0 °C Budapest

Hol éri meg vásárolni? Az olcsóság nem minden

2009. november 19. 15:02

Nagy-Britanniában lehet a legolcsóbban vásárolni, legalábbis az alapvető fogyasztási cikkek tekintetében -derül ki egy felmérésből, amely a nyugat-európai országok áruházláncait vizsgálta.

A britek szeretik hangoztatni, milyen drága is náluk az élet. Nos, úgy tűnik, ez a mítosz megdőlni látszik. A Which? Piackutató cég a nyugat-európai országok árait hasonlította össze, egy 15 tételt tartalmazó fogyasztói kosár alapján.

Az összehasonlításban ismert nemzetközi márkák minden országban kapható termékei szerepeltek, például Nescafé instant kávé, Kellog's gabonapehely, vagy Colgate fogkrém. Az üzletláncok átlagáraiból vont átlag alapján a fogyasztói kosár Olaszországban a legdrágább: éves szinten 235 ezer forintnyi eurót tesz ki, így 42 százalékkal kerül többe, mint a brit üzletekben (a szigetországban 165 ezer forintért állítható össze ugyanaz az éves lista). Az olaszoknál még Franciaország és Németország is olcsóbb.

A piac sajátossága, hogy Nagy-Britanniában az élelmiszerkereskedelem ¾-ét négy nagy üzletlánc -az Asda, a Sainsbury's, a Morrisons és a Tesco- fedi le. Fogyasztóvédelmi szervezetek pedig gyakran vádolják ezeket az üzletláncokat azzal, hogy alacsony áraik elérése érdekében ellehetetlenítik beszállítóikat. Így az olcsóság hátterében sokszor az alapvető fogyasztási cikkek mesterségesen generált alacsony árai húzódnak, hiszen köztudott, hogy ezekkel a termékekkel hatékonyan be lehet csalogatni a vevőket a boltokba.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 9. 19:21
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem