnak a repülőgépre történő felszállás jelenlegi szigorú szabályai. Angol szakértők ugyanis már tesztelik azokat a szkennereket, melyek átvilágíthatják a folyadékot tartalmazó flakonokat.

Angliai kutatók olyan szkennereket tesztelnek, melyekkel kinyitás nélkül átvizsgálható a különböző üvegek és műanyag flakonok tartalma. A készülék ráadásul meglehetősen gyors: néhány másodperc alatt végez az ellenőrzéssel.

Szakemberek szerint így könnyen és hatékonyan átvizsgálhatják az utasok táskájában található folyékony anyagokat, melyeket ezért ismét felvihetünk majd a repülőgépre. Azonban még bizonyosan több évnek kell eltelnie ahhoz, hogy ezek a készülékek valóban megjelenhessenek a repülőtereken.

A fedélzetre kézipoggyászban felvihető folyadékok mennyiségét 2006 augusztusában korlátozták le 100 milliliterre, miután terroristák fel akartak robbantani több brit tengerentúli járatot. Az ügyben letartóztatott arab származású férfiakat azzal vádolták, hogy hét, alig néhány órás időtávon belül induló járatot akartak felrobbantani az óceán fölött, folyékony bombával.

Ez volt minden idők legösszetettebb brit terrorterve, ami ha megvalósul, emberéletek ezreit követelhette volna. Tegnap a letartóztatottak közül hármat bűnösnek talált egy londoni bíróság.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem