Meglepődtünk? Íme a Lidl hűtőinek titka!

2009. november 9. 12:02

Határozott lépéseket tervez a brit kormányzat az üzletláncok gazdaságosabb működésének érdekében. A tervek szerint az új szabályozással csökkenhetnek az élelmiszerárak is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nagy-Britanniában határozott kormányzati szándék mutatkozik arra, hogy az eddigieknél komolyabban szabályozzák az áruházláncok működését -írja mai számában a Daily Mail. A tervek egy része arra vonatkozik, hogy az üzletláncok csökkentsék hatalmas energiafogyasztásukat: a szupermarketeket például várhatóan kötelezik arra, hogy minden egyes hűtőpultjuk teljesen zárható legyen. Jelenleg ugyanis általánosan elterjedt a mirelit termékek felülről vagy oldalról nyitott hűtőpultja -ez a megoldás azonban rengeteg fölösleges áramot fogyaszt.


Spórolási tippek minden napra: Kattints! 


A brit fogyasztóvédelmi hatóságok szándékai szerint az így megspórolt összegeket az üzletláncoknak továbbítaniuk kellene ma vásárlók felé, például úgy, hogy csökkentik egyes élelmiszerek árát. A Consumer Focus nevű állami fogyasztóvédelmi szervezet vizsgálata szerint két olyan üzletlánc van, amelynek hűtőpultjai maximálisan megfelelnek az elvárásoknak: a Lidl és az Aldi. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a két német diszkontlánc összes brit áruházában zárt hűtőpultok várják a vásárlókat. (Ennek egyik magyarázata lehet, hogy a Lidl 1994-ben kezdte meg működését Nagy-Britanniában, jóval később, mint a felmérésben szereplő többi üzletlánc. A német hálózat így már indulásától kezdve nagyobb figyelmet fordíthatott az energiatakarékos működésre, és a legmodernebb berendezésekkel szerlhette fel boltjait.)

Tovább tarolnak az Aldi és a Lidl milliárdosai- Kattints!

A zöld vásárlás felmérés keretében a hűtőpultok mellett vizsgálták például azt is, hogy használnak-e energiatakarékos égőket az üzletekben, hogy milyen arányban kínálnak a boltok szezonális hazai élelmiszert az importtermékek helyett, vagy hogy a sajátmárkás papíráru mennyire környezetbarát módon készül.

Összesítésben a kilenc vizsgált üzletlánc közül a legjobb helyen a Marks& Spencer (aki a szigetországban hipermarketeket is üzemeltet) és a Sainsbury's végzett. A hazánkban is jelenlévő áruházláncok közül a Tesco a hatodik, az Aldi a nyolcadik, a Lidl pedig a kilencedik helyen szerepel. Utóbbiaknál elsősorban a kevés hazai terméket hozták fel negatívumként a szakemberek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 22. 19:20