21 °C Budapest

Kilóra megvette az IKEA a környezetvédőket! Botrányos részletek

2009. november 18. 16:58

Mint arról a napokban a Pénzcentrum is beszámolt, egy új botránykönyv megdöbbentő képet fest az IKEA-ról. A szerző a svéd áruházlánc egy korábbi vezetője, aki azt állítja: az IKEA szektaként működik, a csillogó felszín alatt kémkedés, rasszizmus és hazugságok hálója húzódik. A könyv szerint az áruházlánc még a világ legismertebb környezetvédő szervezetét is lefizette.

Johan Stenebo 20 éve kezdett dolgozni az IKEA-nál: álomkarrierje az évek alatt az áruházlánc legfelsőbb menedzsmentjéig repítette. Stenebo 9 hónappal ezelőtt hagyta el a multinacionális vállalatot, a hivatalos verzió szerint azért, mert több fontos kérdésben nem értett egyet a cég menedzsmentjével. Távozása után könyvet írt, mely azt a címet kapta: "Sanningen om IKEA", azaz az Igazság az IKEA-ról.


A botránykönyv borítója

A nemrég megjelent mű egyre nagyobb botrányt kavar világszerte, hiszen ez az első eset az üzletlánc hatvan éves történelmében, amikor ilyen magas pozíciójú vezető "tálal ki", és bennfentesként mutatja be a vállalat működését. A könyv súlyos vádakat fogalmaz meg az eddig viszonylag botrányoktól mentes, a fogyasztók szemében egyértelműen pozitív imázsú vállalat hírnevét.

Stenebo szerint a vállalat vezetésében rasszizmus uralkodik, és gyakran használnak olyan megfigyelési és lehallgatási módszereket, mint az egykori NDK retteget titkosrendőrsége, a Stasi.

Talán a legnagyobb visszhangot az keltette, hogy Stenebo szerint az IKEA gyakorlatilag megvásárolta a legnagyobb környezetvédő szervezetek, köztük a Greenpeace szimpátiáját is.

Stenebo azt állítja, hogy az IKEA és a Greenpeace képviselői néhány éve közösen vettek részt egy oroszországi "tanulmányúton". A kirándulás után nem sokkal a Greenpeace meglepően költséges kampányt indított, amelyben más multinacionális vállalatokat - például az IKEA-nak konkurenciát jelentő finn Stora Enso papírgyárat- támadta. Sőt, amikor néhány hónappal később egyértelműen bebizonyosodott, hogy az IKEA az egyik fő felelőse a Borneó szigetén található esőerdő fakitermelésének, a Greenpeace nem csak nem támadta őket, hanem egyértelműen a svédek oldalára állt.

A megvesztegetési ügy hátterében egyértelműen anyagi megfontolások állnak: az alacsony bútorárak ugyanis szinte kizárólag olcsó nyersanyagokkal érhetőek el. "Tudom, hogy még Kínában sem lehet legálisan fát kapni annyiért, amennyiért nekünk sikerült ott beszerezni. Márpedig köztudott, hogy az áruházlánc elsősorban a távol-keletről szerzi be alapanyagait." - mondta a szerző a Spiegelnek adott interjújában.

A Greenpeace kategorikusan elutasítja a vádakat. Patrik Eriksson svéd kampányvezető azt ugyan elismeri, hogy folytattak megbeszéléseket az IKEA-val, azonban azt tagadja, hogy valaha is pénzt fogadtak volna el tőlük.

Az IKEA egyelőre nem kommentálta a könyvet, a benne foglalt állításokat egy magánszemély véleményének tekintik.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 24. 08:05